JUST NU: Långa köer vid Mongoliets gräns – Flyr från flera ryska delstater

2022 09 25

Tusentals människor strömmar nu över Rysslands gräns in i Mongoliet.

Bara vid en enda gränsövergång har sedan i onsdags mer än 3 000 personer flytt från Ryssland in i Mongoliet och nu kommer rapporter om allt längre köer av ryssar som desperat försöker lämna landet.

Håller upp ryska pass

– Långa köer av fordon ses vid gränsövergångarna mellan Ryssland och Mongoliet eftersom människor försöker fly undan ordern om mobilisering, uppger nyhetsbyrån AFP.

Många ryssar är kritiska till kriget och vill vare sig döda ukrainare eller själva riskera att dödas.

Chefen vid gränsövergången i staden Altanbulag berättar att mer än 3 000 ryssar har tagit sig in i Mongoliet från Ryssland de senaste fyra dygnen.

– Köer med människor som håller upp ryska pass finns utanför migrationsavdelningen vid gränsövergången, enligt AFP.

Första gången sedan 1940-talet

Omkring 2 500 av de 3 000 personerna har varit män och cirka 500 har varit kvinnor och barn.

– De flesta är unga personer som tar sig över gränsen med sina föräldrar, säger gränschefen.

Människorna flyr undan den ryska diktatorns besked om att Ryssland för första gången sedan andra världskriget beordrar delar av den manliga halvan av befolkningen att mobiliseras till diktatorns brutala krig.

Släpas ut mitt i natten

Rapporter gör gällande att den ryska militären släpar ut människor från deras hem mitt natten och att såväl sjuka som äldre med tvång ska sändas till kriget.

Rysslands diktator har även i stor utsträckning riktat in sig på att sända minoriteter och män långt ifrån huvudstaden Moskva till kriget.

Flyr från flera ryska delstater

Invånare i de intilliggande ryska delstaterna Tuva, Burjatien, Irkutsk och Jaroslavl försöker fly undan den uppenbara risken att dödas i Rysslands anfallskrig mot Ukraina genom att ta sig in i Mongoliet.

– Ryska medborgare kan besöka Mongoliet och stanna utan visum under 30 dagar, uppger AFP.

– Och de kan förlänga sin vistelse med ytterligare 30 dagar om de vill.

Över 8 000 ryssar har redan flytt in i Finland men Estland, Lettland och Litauen har stängt sina gränser.

Protester i 32 städer

Även Finland avser att skärpa sina restriktioner för att hindra ryssar att ta sig in i landet.

En annan populär destination för mängder av ryssar som flyr sitt land är Turkiet.

Protesterna i Ryssland är omfattande. Under söndagen har över 700 personer gripits i 32 olika städer i Ryssland i samband med protester mot den ryska diktaturens mobilisering, uppger The Guardian.

Text: Redaktionen 


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen