JUST NU: Läkare slår larm – ökat missbruk av partydrog oroar

2022 08 11

Lustgas har blivit en allt populärare form av berusningsmedel.

Men enligt Giftinformationscentralen är missbruket på väg att eskalera, rapporterar Dagens Nyheter.

Under första halvåret 2022 har man tagit emot mer än 200 samtal om lustgas.

Hela förra året kom det in 140 stycken.

Även antalet unga vuxna som behöver sjukhusvård för lustgasmissbruk ökar.

– Det här är ett av de mest oroväckande problemen vi har haft under min tid här, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen, till DN.

Kan ge livslånga konsekvenser

Enligt Erik Lindeman har man behövt ta hand om två allvarliga blodproppar, en stroke och en lungemboli med sannolikt livslånga konsekvenser, som en konsekvens av lustgasbruk.

Han nämner även tre personer som fått ”allvarliga psykiatriska demensliknande symptom”.

“Patienter som inte kan gå”

Det är när bruket övergår till mer än någon enstaka gång och i stora mängder som faran uppstår.

Ett missbruk över tid minskar kroppens lager av vitamin B12, vilket får konsekvenser för både motorik och nerverna i hjärnan.

– Vi har haft patienter som inte kan gå. De kommer inte ihåg någonting och går inte att prata med. Det är ju en katastrof för en tjugoåring att hamna i det läget, helt oförmögen att klara sig själv, även om han tillfrisknade efter två veckor på sjukhus, säger Erik Lindeman.

Utnyttjas av organiserad brottslighet

Lustgas kan köpas lagligt på nätet och det finns till och med de som levererar via expresshemkörning, enligt DN.

Svarthandeln har dessutom satt fart om nattetid och blandat in andra former av kriminalitet.

– Den organiserade brottsligheten har upptäckt att det finns grova pengar att tjäna på lustgas och försäljarna har ofta ett större apotek av droger att erbjuda. Vi har sett revirstrider mellan gäng om marknadsplatser, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm.

Kan bli dement

Redan i våras var den ökande användningen av lustgas på tapeten.

– Vi har haft fall där man blir så svag av nervpåverkan att man inte kunnat gå, och behövt sitta i rullstol. Men det kan också sätta sig på nervsystemet i hjärnan så man får psykoser, depressioner eller ångesttillstånd. Man kan till och med få en demensbild, säger sade Johanna Nordmark Grass, även hon överläkare på Giftinformationscentralen, till Aftonbladet i maj.

L vill införa försäljningsförbud

Vid det tillfället uttryckte också socialminister Lena Hallengren (S) att “användning av lustgas i berusningssyfte måste motverkas”.

Liberalerna i Stockholm har ett konkret förslag på hur de vill stävja missbruket – ett generellt försäljningsförbud mellan klockan 22-06 på platser där lustgas säljs.

Det skulle i så fall täcka all gatuförsäljning som inte innehar tillstånd.

– Det skulle inte hindra tillståndsgiven försäljning av exempelvis korv, däremot skulle man kunna ingripa mot lustgasförsäljare. Ett förbud öppnar för polisen att vidta ett antal åtgärder enligt polislagen och skulle kunna vara en väg framåt, säger Jan Jönsson till DN.

Foto: A. Popov

Text: Redaktionen