Liberalerna öppnar för att ge miljöminister Per Bolund (MP) sparken

2021 11 07

MP-ledaren Per Bolund bör få sparken som miljö- och klimatminister om inte S-MP-regeringen beslutar om ett slutförvar för kärnavfall senast till Lucia meddelar Liberalerna i kväll.

L-ledaren Nyamko Sabuni vill nu sätta maximal press på klimatministern i den omdebatterade frågan om kärnkraften.

Mellanlager i Oskarshamn

Bakgrunden är att Liberalerna är upprörda över att regeringen inte har fattat något beslut ännu om hur man ska gå vidare i planerna på att bygga ett slutförvar av kärnavfall. I nuläget används ett mellanlager i Oskarshamn för kärnavfallet men det väntas bli fullt om ett par år rapporterar SVT som framhåller att det kan leda till att kärnkraftreaktorer måste stoppas.

Sabuni upprörd

Liberalerna indikerar att beskedet från regeringen dröjer eftersom Miljöpartiet vill motverka kärnkraften.

– Miljöpartiet avskyr kärnkraft och så länge de kan säga att man inte har en lösning på slutförvaret av avfallet så har de argument till att kärnkraften är dålig, säger Nyamko Sabuni till SVT:s 30 minuter som sänds ikväll.

Har två krav

Nyamko Sabuni uppger nu att hon vill agera för att ge Per Bolund sparken som minister om S-MP-regeringen inte agerar skyndsamt.

– Om inte regeringen fattar ett beslut vid luciadagarna så kommer vi medverka till att man riktar misstroende mot Per Bolund, säger Nyamko Sabuni (L) till SVT.

Hon betonar att regeringen behöver göra två saker:

▪1,  Säga ja till ett system för utökat mellanlager

▪2, Inleder processen för ett slutförvar

Oro för kapselns säkerhet

Mark- och miljödomstolen har meddelat att kopparkapseln där det radioaktiva avfallet ska förvaras måste vara säkert under en mycket lång tid och Per Bolund (MP) har sagt att beskedet om slutförvar ligger längre fram i tiden.

ANALYS

Liberalerna behöver få med sig minst ett parti till för att kunna väcka ett misstroende och det torde inte vara några problem. SD, KD och Moderaterna kan alla tänkas säga ja till L:s inriktning.

För Miljöpartiet är det viktigt att motverka kärnkraften och det är en känslig fråga för regeringen eftersom S är relativt kärnkraftsvänliga.

För att även få ett ja till att avsätta Per Bolund behöver L-SD-M-KD-sidan dock komma upp i 175 röster vilket kräver minst en röst från den andra sidan.

Centerpartiet kan få en avgörande roll utifall Liberalerna går vidare och vill ge Per Bolund sparken. Ett annat alternativ är att S-MP-regeringen går vidare i frågan genom att till exempel säga ja till utökat mellanlager men avvaktar med processen för slutförvar.

Det kan också väntas preciseringar från miljöminister Per Bolund om vilka  delar som regeringen eventuellt fortfarande inväntar för att fatta beslut.

Foto: Per Bolund, FB reps. Liberalerna

[yop_poll id="860"]