JUST NU: Landet vill placera militära styrkor i Sverige

2022 04 12

Storbritannien har kommit med ett erbjudande till Sverige om att hjälpa till med militär närvaro i landet.

Det handlar framför allt om tre områden inom den svenska militären som ska förstärkas med brittiskt manskap och arsenal: marina stridskrafter, övervakning med AWAC:s spaningsflygplan samt Poseidons ubåtsjaktsflygplan.

Uppgifterna kommer direkt från Storbritanniens ambassadör i Sverige Judith Gough, enligt SVT.

Strategiskt viktigt

– De nordliga regionerna är jätteviktiga strategiskt. Vi vill behålla den här regionen, präglad av låg spänning och nära samarbete, säger Judith Gough.

Ny brittisk plan

Det hela rör sig om en ny brittisk strategi som presenterades i mars, och planen inkluderar även placering av militär närvaro i övriga nordiska länder.

Landets försvarsminister Ben Wallace sade då till Reuters att Storbritannien vill ha en marin stridsgrupp som kan röra sig mellan Norge, Sverige och Finland.

“Samma familj”

Ben Wallace uttalade sig även på ett uppmärksammat sätt om Sverige på ett försvarsministermöte i Köpenhamn i början av samma månad.

– Sverige ingår i samma familj, så vi skulle hjälpa Sverige. Vi skulle göra allt vi kan, både militärt och på andra sätt, sade han enligt Reuters.

Ska ske med diskussion

Enligt Judith Gough vill man öka sin närvaro i regionen, tillsammans med partners.

Det är dock oklart hur stora styrkor det handlar om, och beslutet kommer inte att ske utan diskussion med de nordiska länderna.

Kan stötta i krig

Ambassadören får även frågan om man är beredda att stötta Sverige även i krig.

– Det beror på scenariot. Men när Sverige skulle be om hjälp är vi beredda att ge hjälp till Sverige som en av våra närmaste partners, säger Judith Gough till SVT.

Natofrågan högaktuell

Den svenska säkerhetspolitiken har den senaste tiden handlat om landet ska ansluta sig till militäralliansen Nato, för att försäkra sig om ett skydd vid ett eventuellt angrepp från en annan nation.

Sverigedemokraterna gav igår besked om att man vänder i frågan och är för ett medlemskap. Även Socialdemokraterna har börjat vackla i frågan.

S diskuterar frågan

Socialdemokraterna har inlett en intern debatt för att ena partiet i frågan.

– Den snabba utvecklingen i Finland påverkar naturligtvis Sveriges ställningstagande och det här kan komma att gå fortare än vad man kanske skulle vilja för att hinna med. Som vi ser det kan det här gå mycket snabbt, säger en källa inom partiet till Aftonbladet.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen