Bostadshus evakueras

2023 02 27

Ett bostadshus i Sundbyberg evakueras.

Polisen har hittat ett misstänkt farligt föremål.

 – Vi var inne i en lägenhet i ett tjänsteärende och då iakttogs ett föremål som har gjort att fastigheten nu evakueras, säger Ola Österling, presstalesperson på Stockholmspolisen, till SVT Nyheter.

På frågan om det är ett föremål som polisen bedömer kunna explodera, svarar Ola Österling:

– Ja, det är det.

Hela fastigheten evakueras

Bombtekniker har skickats till platsen.

Föremålet ska nu undersökas.

Samtidigt evakueras samtliga boende.

– Man håller på med evakuering, det tar sådan tid det där. Det är ingen brådska, säger Ola Österling till Aftonbladet.

Ingen person har frihetsberövats. 

Vid 19.30-tiden uppger polisen att även förhandlare har skickats till platsen. 

Polisen larmades till platsen vid 17-tiden. 

Polisens bombtekniker

Polisens bombtekniker har i uppdrag att ta hand om och oskadliggöra föremål som misstänks vara farliga. Det kan till exempel handla om bomber och giftiga kemikalier.

Bombteknikerna arbetar dygnet runt och över hela landet.

– Polisens bombskyddsverksamhet är en så kallad nationell resurs. Det innebär att bombskyddsgrupperna kan arbeta över hela Sverige när den lokala polisen behöver hjälp med bombtekniker, uppger polisen på sin hemsida. 

Så jobbar bombteknikerna

- Lokalisera det farliga föremålet.

- Bedömer om det verkligen är ett farligt föremål och, i så fall, på vilket sätt det är farligt.

- Säkrar föremålet så att det kan transporteras bort utan att explodera eller göra skada på annat sätt.

- Transporterar bort föremålet.

- Oskadliggör föremålet på ett sådant sätt att ingen kommer till skada.

- Biträder kriminaltekniker vid undersökning av föremålet och vid sök efter sekundärladdningar. Biträder vid ”post-blast”-undersökningar som innebär att efter en explosion leta efter eventuellt andra farliga/explosiva ämnen.

- Biträder insatsstyrkorna och andra enheter vid operativa insatser där farliga ämnen misstänkts kan finnas.

- Bistår med ledningsstöd till kommenderingschef och polisinsatschef vid händelser där explosiver/farliga ämnen konstaterats eller befaras.

Från bomber till nukleära ämnen 

Farliga föremål kan till exempel vara:

- Explosiva ämnen som ammunition, bomber och sprängämnen

- Kemiska och biologiska ämnen som kan orsaka skada eller sjukdom

- Radiologiska och nukleära ämnen

- Utrustning

Källa: Polisen

Text: Redaktionen


Stort larm om vanlig router – många svenskar har den

2025 01 24

En av de mest populära routrarna på marknaden är föremål för stor oro.

Det är routrarna av märket TP-Link som under vintern dragit uppmärksamheten till sig.

Nyligen gick myndigheter i USA ut med att man överväger ett totalförbud mot produkterna, som även finns i mängder av svenskars hem.

Routrarna kallas till och med för ett “nationellt säkerhetsproblem” på grund av upprepade kopplingar till kinesiska cyberattacker, rapporterar ansedda Wall Street Journal.

Skäl till oro i Sverige

Specifikt befarar dessutom USA att TP-Link-routrarna – som är den mest sålda routern på Amazon – kommer att användas mot västerländska mål.

Av den anledningen finns det skäl till oro även här i Sverige och Europa och alla andra västländer där de populära produkterna säljs.

Det konstaterar säkerhetsföretaget CSIS medgrundare och it-säkerhetsexperten Peter Kruse från Danmark, där problemet också uppmärksammats de senaste veckorna.

– Med många produkter i den låga prisklassen är säkerheten inte särskilt högt prioriterad. Kort sagt, du får vad du betalar för, säger han till TV2.

Microsoft bekräftar

Techjätten Microsoft har redan bekräftat att en kinesisk hackerenhet har lanserat “separata cyberattacker” via tusentals routrar från TP-Link.

Viktigt i sammanhanget är dock att det kinesiska företaget inte själva anklagas för att hota cybersäkerheten – kritiken går ut på att de inte gör tillräckligt för att förebygga att andra hotar det.

– Det har konstaterats över tid att TP-Link är en produkt som innehåller många sårbarheter jämfört med andra produkter, och det finns en oro för att det kan resultera i en supply chain-attack, säger Peter Kruse och syftar på it-attacker mot organisationers eller företags leveranskedjor.

Uppmaningen till vanligt folk

Enligt experten finns det sannolikt en rädsla att den kinesiska regeringen ska kräva eller redan har krävt tillgång till TP-Links routrar.

Liknande oro låg bakom att flera länder 2019 började betrakta den kinesiska mobiljätten Huawei som ett säkerhetshot.

Larmet innebär dock inte att du per automatik behöver oroa dig för att bankuppgifter eller liknande ska hackas om du har en TP-Link-router i bostaden.

Däremot ska man fundera på vilken router man köper – för att undvika att bidra till exempelvis en större cyberattack mot kritisk infrastruktur.

Uppmaningen gäller även andra lågprisroutrar.

Vi ska vara försiktiga så att vi inte stirrar oss blinda på en produkt. Det finns många produkter i denna prisklass där säkerheten är dålig, säger Peter Kruse till TV2.

Foto: Pixabay

Text: Redaktionen


Danmarks försvarsminister varnar för krig

2025 01 23

De senaste åren har världens länder vänt blickarna mot Arktis.

Det gigantiska området har blivit en geopolitisk “hotspot”, där såväl Ryssland som Nato ökat sin militära närvaro. 

Regionen är rik på outnyttjade resurser som gas, olja och mineraler och har en stark strategisk betydelse. I takt med att isarna smälter på grund av klimatförändringar växer också nya sjöfartsrutter fram, vilket minskar restiden från Europa, Asien och USA.

Det har lett till att Kina också börjat intressera sig för Arktis, vilket den amerikanska militären målat upp som ett hot mot hela den regionala stabiliteten.

Samtidigt har det inte undgått någon att USA:s nytillträdde president Donald Trump är intresserad av att ta över Grönland, som tillhör kungariket Danmark. Presidenten har hotat att använda militärt våld för att ta kontroll över ön.

– För den nationella säkerhetens skull och för friheten i hela världen anser USA att ägande och kontroll av Grönland är av största vikt, har Trump utryckt.

Varnar för krig

Den upptrissade stämningen i Arktis oroar Danmarks försvarsminister Troels Lund Poulsen.

I ett inlägg på Facebook skriver Poulsen att världen har gått in i en ”ny era”.

– Den arktiska regionen har under många år varit ett lågspänningsområde. Så är det inte längre, framhåller försvarsministern.

– Vi har gått in i en ny era. En ny tid som på många sätt påminner om det kalla kriget, som jag själv växte upp under.

Enligt Poulsen kan världen i värsta fall stå inför ett storskaligt krig om Arktis.

– Vi måste till varje pris förhindra att det utvecklas till ett hett krig, skriver försvarsministern.

– I tider som dessa gäller det att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt. Jag försöker göra det, och jag hoppas att ni kommer att stödja mig. Även när det blir utmanande och svårt måste val göras.

Danmark i förhandlingar

Den danska regeringen har tidigare meddelat att man kommer öka anslaget till försvaret med 300 miljarder danska kronor, motsvarande cirka 460 miljarder svenska kronor.

Försvarsminister Troels Lund Poulsen understryker att fortsatt samarbete med den amerikanska militären är av högsta prioritet för Danmark.

– USA är vår viktigaste allierade, och i regeringen arbetar vi hårt för att stärka vårt – redan goda – samarbete med den nya amerikanska administrationen.

– I försvaret av Arktis och det danska riket råder det ingen tvekan om att Danmark och Grönland kommer att ha ett stärkt samarbete med USA under de kommande åren.

Foto: Nato

Text: Redaktionen