Läkemedelsverket vädjar till alla som plockar svamp

2023 08 15

2023 verkar bli ett bra år för alla som gillar att plocka svamp i skogen.

Efter en torr inledning på sommaren ser väderförhållandena bättre ut i stora delar av Sverige.

Svampen trivs bäst i fuktiga miljöer och den senaste tidens regn har gynnat tillväxten.

Allt fler ger sig därmed ut i skogarna för att plocka delikatesserna.

Men det gäller att vara försiktig. Alla svampar går inte att äta och det är lätt att förväxla giftig svamp med vanlig matsvamp.

Under augusti har antalet samtal om svampförgiftning till Giftinformationscentralen ökat markant.

Det uppger Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

– Samtalen i juli har ökat och redan efter första veckan i augusti så ser vi en kraftig ökning av antalet samtal jämfört med föregående år. Som det ser ut nu verkar det bli många samtal om svampförgiftning precis som tidigare typiska svampår, säger Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen.

Vädjar till svampplockare

Enligt Läkemedelsverket är en av de vanligaste orsakerna till svampförgiftning att giftig svamp förväxlats med matsvamp.

Ett misstag som kan få allvarliga konsekvenser. Det kan leda till lever- eller njurskador och i värsta fall döden.

Med anledning av den senaste utvecklingen går Läkemedelsverket ut med flera uppmaningar till alla som plockar svamp i de svenska skogarna.

– För att undvika förväxling är det bra att lära sig några svampsorter i taget. Är du osäker ska du låta bli att äta den. Lär ditt barn att inte heller provsmaka svamp i skogen, framhåller myndigheten i ett uttalande.

Så undviker du giftiga svampar

Svampexperten Peter Hultén berättar att det finns ett antal exempel på giftsvampar i den svenska skogen. Många kan ge allvarliga förgiftningar.

– Det handlar framför allt om lömsk flugsvamp, vit flugsvamp, gifthätting och toppig giftspindling. Vit och lömsk flugsvamp är några av de farligaste svamparna och de kan förväxlas med bland annat champinjoner, vissa kremlor, slidskivlingar och fjällskivlingar, säger han och fortsätter:

–  För att undvika de allra giftigaste svamparna - plocka inte vita och gröna svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor.

Läkemedelsverkets fem råd vid svampplockning

- Lär dig några svampsorter i taget och ät bara svamp som du med säkerhet vet är matsvamp.

- Provsmaka inte, och lär ditt barn att aldrig smaka på svamp.

- Plocka svamparna en och en, om du plockar slarvigt finns risk att få med giftiga svampar. Se till att den som rensar har tillräcklig kunskap om svamp.

- Ring Giftinformationscentralen för råd. Om du misstänker att ditt barn har ätit av en giftig eller okänd svamp, ring Giftinformationscentralen via 112 för att få råd så fort som möjligt. Om du som vuxen har ätit misstänkt giftig svamp, ring Giftinformationscentralen på telefonnummer 010-456 6700 för rådgivning dygnet runt. Kom ihåg att spara svampen, eftersom den kan behövas för identifiering.

- Kontakta veterinären om du misstänker att din hund fått i sig giftig svamp.

Vanliga symptom vid svampförgiftning

- Vanligaste symptomen på förgiftning med någon av de farligaste flugsvamparna är kraftiga diarréer och magsmärtor samt kräkningar.

- Dessa kommer oftast efter 12 timmar, men kan komma tidigare.

Källa: Läkemedelsverket

Foto: Transly Translation Agency

Text: Redaktionen