Lavrov ursinnig – ”Ett kärnvapenhot”

2023 07 13

USA har gett landets allierade grönt ljus att leverera amerikanska F16-stridsflyg till Ukraina.

Det rapporterade CNN för drygt två månader sedan.

Ett viktigt besked för Ukraina som under en längre tid har vädjat om leveranser av stridsflygplanen.

Flera Natoländer har öppnat för att skicka F16 till Ukraina – bland annat Storbritannien och Nederländerna. 

Nu svarar Ryssland. 

I en intervju med  den ryska nättidningen Lenta  kommenterar utrikesminister Sergej Lavrov möjligheten att Ukraina skulle kunna få de amerikanska stridsflygen.

Han skräder inte på orden.

Lavrov anser att en leverans av F16-plan kan likställas med ett ”kärnvapenhot” mot Ryssland, eftersom stridsflygplanen kan utrustas med kärnstridsspetsar och har förmåga att bära kärnvapen.

– Ifall regimen i Kyiv förses med F16-stridsflyg ser vi det som ett kärnvapenhot. Inga garantier hjälper, säger Lavrov.

”Hot från väst”

I ett senare skede av intervjun med Lenta utvecklar Sergej Lavrov sitt resonemang.

– I stridens hetta kommer vår militär inte ta reda på om varje specifikt flygplan av den angivna typen är utrustat med kärnvapen eller inte.

– Om sådana flygplan dyker upp kommer vi att betrakta det som ett hot från väst på det nukleära området, eftersom Ukraina får tillgång till ett sådant system.

Lavrov får även svara på en fråga om en leverans av F16-plan ökar risken för att Ryssland använder sig av kärnvapen i Ukraina.

Utrikesministern hänvisar till den ryska militärdoktrinen.

– Det är tydligt definierat i vilka scenarier vi kan använda kärnvapen, säger Lavrov och tillägger:

– Samtidigt skulle jag vilja uppmärksamma det faktum att USA och dess Nato-allierade har skapat en ökad risk för en direkt konfrontation med Ryssland. Det kan få katastrofala konsekvenser.

Sverige deltar

Under Natotoppmötet i Vilnius, som inleddes i tisdags, har leveranser av F16-plan till Ukraina diskuterats.

Flera länder har erbjudit sig att utbilda ukrainska piloter, bland annat Sverige.

Sverige äger inga F16-plan, men kan bidra med övningsområden där utbildning kan ske, och nödvändig utbildning i engelska för de ukrainska piloterna, rapporterar SVT.

– Vi påbörjar en orienteringsutbildning på Gripensystemet här i augusti och om några veckor så kommer ukrainska piloter att kunna testflyga Gripen och öva på simulatorer, säger försvarsminister Pål Jonsson (M) till tv-kanalen.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Klassisk klädkedja i konkurs – efter 40 år i Sverige

2024 07 10

En av de mer etablerade klädkedjorna i Sverige tvingas kasta in handduken.

Pengarna är slut.

Efter att förra året ha slagit sig för bröstet kring en omstart i Skandinavien blir det istället platt fall för klädkedjan Esprit, som har butiker i stora köpcentrum som Emporia, Täby centrum och Väla.

Det svenska bolaget Esprit Sweden går nu i konkurs, rapporterar Market med hänvisning till Bolagsverket.

Beskedet bekräftades i dagarna.

Spiken i kistan

Konkursen är spiken i kistan för kedjan, som funnits i Sverige sedan 1980-talet.

Under våren stängde bolaget sina butiker i Nordstan och på Frölunda torg i Göteborg. Dessutom kursade ett av de två kvarvarande svenska franschisebolagen.

Den sista finns kvar i Linköping, där lagret sålts ut på rea.

– Det är ingen rörelse som kan fortsätta, sade konkursförvaltaren Kenneth Nilsson till Dagens Handel vid tillfället.

Stängd webbshop

Esprit har länge levt även på sin onlinebutik, men där möts nu svenska kunder av ett meddelande om att hemsidan är stängd.

– Vi kan för närvarande inte behandla nya beställningar och vår webbshop kommer att vara stängd tills vidare, framhåller Esprit och tillägger:

– Vi hoppas kunna vara tillgängliga för dig snart igen. Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss. Om du vill granska statusen för din nuvarande beställning, tänk på att du fortfarande kan logga in på ditt konto.

Kris efter pandemin

Esprit, som drivs av ett tyskt bolag, hamnade i kris under pandemin.

Omsättningen rasade från 143 till 90 miljoner mellan 2021 och 2022, företaget gick med flera miljoner i förlust och var nära konkurs redan då.

– Pandemin resulterade i omfattande tillfälliga butiksstängningar i Europa och Asien, vilket bidrog till att ledningen vidtog åtgärder i form av ett skyddsförfarande då det tyska bolaget försattes i rekonstruktion, framhåller Esprit Sweden AB i årsredovisningen för 2022 enligt sajten Ehandel.

– För Esprit Sweden AB innebar detta att företaget var tvungen att frångå det internprissättningsavtal som satts upp för koncernen och att bolaget fick efterskänka sina fordringar hos det tyska koncernbolaget.

Totalt stänger nu fyra butiker i Täby, Nacka, Malmö och Helsingborg vilket påverkar ett 30-tal anställda.

Foto: Väla

Text: Redaktionen