Landsbygdsministern avgår – för att vinna åt Löfven

2021 07 04

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) avgår för att hjälpa Stefan Löfven till seger i kommande statsministeromröstningar.

Jag har idag fattat beslut om att med omedelbar verkan lämna mitt uppdrag som landsbygdsminister i regeringen. Stefan Löfvens beslut i måndags var svårt, men mitt beslut idag är enkelt. Skälet till detta är att den riksdagsplats jag valdes in på 2018, som sedan jag blev minister har upptagits av min ersättare, i praktiken har stått tom en längre tid. I det läge vi befinner oss i nu kan det inte råda någon osäkerhet. När vi nu går in i talmansrundor, och skarpa voteringar i riksdagen, så behövs alla 100 socialdemokratiska mandat. Därför har jag lämnat in min avskedsansökan till statsministern, och bett att få återinträda i riksdagen omgående, meddelar Jennie Nilsson  (S) på Facebook.

ANALYS

När Jennie Nilsson blev minister tog S-ledamoten Sara Heikkinen Breitholtz över hennes plats för Halland i riksdagen men hon har nu varit frånvarande en längre tid efter att hon misstänks för brott i samband med trafikolycka i fjol. Genom att avgå som minister återtar Jennie Nilsson (S) sin riksdagsplats och säkrar därmed det osäkra S-mandatet i riksdagen. 

Det är ett listigt och logiskt drag för att öka Stefan Löfvens chans att återigen bli statsminister.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet