JUST NU: Lagligt i Sverige – kan ge tio års fängelse i USA inom kort

2022 05 19

Delstaten Oklahoma är på väg att förbjuda abort med hårdast villkor i hela USA.

Det är den lagstiftande församlingen i Oklahoma som har tagit ett beslut att godkänna lagförslaget som kraftigt begränsar abort i staten.

Nyhetsbyrån AP beskriver lagen som “USA:s hårdaste abortförbud”.

Förbjuds från befruktning

Lagförslaget skulle innebära att all abort förbjuds direkt efter befruktning vilket skulle förbjuda i princip alla aborter, rapporterar Washington Post.

Enda undantagen från lagen är om mammans liv står på spel eller om kvinnan har blivit gravid till följd av våldtäkt eller incest.

10 års fängelse

Den nya lagen skulle, om den godkänns av delstatens republikanske guvernör Kevin Stitt, likna en lag som togs i bruk i Texas förra året.

Om så blir fallet kan kvinnor som utför eller aktivt uppsöker en abortklinik straffas med rättsliga följder. I sommar ska Oklahoma rösta om ännu ett abortförbud som inte gör undantag för våldtäkt och som kan innebära fängelsestraff i tio år för den som gör abort, skriver The New York Times.

Röstresultatet: 73-16

Abortlagen röstades igenom med bred majoritet i Oklahomas lagstiftande församling. 73 röstade för och 16 emot.

Det är det republikanska partiet som innehar majoriteten och har det starkaste stödet i staten.

Lär godkännas av guvernören

Mycket talar för att Kevin Stitt kommer att godkänna lagen och skriva på abortförbudet, rapporterar ABC News som skriver att guvernören undertecknat andra abortfientliga lagförslag tidigare.

– Vi tror att Gud har en speciell plan för varje enskilt liv och varje enskilt barn, och vi vill att alla ska ha samma möjligheter i Oklahoma, och att göra abort är inte det rätta svaret, säger han.

Stora protester

Lagförslaget har även lett till stora protester i delstaten.

– Det här förbudet måste stoppas – tillsammans med de andra abortförbuden som staten antog bara förra månaden, säger organisationen Planned Parenthood enligt ABC News.

Svensk abortlag

I Sverige finns den svenska abortlagen sedan 1974. Den ger kvinnor rätt att själv bestämma framtiden för deras graviditet under de första 18 veckorna. 

Stöd av Trump

Kevin Stitt var tidigare en framgångsrik företagare som grundade bankinstitutet Gateway Mortgage  Group. Han sadlade därefter om till politiken och valdes till Oklahomas 28:e guvernör 2019. Han fick stöd av Donald Trump och har framhållit att antalet dödsstraff ska öka i delstaten

Foto: S. Abraham

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen