Livshotande förgiftningar – ovanligt många drabbade

2024 08 02

Giftinformationscentralen har fått in flera bekräftade fall av potentiellt livshotande förgiftningar.

Det rör sig om ovanligt många fall på kort tid, uppger Läkemedelsverket i ett uttalande.

Majoriteten av fallen handlar om förgiftningar av vit flugsvamp, vilket kan vara livshotande.

Giftinformationscentralen har även konsulterats om ett par misstänkta fall med njurskador efter intag av små bruna svampar. 

Flera fall av svampen toppig giftspindling har också rapporterats. Den som får i sig den mycket giftiga svampen riskerar att drabbas av permanenta njurskador.

– Det är frågorna från sjukvården som ökar och som vi är bekymrade över, alltså patienter som sökt vård för sina symtom, säger Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen.

Livshotande

Under maj, juni och juli mottog Giftinformationscentralen över 1 500 frågor om växter och bär, cirka 600 frågor om huggormsbett och nästan 300 frågor om svamprelaterade förgiftningstillstånd.

– Vit och lömsk flugsvamp är några av de farligaste svamparna och vi ser att de förväxlas med många olika svampar, bland annat champinjoner, vissa kremlor, slidskivlingar och fjällskivlingar.

– För att undvika de allra giftigaste svamparna – plocka och ät aldrig svampar med vita skivor eller bruna svampar med bruna skivor, säger Peter Hultén.

De vanligaste symptomen vid förgiftning av vit och lömsk flugsvamp är kraftiga, frekventa diarréer och magsmärtor och i vissa fall kräkningar. Det finns även risk att drabbas av leverskador, vilket kan vara livshotande.

Uppmaning till allmänheten

Med anledning av den kraftiga ökningen går Giftinformationscentralen ut med flera uppmaningar till allmänheten.

Den som plockar svamp uppmanas att tänka på följande:

- Ät bara svamp som du med säkerhet vet är matsvamp.

- Plocka svamparna en och en. Om du plockar slarvigt finns risk att få med giftiga svampar.

- Provsmaka inte, och lär ditt barn att aldrig smaka på svamp.

- Kontakta Giftinformationscentralen om du misstänker att du eller någon annan ätit en giftig svamp.

- Kontakta veterinären om du misstänker att din hund fått i sig giftig svamp.

Fakta: Så kontaktar du Giftinformationscentralen

  • Om du som vuxen har ätit misstänkt giftig svamp eller ett barn har smakat på en giftig eller okänd svamp, ring Giftinformationscentralen via 112 för att få råd så fort som möjligt. Kom ihåg att spara svampen, eftersom den kan behövas för identifiering.
  • I mindre brådskande fall ring Giftinformationscentralen på telefonnummer 010‍-‍456 6700 för rådgivning dygnet runt.

Foto: S. Unrau

Text: Redaktionen


Kraftigt oväder drar in – vädret slår om

2024 09 07

På lördag och söndag blir det vackert och soligt i stora delar av Sverige, men sedan slår vädret om och ett oväder drar in.

De senaste dagarna har vi fått njuta av ovanligt varmt och soligt septemberväder.

På sina håll har det till och med uppmätts värmerekord för månaden.

– Ett mäktigt högtryck med centrum över västra Ryssland sträcker sig in över Skandinavien med soligt och varmt väder, där temperaturen ligger mycket över det normala för årstiden, rapporterar SMHI:s meteorolog Emma Rosengren.

Soligt och varmt i helgen

Det högtrycksbetonade vädret ser ut att stanna över helgen och bjuda på sol och värme.

– Huvudsakligen i Götaland kan det bli maxtemperaturer över 25 grader, enligt meteorologen.

I princip hela Sverige ser dock ut att få soligt väder och temperaturer över 20 grader under helgen – men sedan kommer vändningen.

Vädret slår om rejält

Redan på måndagen ser vädret ut att försämras.

Måndagen kan förvisso bli relativt varm och på sina håll solig, även om framför allt västra Sverige kan drabbas av en del regn redan då.

På tisdagen ser det ut att bli riktigt oväder.

Stora delar av Sverige drabbas av regn, bara östkusten ser ut att klara sig undan.

Temperaturen sjunker också under 20 grader i stora delar av landet.

– Lågtryck med svalare luft och nederbörd närmar sig västerifrån. Skurar och regn kan därför inte uteslutas, särskilt inte i de västra delarna av landet, enligt SMHI:s meteorolog.

Kan bli stora regnmängder

På onsdag kan det bli lite soligare igen, men temperaturen blir fortsatt ganska sval och mer normal för årstiden jämfört med de senaste dagarna.

Enligt SMHI:s 10-dygnsprognos ser temperaturen ut att ligga kvar under 20 grader, och vädret ser ut att mestadels bli molnigt.

Det ser med andra ord ut som att hösten gör sitt verkliga intåg under nästa vecka.

Regnet som väntar i början av nästa vecka kan dessutom bli kraftigt på sina håll, säger Klarts meteorolog Lasse Rydqvist till Aftonbladet.

Det gäller framför allt Jämtland, Härjedalen och Värmland.

– Det kan bli 30, 40 millimeter på ganska kort tid, så det gäller att hålla sig uppdaterad. Det är svårbedömt var det kommer att hamna, säger han till tidningen.

Text: Redaktionen


Livsmedelsverket går ut med grönsaksvarning

2024 09 06

Allt fler svenskar odlar sina egna grönsaker i trädgården.

Tidigare har en undersökning av Plantagen visat att minst var tredje svensk överväger att odla sina egna grönsaker och kryddor.

Under pandemin sköt intresset i höjden, och det har knappast avtagit.

Enligt Livsmedelsverket håller trenden i sig och det är många som just nu dignar såväl trädgårdar som odlingslotter av grönsaker, frukt och bär.

Men nu varnar myndigheten för att odlare riskerar drabbas av den allvarliga sjukdomen botulism om man inte är försiktig.

"Starkaste giftet man känner till"

Sjukdomen, som kan vara livshotande, orsakas av ett bakteriegift som är “ett av de starkaste man känner till”, enligt Folkhälsomyndigheten.

Giftet blockerar nervimpulserna och kan bland annat orsaka förlamningar i andningsmuskulaturen.

Nu förnyar Livsmedelsverket sina rekommendationer om hur man ska lägga in sina grönsaker för att undvika att bakterien Clostridium boulinium ska kunna föröka sig i inläggningen.

Bakterien kan ge upphov till sjukdomen botulism, som är väldigt ovanlig, men kan vara mycket allvarlig för den som drabbas, understryker myndigheten.

Följande gäller nu

Enligt Livsmedelsverket gäller nu följande för den som gör egna inläggningar.

Den som sysslar med ättiksinläggningar ska använda ett beprövat recept med rätt andel ättika, socker och vatten.

Inläggningar i olja är dock mer komplicerat. Det är mycket viktigt att dessa förvaras i kylskåp och äts inom några dagar om de inte har upphettats. Och även om så görs ska de kylförvaras.

För att få en inläggning som håller mer än några dagar måste du hetta ta upp grönsakerna ordentligt innan du lägger in dem i oljan. 100 grader i minst 15 minuter behövs för att förstöra den variant av Clostridium botulinum som annars kunna föröka sig även i kylen, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog och rådgivare på Livsmedelsverket.

– Det finns ännu en variant av bakterien som inte förstörs vid upphettningen, men den kan inte försöka sig i kyla. Det är därför viktigt att alltid ha sina oljeinläggningar i kylskåp.

Använd tryckkokare

Har man följt ovanstående råd kan oljeinlagda grönsaker ätas så länge de ser fräscha ut.

Myndigheten understryker också att vid hemkonservering bör man använda en tryckkokare specifikt avsedd för konservering.

– Då kan man nå så höga temperaturer att även den mer värmetåliga varianten av Clostridium botulimun förstörs, förklarar Livsmedelsverket.

Fakta: Bakterien Clostridium

  • En jordbakterie som kan finnas på grönsaker, örter och svamp
  • Förökar sig när det inte finns syre och kan då producera botulinumtoxin, som är det mest kraftfulla naturliga gift som man känner till.
  • Finns över hela världen men är sällsynt i Sverige
  • Risken kan öka om hemkonservering fortsätter att bli vanligare i Sverige
  • Symtomen inkluderar bland annat kräkningar, yrsel, trötthet, talsvårigheter, dubbelseende och andningsförlamning

Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten

Foto: J. Gorecki

Text: Redaktionen