JUST NU: Landet vill placera militära styrkor i Sverige

2022 04 12

Storbritannien har kommit med ett erbjudande till Sverige om att hjälpa till med militär närvaro i landet.

Det handlar framför allt om tre områden inom den svenska militären som ska förstärkas med brittiskt manskap och arsenal: marina stridskrafter, övervakning med AWAC:s spaningsflygplan samt Poseidons ubåtsjaktsflygplan.

Uppgifterna kommer direkt från Storbritanniens ambassadör i Sverige Judith Gough, enligt SVT.

Strategiskt viktigt

– De nordliga regionerna är jätteviktiga strategiskt. Vi vill behålla den här regionen, präglad av låg spänning och nära samarbete, säger Judith Gough.

Ny brittisk plan

Det hela rör sig om en ny brittisk strategi som presenterades i mars, och planen inkluderar även placering av militär närvaro i övriga nordiska länder.

Landets försvarsminister Ben Wallace sade då till Reuters att Storbritannien vill ha en marin stridsgrupp som kan röra sig mellan Norge, Sverige och Finland.

“Samma familj”

Ben Wallace uttalade sig även på ett uppmärksammat sätt om Sverige på ett försvarsministermöte i Köpenhamn i början av samma månad.

– Sverige ingår i samma familj, så vi skulle hjälpa Sverige. Vi skulle göra allt vi kan, både militärt och på andra sätt, sade han enligt Reuters.

Ska ske med diskussion

Enligt Judith Gough vill man öka sin närvaro i regionen, tillsammans med partners.

Det är dock oklart hur stora styrkor det handlar om, och beslutet kommer inte att ske utan diskussion med de nordiska länderna.

Kan stötta i krig

Ambassadören får även frågan om man är beredda att stötta Sverige även i krig.

– Det beror på scenariot. Men när Sverige skulle be om hjälp är vi beredda att ge hjälp till Sverige som en av våra närmaste partners, säger Judith Gough till SVT.

Natofrågan högaktuell

Den svenska säkerhetspolitiken har den senaste tiden handlat om landet ska ansluta sig till militäralliansen Nato, för att försäkra sig om ett skydd vid ett eventuellt angrepp från en annan nation.

Sverigedemokraterna gav igår besked om att man vänder i frågan och är för ett medlemskap. Även Socialdemokraterna har börjat vackla i frågan.

S diskuterar frågan

Socialdemokraterna har inlett en intern debatt för att ena partiet i frågan.

– Den snabba utvecklingen i Finland påverkar naturligtvis Sveriges ställningstagande och det här kan komma att gå fortare än vad man kanske skulle vilja för att hinna med. Som vi ser det kan det här gå mycket snabbt, säger en källa inom partiet till Aftonbladet.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen