Larm från Folkhälsomyndigheten – “Är skiträdd”
2023 10 09
Flera tjänstemän på Folkhälsomyndigheten larmar om att en särskild fråga tystas ned av myndigheten.
Tidigare i år fortlöpte en mejlkonversation bland anställda på myndigheten som totalt inkluderade cirka 90 personer, varav flera chefer.
I mejlen framkom en oro över att det hälsohot som följer klimatkrisen inte prioriteras tillräckligt högt av myndigheten, rapporterar Dagens Nyheter.
– Jag är faktiskt skiträdd, uttrycker den anställda som skickat det första mejlet, enligt tidningen.
Kallas in till möte
Personen får medhåll från flera kollegor och det föreslås att lyfta frågan till högsta nivå – regeringen – innan en chef avbryter tråden med motiveringen att frågan av arbetsmiljöskäl inte är lämplig att diskutera i ett sådant forum.
Fem personer som uttalat sig i konversationen kallas därefter in till enskilda möten med chefer och får höra att de brutit mot tjänstemannaregler om statlig värdegrund, skriver DN.
De anställda blir också anklagade för “aktivism”.
"Oerhört allvarligt"
Enligt de anställda som DN talat med sprids en tystnadskultur när det gäller klimatfrågan.
Myndighetschefernas agerande kritiseras också av flera experter som menar att tjänstemän har rätt att använda sig av yttrandefrihet.
– Är det några som ska ha en repressalie så är det cheferna. Det är oerhört allvarligt om en statlig myndighet reflexmässigt vill tysta anställda, säger förvaltningsrättsprofessorn Olle Lundin, verksam vid Uppsala universitet, till DN.
"Enskilt största hotet"
Enligt världshälsoorganisationen WHO är klimatförändringar det enskilt största hotet som mänskligheten står inför.
– Bland annat genom att leda till dödsfall och sjukdomar från allt vanligare extrema väderhändelser som värmeböljor, stormar och översvämningar, framhåller organisationen på sin hemsida.
WHO pekar även ut vattenburna och psykiska problem som flera av de hälsorisker som följer den pågående klimatkrisen.
Gynnar smittämnen
Folkhälsomyndigheten kommunicerar samma typ av information på sin hemsida under ett avsnitt som går under termen “Miljöns påverkan på hälsan”.
– Klimatförändringar medför även förändringar i ekosystemen som till exempel kan gynna olika smittämnen och sjukdomsöverförande vektorer, framhåller FHM.
Myndigheten skriver även att klimatförändringar i andra länder påverkar hälsorisken i Sverige, bland annat genom livsmedelsimport.
Foto: Folkhälsomyndigheten
Text: Redaktionen