JUST NU: Limmade fast sig på läktaren – Stortinget utryms

2022 05 18

Aktivister från klimatgruppen Extinction Rebellion bröt sig in under en frågestund i norska Stortinget.

Flera aktivister limmade fast sig på läktaren i den stora salen samtidigt som de ropade och skanderade åt politikerna, rapporterar norska tidningen VG.

– I FN:s senaste klimatrapport står det att vi har två till tre år på oss att vända skeppet. Ge oss en chans att nå våra klimatmål. I nuläget går vi i riktningen mot tre graders uppvärmning, ropade aktivisterna åt politikerna innan de började att limma fast sig själva, uppger VG.

Slog med klubban

Stortingets ordförande Masud Gharahkhani bad flera gånger om tystnad och slog med klubban i bordet.

Men aktivisterna lät sig inte tystas och en evakuering av salen inleddes. Samtliga norska politiker tvingades att lämnad salen. Flera av demonstranterna stannade kvar. De hade inte så stora valmöjligheter. 

När vakter skulle avvisa aktivisterna märkte de att flera av personerna var fastlimmade i räcket på läktaren.

Fyra personer har gripits

Klockan 11.45 meddelade polisen att samtliga demonstranter var ute ur byggnaden. Fyra personer som vägrade att lämna byggnaden har gripits, rapporterar VG.

Stor klimatrapport

Protesterna inträffade kort efter att FN:s klimatrapport presenterades på onsdagen. I rapporten varnar FN för en kommande ”klimatkatastrof” och konstaterar att fyra negativa klimatmål sattes 2021.

– Det globala energisystemet har gått sönder och tar oss allt närmare en klimatkatastrof, sa FN:s generalsekreterare António Guterres efter att de dystra siffrorna offentliggjorts.

Arkivoto: C. Shaw

Text: Redaktionen