Läkemedelsverket bekräftar stor framgång

2023 08 29

Ett historiskt medicinskt framsteg bekräftas nu.

Det är EU som givit grönt ljus till det första vaccinet mot RS-virus efter en rekommendation från den europeiska läkemedelsmyndigheten.

Vaccinet går under namnet Abrysvo och har tagits fram av läkemedelsjätten Pfizer, och Läkemedelsverket har nu bekräftat framsteget.

Det är menat att skydda spädbarn och kan ges till kvinnor under graviditeten.

Nu är det upp till Folkhälsomyndigheten huruvida det kommer att användas i Sverige eller inte.

Så fungerar det

Vaccinet ska ges till kvinnor under graviditeten för att skydda barnet under de första sex månaderna från att insjukna i allvarlig RS-virusorsakad luftvägsinfektion.

Det kan även skydda de som är 60 år och äldre.

– När en person får vaccinet genererar immunsystem specifika antikroppar och T‍-‍celler, immunsystemceller, som hjälper till att förhindra RS‍-‍virusinfektion, förklarar Läkemedelsverket.

“Ger skydd”

Myndigheten framhåller vidare hur vaccinet ska skydda barnet.

– När det gäller gravida individer passerar antikropparna moderkakan till fostret, vilket ger spädbarn skydd mot att insjukna i allvarlig infektion upp till 6 månader efter födseln.

Akut luftvägsinfektion

För de flesta orsakar inte RS-virus några allvarliga komplikationer men vissa barn kan bli allvarligt sjuka och dö i sjukdomen.

– RS-virus är ett paramyxovirus som orsakar akut luftvägsinfektion med symptom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit, förklarar Folkhälsomyndigheten.

Pipande andningsljud

Det finns flera olika symptom som associeras med viruset.

– De första sjukdomssymtomen är vanligen feber, snuva, hosta och ibland pipande andningsljud. Vid det första infektionstillfället får drygt en fjärdedel av barnen tecken på lunginflammation eller obstruktiva besvär som vid astma, fortsätter FHM.

– RS-virus kan orsaka upprepade luftvägsinfektioner livet igenom, oftast med måttliga till svåra övre luftvägssymtom.

Foto: M. Bar Haim

Text: Redaktionen