SVERIGE: Läkare utfärdar uppmaning till de som äter ägg
2023 11 11
En läkare ger nu råd efter den senaste tidens äggkaos.
Under en längre tid har Sveriges livsmedelsjättar fått återkommande problem med salmonellasmitta hos producenter, vilket lett till att man behövt återkalla bland annat ägg.
Tidigare i veckan kom larm från Axfood om att salmonella påträffats i stallen hos producenterna.
Samtidigt har över en miljon höns behövt avlivas på svenska gårdar, och äggkrisen har oroat många.
Nu ger en läkare besked om hur man bör tänka angående situationen, rapporterar TV4.
Omkring 20 procent
Den rådande situationen har lett till att omkring 20 procent av alla Sveriges värphöns ska avlivas.
Många är oroliga över riskerna om man äter ägg som är smittade med salmonella, men nu går överläkaren Johan Styrud ut med en lugnande uppmaning.
Han menar att man bör leva som vanligt och äta ägg, precis som man alltid gjort.
– Hela industrin har försiktighet som sitt ledord så jag tycker inte att man ska vara speciellt försiktig med att använda ägg, säger han.
“Lev som vanligt”
Styrud understryker att man bör ha respekt för salmonella, då det kan orsaka allvarliga besvär.
Däremot trycker han på att vi bör lita på branschen.
– Lev som vanligt och ät upp äggen, säger Styrud.
Massiva problem
Det råder massiva problem inom äggindustrin och sedan årsskiftet kommer omkring 2 miljoner höns att ha avlivats.
– Alla djur och organiskt material måste bort för att inte riskera att något underhåller smittan. Visst är det en drastiskt beslut men det finns ingen annan lösning just nu, säger jordbruksverkets Katharina Gielen till SVT.
Många återkallelser
Bland de ledande aktörer som tvingats återkalla ägg i veckan finns Ica, som återkallat sju olika äggprodukter.
– På ICA gör vi noggranna kvalitetskontroller av alla produkter vi sätter på marknaden. Vi ser allvarligt på det inträffade och utreder nu tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske och hur vi säkerställer att det inte händer igen, säger Lena Sparring, kvalitetschef på ICA Sverige.
Foto: M. Perraud
Text: Redaktionen