Läget förvärras snabbt i Danmark och Norge – Allt fler sjukhusvårdas

2021 11 14

Pandemin förvärras nu snabbt i Norge och Danmark med allt fler som vårdas på sjukhus och ligger på intensiven.

I Norge vårdas nu 198 personer på sjukhus för covid-19 vilket är dubbelt så många jämfört med för två veckor sedan. Det innebär också att Norge nått det högsta antalet sjukhusvårdade sedan april rapporterar NTB.

Befarar ny våg

49 personer vårdas på intensiven i Norge och 21 ligger i respirator. Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten befarar att en ny våg är på ingång och oron är stor för de äldre – även de som fått två doser.

– Vi måste följa utvecklingen och se vilken belastning det blir på sjukhusen, men även i kommunerna och bland befolkningen, säger folkhälsodirektören Camilla Stoltenberg till NTB.

Ökning av smittade äldre

Geir Bukholm på Folkhelseintituttet konstaterar att endast 6% av de fullvaccinerade äldre i Norge fått sin tredje dos och nu registrerar Norge för första gången en ökning av smittade fullvaccinerade äldre på sjukhusen.

– Vi tycker att vi gjort rätt bedömningar utifrån den information vi hade. Sedan kan vi i efterhand fundera på om vi skulle prioriterat vaccination med den tredje dosen ännu tidigare, säger Bukholm.

Stor ökning i Danmark

I Danmark har antalet sjukhusinlagda trefaldigats på en månad och oron ökar nu för att smittan tagit fart på nytt i landet. Antalet som sjukhusvårdas med covid-19 har ökat till 303 varav 36 på intensivvårdsavdelning. Det är högsta antalet sjukhusvårdade sedan 15 februari.

ANALYS

Sett till historiken är det alldeles uppenbart att risken är stor för att även Sverige kommer att drabbas av en tydlig smittökning inom kort. Det vore förvånande om ökningen och det förvärrade läget i Norge och Danmark stannar vid gränserna och inte även denna gång märks av inom svensk sjukvård relativt snart.

Foto: Region Uppsala

[yop_poll id="874"]