JUST NU: Lagligt i Sverige – kan ge tio års fängelse i USA inom kort

2022 05 19

Delstaten Oklahoma är på väg att förbjuda abort med hårdast villkor i hela USA.

Det är den lagstiftande församlingen i Oklahoma som har tagit ett beslut att godkänna lagförslaget som kraftigt begränsar abort i staten.

Nyhetsbyrån AP beskriver lagen som “USA:s hårdaste abortförbud”.

Förbjuds från befruktning

Lagförslaget skulle innebära att all abort förbjuds direkt efter befruktning vilket skulle förbjuda i princip alla aborter, rapporterar Washington Post.

Enda undantagen från lagen är om mammans liv står på spel eller om kvinnan har blivit gravid till följd av våldtäkt eller incest.

10 års fängelse

Den nya lagen skulle, om den godkänns av delstatens republikanske guvernör Kevin Stitt, likna en lag som togs i bruk i Texas förra året.

Om så blir fallet kan kvinnor som utför eller aktivt uppsöker en abortklinik straffas med rättsliga följder. I sommar ska Oklahoma rösta om ännu ett abortförbud som inte gör undantag för våldtäkt och som kan innebära fängelsestraff i tio år för den som gör abort, skriver The New York Times.

Röstresultatet: 73-16

Abortlagen röstades igenom med bred majoritet i Oklahomas lagstiftande församling. 73 röstade för och 16 emot.

Det är det republikanska partiet som innehar majoriteten och har det starkaste stödet i staten.

Lär godkännas av guvernören

Mycket talar för att Kevin Stitt kommer att godkänna lagen och skriva på abortförbudet, rapporterar ABC News som skriver att guvernören undertecknat andra abortfientliga lagförslag tidigare.

– Vi tror att Gud har en speciell plan för varje enskilt liv och varje enskilt barn, och vi vill att alla ska ha samma möjligheter i Oklahoma, och att göra abort är inte det rätta svaret, säger han.

Stora protester

Lagförslaget har även lett till stora protester i delstaten.

– Det här förbudet måste stoppas – tillsammans med de andra abortförbuden som staten antog bara förra månaden, säger organisationen Planned Parenthood enligt ABC News.

Svensk abortlag

I Sverige finns den svenska abortlagen sedan 1974. Den ger kvinnor rätt att själv bestämma framtiden för deras graviditet under de första 18 veckorna. 

Stöd av Trump

Kevin Stitt var tidigare en framgångsrik företagare som grundade bankinstitutet Gateway Mortgage  Group. Han sadlade därefter om till politiken och valdes till Oklahomas 28:e guvernör 2019. Han fick stöd av Donald Trump och har framhållit att antalet dödsstraff ska öka i delstaten

Foto: S. Abraham

Text: Redaktionen