UTRIKES: Rysslands utrikesminister till USA

2022 09 14

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov ska delta i FN:s generalförsamling i New York.

Sergei Lavrov samt 55 andra ryska delegater har beviljats visum för att delta i den 77:e upplagan av FN:s generalförsamling, rapporterar Reuters med hänvisning till ryska medier.

Toppmötet äger rum mellan den 20 och 26 september.

Kritik mot USA

Ryssland har i flera veckor kritiserat USA för att inte ha beviljat medlemmarnas visum för sammankomsten som startar i New York i dag.

Moskva anklagar USA för att ha blockerat landets fullständiga deltagande i generalförsamlingen genom att medvetet ha försenat beviljandet av deras visum.

USA står på sig

– Vi behandlar hundratals visum varje år för ryska federationens delegater till FN-evenemang, säger en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet och tillägger att ansökningar bör skickas in så tidigt som möjligt för att säkerställa snabb handläggning.

– Detta är särskilt viktigt på grund av Rysslands obefogade agerande mot vår ambassad i Ryssland, inklusive tvångsuppsägning av lokal och tredjelandsmedborgare, som kraftigt har begränsat vår personal och därför vår kapacitet att behandla visum.

Brutit mot sina skyldigheter

Kreml sa under tisdagen att USA har brutit mot sina skyldigheter genom att inte ha utfärdat visumen i tid och att de ska vidta åtgärdar för att hålla både USA och FN till svars för den uppkomna situationen, rapporterar Reuters.

Nyhetsbyrån har även tagit del av ett brev till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres från Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia. Han hävdar att Washington under flera månader har vägrat bevilja inresevisum för ett antal ryska delegater från att delta i andra FN-evenemang.

Frostig relation

Relationen mellan de båda länderna har brustit sedan Moskva invaderade Ukraina i början av året.

USA tar sina skyldigheter som FN:s värdland på allvar, uppger en talesperson för amerikanska UD och tillägger att de inte kan kommentera enskilda fall, då uppgifter kring visum är konfidentiella enligt amerikansk lag.

Enligt FN:s högkvartersavtal från 1947 är USA skyldigt att ge tillträde till utländska diplomater. Washington säger dock att de kan neka visum om det finns speciella skäl som rör säkerhet, terrorism samt utrikespolitik.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen