Livsfarlig upptäckt – flygplan kontrolleras i hela världen

2023 12 29

Flygtillverkaren Boeing har upptäckt ett potentiellt farligt säkerhetsproblem på sina flygplan.

Efter upptäckten uppmanar nu Boeing flygbolag över hela världen att inspektera sina 737 Max-plan – den flygplansmodell som problemet avser.

Anledningen är att tillverkaren på flera plan blivit uppmärksammade på allvarliga brister, rapporterar CNN.

På två flyg har det nämligen upptäckts problem i planens rodersystem.

Tusentals plan kontrolleras

I ett av fallen rörde det sig om en bult med en saknad mutter, och i ett annat var bulten på plats men inte ordentligt åtdragen.

Det må låta som ett mindre problem och till och med en petitess – men faktum är att det är mycket allvarligt.

Rodersystemet används för att kontrollera och stabilisera ett flygplan medan det är i luften och skulle det inte fungera kan det vara förenat med livsfara.

Nu ska alla 737 Max-plan i hela världen kontrolleras – och det finns över 1 300 av dem som trafikerar hela planeten.

– Problemet som identifierats på det specifika flygplanet har åtgärdats. Som försiktighetsåtgärd rekommenderar vi operatörer att inspektera sina 737 Max-flygplan och informera oss om eventuella fynd, säger en talesperson för Boeing i ett uttalande, enligt CNN.

Överväger ytterligare åtgärder

Boeing har rapporterat in uppmaningen till FAA, USA:s luftfartsmyndighet, som meddelar att inspektionens huvudsakliga syfte ska vara att leta efter “en möjlig lös bult i roderkontrollsystemet”.

Flygbolagen måste därefter rapportera in sina fynd till myndigheten.

– Vi överväger ytterligare åtgärder baserat på ytterligare upptäckt av lös eller saknad hårdvara, framhåller FAA.

Kräver dubbla inspektioner

Luftfartsmyndigheten understryker att den aktuella delen är en kritisk säkerhetsartikel och FAA kräver att inspektionen görs dubbelt.

Konkret innebär det att minst två personer måste vara på plats för att säkerställa att ett flygplanet är i sin ordning och redo att flyga.

Boeing har under flera år förföljts av anklagelser om kvalitetsproblem. Allra värst räknas katastrofen 2019 när ett sprillans nytt Boeingplan kraschade utanför Afrika och dödade 186 personer.

Nu väcks ännu fler frågor om säkerheten på de aktuella planen.

– Om flygplanet lämnade fabriken med denna saknade del indikerar det att de senaste tre åren av förbättringar av säkerhetskulturen och förbättrade inspektioner av kritisk säkerhet för flygsystem hos Boeing inte fungerar, säger CNN:s säkerhetsanalytiker David Soucie.

Foto: R. Lu

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen