Läkemedelsverket vädjar till föräldrar i Sverige – sluta omedelbart

2023 09 01

Många småbarnsföräldrar har börjat ta till desperata åtgärder när deras barn blir sjuka.

Bakgrunden är den situation som uppstått på mängder av svenska apotek där vanliga läkemedel för feber, förkylningar och influensa restnoterats.

De är helt enkelt slut på hyllorna.

På lokal nivå gäller det bland annat Alvedon och paracetamol i tablettform, som ofta ges till febersjuka barn.

Köper på andrahandsmarknad

Bristen har gjort att föräldrar istället vänder sig till privatpersoner för att köpa Alvedon på andrahandsmarknaden, rapporterar Aftonbladet.

Till exempel på Facebook.

Men det avråder Läkemedelsverket skarpt från att göra och vädjar nu till Sveriges föräldrar om att upphöra med detta.

– Vi kan inte rekommendera att man handlar det någon annanstans utifrån ett säkerhetsperspektiv, säger utredaren Samuel Silkestrand på myndigheten till tidningen.

"Hamstra inte"

Samuel Silkestrand betonar att Alvedon är ett läkemedel som enbart får säljas av leverantörer med tillstånd.

Han uppmanar också att inte hamstra receptfria läkemedel – även om det är viktigt att ha ett “hemmaapotek” tillgängligt så att man inte ska behöva förlita sig på att varan finns i butikerna.

Enligt Läkemedelsverket finns det även alternativ, och sammantaget är situationen bättre än vad den varit de senaste månaderna.

– Men det är fortfarande en besvärlig situation där tillgången är ojämn på apoteken, säger Samuel Silkestrand.

Brist även på penicillin

Nyligen slog infektionsläkaren och docenten Rolf Gustavsson larm om en en annan bristvara på apoteken: penicillinet Kåvepenin.

– Det är åt h-lvete rent ut sagt. Kåvepenin är väldigt viktigt och bra för att kunna behandla vanliga infektioner som halsfluss, bihåleinflammation, öroninflammation och lunginflammation och dessutom borreliainfektion, sade han till Sveriges Radio förra veckan.

"Kan förändras snabbt"

Läkemedelsverket gick kort därefter ut med ett pressmeddelande där myndigheten förtydligade hur läget ser ut.

Man försäkrade då att Kåvepenin finns i både flytande och fast form, men att det inte finns några garantier.

– Vissa förpackningar kan vara slut i perioder, och situationen kan förändras snabbt, säger Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket, i samma utskick.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trisslotter stoppas i butiker

2024 05 17

Det kan bli betydligt krångligare för den som vill köpa en Trisslott i framtiden.

Den populära skraplotten kan förbjudas i fysiska butiker.

– En nyligen presenterad utredningen vill i praktiken sätta stopp för trissförsäljningen i dagligvaruhandeln.

Det säger Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna, i ett uttalande på branschorganisationens Youtubekanal.

Stopp för betalkort

Bygdeson hänvisar till regeringens utredning ”Ett nytt förbud mot spel på kredit”.

I utredningen föreslås det att ett förbud ska införas mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter.

– Det man vill göra är att förbjuda spel på kredit, vilket kan tyckas vara lovvärt, men som förslaget är formulerat innebär det att det blir stopp för allt att spel på kredit, inklusive alla former av betalkort, säger Pär Bygdeson och tillägger:

– Om det här förslaget går igenom riksdagen kommer den som säljer Trisslotter, eller andra spel i butik enbart kunna ta emot betalning via kontanter eller swish.

Livsmedelshandlarna ska kommentera utredningens förslag i ett remissvar som ska skickas till regeringen senast torsdagen den 23 maj. 

Pär Bygdeson konstaterar att organisationen kommer uppmana regeringen att ändra förslaget.  

– Från Livsmedelshandlarnas sida kommer vi att påpeka problemen med detta och begära att alla betalsätt ska vara godkända vid köp av spel i fysisk butik.

Fakta: Trisslotten

- Sveriges mest sålda skraplott

- Lanserades 1986

- Det säljs omkring 300 000 Trisslotter varje dag

- Under 2022 blev antalet miljonvinster på Triss 88 stycken. Det totala vinstvärdet för samtliga Trisslotter uppgick till 182 300 000 kronor

- Rent statistiskt behöver du köpa 32 876 Trisslotter innan du får en vinst på 10 000 kronor eller mer, vilket skulle kosta 986 280 kronor

Källor: Svenska Spel, Compricer resp CasinoWings

Foto: Svenska Spel

Text: Redaktionen


Natojätte bjuder in Ryssland – “Har chockat alla”

2024 05 20

Natojätten Frankrike har väckt ilska bland dess allierade i västvärlden.

– Alla blev chockade.

Det säger en anonym europeisk diplomat till Politico efter att det blivit känt att Frankrike bjudit in Ryssland till 80-årsjubileet av landstigningen i Normandie den 6 juni.

Inbjudan har skickats mitt under processen då Ryssland inleder en ny offensiv mot Ukraina och har inte tagits emot väl bland Frankrikes allierade.

USA och Storbritannien är två av jättarna som uttryckt kraftig oro över den symboliska karaktären och det diplomatiska engagemanget efter den franska inbjudan.

Ifrågasätter Macron

Kritiken mot Frankrike är benhård.

En brittisk regeringstjänsteman menar att Natolandet och dess president Emmanuel Macron ger intryck av att själv befinna sig “ovanför kriget”.

Det syftas då även på att Paris nyligen tog emot den kinesiska diktatorn Xi Jinping samt skickade en representant till Vladimir Putins presidentinstallation häromveckan.

– Han är fullständigt malplacerad, säger tjänstemannen till Politico, och menar att Macron blivit någon slags “fredsmäklare” i Ukraina.

"Sysslar inte med historierevisionism"

Arrangören bakom jubileet, Mission Libération, leds av Frankrikes tidigare ambassadör i Washington Philippe Etienne. Han försäkrar att Putin själv är portad från evenemanget.

Men det hindrar inte Ryssland som nation att delta.

– Till skillnad från Kreml sysslar inte Frankrike med historierevisionism, framhåller arrangören i ett uttalande.

– Historiskt sett har Frankrike alltid bjudit in länder vars trupper landade i Normandie. En inbjudan har tidigare skickats till den Ryska Federationen.

Har varit på plats tidigare

Den 6 juni 1944 var dagen då den västallierade invasionen av det europeiska fastlandet inleddes under andra världskriget.

Operationen kallades “Operation Overlord" och ett par veckor senare inleddes marschen mot Nazityskland. Ungefär samtidigt inledde den sovjetiska armén en offensiv österifrån.

När 60-årsdagen respektive 70-årsdagen efter D-dagen uppmärksammades fanns Putin på plats. Vid det senare tillfället hade det gått flera månader efter ockupationen av Krimhalvön.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen