JUST NU: Lego har fått nog av Ryssland

2022 07 12

“Fortsatt omfattande störningar” uppges vara anledningen bakom beslutet.

Lego har bestämt sig för att lämna Ryssland, men anmärkningsvärt nog nämns inte uttryckligen invasionen av Ukraina som anledningen, rapporterar BBC.

Företaget har dock vid tidigare tillfällen uttryckt sympatier för Ukrainas offer.

Höll butikerna öppna

Sedan mars har det danska företaget skurit ned på sitt team i Moskva. 

Lego slutade leverera produkter till Ryssland efter att Putin inledde sitt anfallskrig, men till skillnad från många andra kedjor förblev butikerna öppna. 

Det förändras nu – på obestämd tid, meddelar företaget.

Skickade anställda på ledighet

– När Lego-koncernen stoppade leveranser till Ryssland i början av mars upphörde vi också med all kommersiell aktivitet och satte nästan alla våra anställda på förlängd ledighet, säger en taleskvinna för företaget, enligt BBC.

Personalen sägs upp

81 butiker stängs nu och personalen sägs upp.

– Vi bekräftar uppsägningen av kontraktet med Lego, säger en talesperson för Inventive Retail Group, som är de som drivit butikerna, till nyhetsbyrån AFP.

Rysk lista tillät import

Nyhetsbyrån uppger att Lego, tillsammans med bland annat Apple, Samsung samt flera bilmärken och spelkonsoler, funnits med på en lista i Ryssland.

Varor från bolagen på listan fick lov att importeras utan att ägaren godkände de immateriella rättigheterna, med syfte att använda sig av ett kryphål i de restriktioner som kriget i Ukraina förde med sig. 

Ryska barn får andra leksaker

Även om de ryska barnen inte längre kommer att kunna tjata på sina föräldrar om Lego innebär det inte slutet för liknande leksaker i landet.

– Vårt företag kommer att fortsätta att arbeta som expert inom pedagogiska byggleksaker, säger IRG:s talesperson enligt AFP.

Foto: Y. Matvienko

Text: Redaktionen