JUST NU: L-ledarens syrliga pik mot Annie Lööf

2022 06 13

Centerpartiet har under måndagen meddelat att man kommer att stödja regeringens vårändringsbudget.

Samtidigt meddelade C att partiet även nått en kompromiss med Socialdemokraterna  när det gäller pensionerna. Ett förslag som högeroppositionen sedermera stoppade.  

Hård kritik

Johan Pehrson (L) är kritiskt till Annie Lööf (C) och Centerns ställningstagande.

– Jag kan väl bara konstatera att det är deras val. Vi har ju ett bättre förslag tycker jag som tydligare säkrar arbetslinjen, som är grunden för alla hållbara pensionssystem, och som dessutom inkluderar alla pensionärer, säger han till Expressen.

”Trivs i rödgröna röran”

L-ledaren framhäver att han inte vill recensera Centerpartiets val, men passar samtidigt på att pika Annie Lööf efter hennes beslut att stödja vänstersidans budget.

– Om man nu sedan följer upp detta med att rösta på hela den budget som till skillnad från den som Liberalerna stödjer med satsningar på polisen, försvaret, ytterligare förstärkningar till Ukraina, så kan jag beklaga det. Men det är inte upp till mig att recensera Centerpartiet, men jag noterar att de verkar trivas i den rödgröna röran, säger han till Expressen.

Tar ansvar

Annie Lööf har inte kommenterat Johan Pehrsons kritik, men kommenterade Centerpartiets beslut tidigare under måndagen.

–Vi har gång på gång visat att vi är beredda, att inte bara i ord utan också i handling, vara med och ta ansvar för att hitta överenskommelser och kompromisser, sa Annie Lööf under en pressträff och påpekade att C har varit med och påverkat regeringens budgetförslag.

Politisk vilde avgör

Även om regeringen och C inte lyckades få in sitt pensionsförslag i budgetomröstningen kan regeringens budget röstas igenom på onsdag.

C, MP och V står bakom regeringens budget. Den politiska vilden Amineh Kakabavehs röst blir ännu en gång helt avgörande.

I ett SMS till DN fastslår Amineh Kakabaveh att hon ännu inte bestämt sig.

– Jag är glad att ett av mina krav från sommarens överenskommelse om höjda pensioner finns med. Jag vill att det ska finnas satsningar emot hedersförtryck i budgeten. Måste kolla om det finns med.

Foto: Liberalerna resp Centerpartiet

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Klassisk klädkedja i konkurs – efter 40 år i Sverige

2024 07 10

En av de mer etablerade klädkedjorna i Sverige tvingas kasta in handduken.

Pengarna är slut.

Efter att förra året ha slagit sig för bröstet kring en omstart i Skandinavien blir det istället platt fall för klädkedjan Esprit, som har butiker i stora köpcentrum som Emporia, Täby centrum och Väla.

Det svenska bolaget Esprit Sweden går nu i konkurs, rapporterar Market med hänvisning till Bolagsverket.

Beskedet bekräftades i dagarna.

Spiken i kistan

Konkursen är spiken i kistan för kedjan, som funnits i Sverige sedan 1980-talet.

Under våren stängde bolaget sina butiker i Nordstan och på Frölunda torg i Göteborg. Dessutom kursade ett av de två kvarvarande svenska franschisebolagen.

Den sista finns kvar i Linköping, där lagret sålts ut på rea.

– Det är ingen rörelse som kan fortsätta, sade konkursförvaltaren Kenneth Nilsson till Dagens Handel vid tillfället.

Stängd webbshop

Esprit har länge levt även på sin onlinebutik, men där möts nu svenska kunder av ett meddelande om att hemsidan är stängd.

– Vi kan för närvarande inte behandla nya beställningar och vår webbshop kommer att vara stängd tills vidare, framhåller Esprit och tillägger:

– Vi hoppas kunna vara tillgängliga för dig snart igen. Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss. Om du vill granska statusen för din nuvarande beställning, tänk på att du fortfarande kan logga in på ditt konto.

Kris efter pandemin

Esprit, som drivs av ett tyskt bolag, hamnade i kris under pandemin.

Omsättningen rasade från 143 till 90 miljoner mellan 2021 och 2022, företaget gick med flera miljoner i förlust och var nära konkurs redan då.

– Pandemin resulterade i omfattande tillfälliga butiksstängningar i Europa och Asien, vilket bidrog till att ledningen vidtog åtgärder i form av ett skyddsförfarande då det tyska bolaget försattes i rekonstruktion, framhåller Esprit Sweden AB i årsredovisningen för 2022 enligt sajten Ehandel.

– För Esprit Sweden AB innebar detta att företaget var tvungen att frångå det internprissättningsavtal som satts upp för koncernen och att bolaget fick efterskänka sina fordringar hos det tyska koncernbolaget.

Totalt stänger nu fyra butiker i Täby, Nacka, Malmö och Helsingborg vilket påverkar ett 30-tal anställda.

Foto: Väla

Text: Redaktionen