UTRIKES: Rysslands utrikesminister till USA

2022 09 14

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov ska delta i FN:s generalförsamling i New York.

Sergei Lavrov samt 55 andra ryska delegater har beviljats visum för att delta i den 77:e upplagan av FN:s generalförsamling, rapporterar Reuters med hänvisning till ryska medier.

Toppmötet äger rum mellan den 20 och 26 september.

Kritik mot USA

Ryssland har i flera veckor kritiserat USA för att inte ha beviljat medlemmarnas visum för sammankomsten som startar i New York i dag.

Moskva anklagar USA för att ha blockerat landets fullständiga deltagande i generalförsamlingen genom att medvetet ha försenat beviljandet av deras visum.

USA står på sig

– Vi behandlar hundratals visum varje år för ryska federationens delegater till FN-evenemang, säger en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet och tillägger att ansökningar bör skickas in så tidigt som möjligt för att säkerställa snabb handläggning.

– Detta är särskilt viktigt på grund av Rysslands obefogade agerande mot vår ambassad i Ryssland, inklusive tvångsuppsägning av lokal och tredjelandsmedborgare, som kraftigt har begränsat vår personal och därför vår kapacitet att behandla visum.

Brutit mot sina skyldigheter

Kreml sa under tisdagen att USA har brutit mot sina skyldigheter genom att inte ha utfärdat visumen i tid och att de ska vidta åtgärdar för att hålla både USA och FN till svars för den uppkomna situationen, rapporterar Reuters.

Nyhetsbyrån har även tagit del av ett brev till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres från Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia. Han hävdar att Washington under flera månader har vägrat bevilja inresevisum för ett antal ryska delegater från att delta i andra FN-evenemang.

Frostig relation

Relationen mellan de båda länderna har brustit sedan Moskva invaderade Ukraina i början av året.

USA tar sina skyldigheter som FN:s värdland på allvar, uppger en talesperson för amerikanska UD och tillägger att de inte kan kommentera enskilda fall, då uppgifter kring visum är konfidentiella enligt amerikansk lag.

Enligt FN:s högkvartersavtal från 1947 är USA skyldigt att ge tillträde till utländska diplomater. Washington säger dock att de kan neka visum om det finns speciella skäl som rör säkerhet, terrorism samt utrikespolitik.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – flera städer

2023 11 27

Många människor färdas över Öresundsbron för att julhandla.

På grund av den svaga kronan har resor till Sverige blivit mer attraktivt för de som kommer från utlandet och vill handla.

Nu vallfärdas bland annat danskar över Öresundsbron till Sverige för att handla julklappar, någonting som hjälper den skånska ekonomin hålla sig flytande trots det tunga läget.

Trots att tågbiljetten kostar så sparar danskarna ändå mer på att handla i Sverige.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera städer

Det senaste halvåret har en tydlig försämring setts i den skånska konjunkturen, och inflödet av danskar hjälper ekonomin hålla sig vid liv.

Det menar Sparbanken Skånes privatekonom Anders Hansson.

– Vi har ju då i närområdet Danmark, och vi har ett väldigt stort inflöde av danska turister som är här och spenderar, säger han till SR.

– Det ser vi i Helsingborg, Malmö, Ystad och även Kristianstad. Där drar vi nytta av det.

Sparar så mycket

Inför julen är det många som vill köpa julklappar utan att spendera allt för mycket pengar i samband med det ekonomiska läget som råder.

Då lyfter flera besökare fram hur fördelaktigt det är att handla i Sverige.

– Jag tänkte att det slutar ju med att man sparar mycket på det trots tågresan hit och tillbaka, säger en besökare.

Pressat läge

Det är alltjämt ett mycket pressat läge för de svenska hushållen och ekonomin i helhet.

Ränteläget utmanar befolkningen och ställer till det för många.

– Den höga skuldsättningen och de korta räntebindningstiderna gör hushållen känsliga för störningar, framhåller Riksbanken i en rapport.

Flera år kvar

Enligt en prognos från Konjunkturinstitutet kommer det dröja flera år tills det att konjunkturen åter är i balans för Sverige.

– Lågkonjunkturen fördjupas under nästa år och konjunkturen vänder svagt uppåt först mot andra halvan av 2024. Det dröjer till 2026 innan svensk ekonomi är i konjunkturell balans. Det framgår av vår senaste prognos i rapporten Konjunkturläget, framhåller myndigheten.

Foto: A. Dudar

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 27

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen