Läkemedelsverket varnar för ny “medicin” – “kontakta läkare omedelbart”

2024 07 09

Försäljning av en bluffmedicin har fått spridning i Sverige.

Nu går Läkemedelsverket ut och varnar för förekomsten.

Om man kommer i kontakt med läkemedlet ska man direkt höra av sig till vården.

– Den som använder produkten bör omedelbart kontakta läkare för att kunna sluta med produkten på ett säkert sätt, framhåller myndigheten i ett utskick.

Innehåller bland annat kortison

Den påstådda medicinen kallas “Ginseng Kianpi Pil”. Enligt säljarnas egna beskrivningar innehåller produkten olika växter, men innehåller egentligen läkemedelssubstanserna dexametason (kortison) och cyproheptadin (antihistamin).

Det är ämnen som används vid många olika sjukdomtillstånd som inflammationsdämpande läkemedel och som som är receptbelagda.

– Kortison påverkar kroppen på många olika sätt och ska inte intas på eget bevåg. Ämnet påverkar blodtrycket, sockerhalten i blodet och kroppsvikten, säger Eva-Lena Bergens från Läkemedelsverket.

– Om du har behov av kortison gör en läkare den bedömningen och skriver ett recept. När läkaren gör bedömningen av det behovet avvägs nyttan med läkemedlet med dess risker

Kan orsaka benskörhet

Läkemedelsverket framhåller att kortison kan orsaka allvarliga biverkningar. Ett exempel är benskörhet.

Det kan också bidra till att dölja tecken på infektion och kroppens egen kortisolproduktion minskar om kortison används i högre doser under en längre tid. 

Av den anledningen ska man inte sluta tvärt med intaget, då brist på kortisol kan få förödande konsekvenser.

"Sövande effekt"

När det gäller cyproheptadin fanns det tidigare som godkänt läkemedel i Sverige vid behandling av allergi. Nuförtiden används andra läkemedel med färre biverkningar.

– Cyproheptadin har bland annat en sövande effekt och det kan vara en farlig biverkning när man till exempel tänkt köra bil, säger Eva-Lena Bergens.

– Av flera skäl är det alltså viktigt att den som använder den här produkten omedelbart kontaktar sin läkare för att få hjälp med att sluta med produkten på ett säkert sätt

Ginseng Kianpi Pil är olagligt att sälja. Produkten är inte godkänt som läkemedel.

Läkemedelsverket vädjar om tips från allmänheten för att få kännedom om var produkten säljs.

Arkivfoto: A. Grey

Text: Redaktionen


Sverige har fått nog – vill införa nytt förbud för alla bilägare

2024 07 09

Över 80 procent av Sveriges kommuner vill se ett nytt förbud för landets bilägare.

Drygt hälften av alla biltvättar i Sverige sker på gatan.

Helt ohållbart, enligt kommunerna i landet, som anser att beteendet behöver försvinna genom lagstiftning.

Det visar en ny rapport från organisationen Hållbar biltvätt.

Inställningen backas även upp av en stor del av svenska folket – där sex av tio svenskar enligt samma rapport helt vill förbjuda att tvätta bilen hemma.

– Det är glädjande att fler vill se ett förbud mot hemmatvättande, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt och vd för Organisationen Sveriges Servicestationer, i en kommentar.

Stor ökning

Att 58 procent av svenskarna säger ja till ett förbud är en stor ökning.

Motsvarande siffra för fyra år sedan var blott 40 procent.

Robert Dimmlich pekar på att 1 000 ton olja och 50 ton tungmetaller årligen rinner ut i Sveriges sjöar, hav och vattendrag som följd av biltvättar på gatan och att budskapet börjar gå hem.

– Vi försöker på många olika sätt att informera om miljöfarorna och lyfta goda exempel i form av Årets Biltvättarkommun, men kanske behövs det ett förbud för att få bukt med problemet på riktigt, säger han.

Kräver fler anläggningar

Det finns dock stora skillnader mellan stad och landsbygd. Andelen som vill se ett förbud är färre i mindre orter.

I Stockholm anser 40 procent att ett totalförbud mot biltvätt på gatan bör införas, medan motsvarande siffra för landsbygdsbor parkerar på 29 procent.

– För att fler ska sluta tvätta bilen på gatan måste tillgängligheten till godkända biltvättsanläggningar bli bättre, säger Robert Dimmlich och tillägger:

– På en godkänd biltvätt samlas tungmetaller upp i reningsverk där de tas omhand på ett säkert sätt i stället för att förorena vår natur. Det ska vara lätt att tvätta rätt.

30 miljoner biltvättar årligen

Enligt siffror från Stora Biltvättsrapporten 2024 från Hållbar biltvätt genomförs över 30 miljoner biltvättar i Sverige varje år. 

– I Sverige är vi duktiga på att göra miljösmarta val och agera med miljöförnuft. Vi är ett föredöme när det gäller att panta och att återvinna. Medvetenheten om att textilier konsumerar stora mängder vatten är hög, framhåller Robert Dimmlich. 

– Men det ofta bortglömda miljöbeteendet är biltvätt på gatan, en fråga som länge fått stå i skuggan av de större miljöfrågorna. Biltvättande hemma är dessutom romantiserat i media och ofta ett accepterat beteende även hos grannar.

Foto: E. Mclean

Text: Redaktionen


SMHI ger besked – då kommer sommarvärmen

2024 07 08

Alla som väntar på att sommarvärmen ska komma tillbaka får vänta några dagar till.

Veckan inleds nämligen med ostadigt väder där skurar blandat med åska rör sig in västerifrån över Götaland.

– Under dagen sprider sig skurarna både österut och norrut över Götaland och Svealand, förklarar SMHI:s meteorolog Lisa Frost i en dagsfärsk prognos.

Lokalt kan åskskurarna bli kraftiga och även ge upphov till hårda vindbyar, som dock passerar relativt fort.

Värmen tillbaka på onsdag

På tisdagen tycks sedan vändningen inledas.

I Götaland inleds dagen med sol, men under dagen ökar molnigheten söderifrån. I Götaland och Svealand blir det också lite varmare, framhåller Lisa Frost.

Det är dock först på onsdagen och torsdagen som det väntas bli riktigt höga temperaturer igen.

Enligt SMHI kan flera delar av landet se fram emot 25 grader – även om det inte går att utesluta regn som rör sig in från sydväst över Götaland och Svealand.

– Samtidigt förs också ännu varmare luft in och i östra Götaland kan temperaturen nå omkring 25 grader innan regnet. Senare under onsdagen och på torsdagen fortsätter regnet åt nordost över landet.

Kan bli 28 grader

SMHI:s prognos får stöd även av väderinstitutet Storm som flaggar för ännu högre temperaturer – uppemot 28 grader.

– Det är midsommarvärme som kommer tillbaka, säger Per Holmberg, meteorolog på Storm, till Expressen.

– Varmast kommer det nog bli i Kronoberg Jönköping och Västra Götalands län, alltså inre Götaland.

Varmt i helgen men blött

Värmen håller i sig framåt helgen som likt onsdagen kommer att bjuda på varmare temperaturer än det har varit de senaste dagarna.

Men likväl kommer regnet att göra sig påmint.

– Under veckoslutet ser det ostadiga vädret ut att fortsätta med regnområden söderifrån, men lite varmare luft täcker landet, informerar Lisa Frost och tillägger.

– Under helgen väntas ett högtryck stabilisera vädret i norra Sverige.

Foto: J. Ferlič resp T. Sergej

Text: Redaktionen