Kyrkoherde vill inte ha vaccinpass i kyrkan – Funderar på alternativ metod

2021 11 27

– Det är inte prästernas eller vaktmästarnas sak att stå och skilja på människor. Sånt där får Gud syssla med.

Det säger Karlskrona-Äspös kyrkoherde Gabriel Norrgård till SVT.

Vill se alternativ lösning

Från och med 1 december krävs det vaccinpass för inomhusevenemang med mer än 100 deltagare och kyrkan är inget undantag. Men Karlskronas kyrkoherde tycker inte att det är en bra metod.

– Vi vil hitta ett annat sätt att hantera det på, säger han.

Svårt dilemma enligt kyrkoherden

– Vi har så oerhört många sammanhang under advent och jul som överstiger 100 . Och då ställs vi inför ett svårt dilemma. Ska vi stå och scanna av vaccinpass eller ska vi hitta en annan väg. Och rent spontant vill jag nog hitta en annan lösning där man mer jobbar med kvadratmeterytan. Människor kommer att förstå om det är fullt, säger kyrkoherden till SVT.

Ökade avstånd

Karlskrona-Aspö pastorat vill istället för vaccinpass använda sig av ökade avstånd i kyrkobyggnaden.

Han har ännu inte presenterat hur en eventuell avståndsregel skulle kunna se ut men om man ska kunna följa reglerna om vaccinpass vid allmänna sammankomster med mer än 100 personer så kan en alternativ lösning vara att inte tillåta fler i kyrkan än att det blir en bit under 100 personer.

Ja och nej vid kyrkporten

– Anledningen är att man ska stå utanför en kyrka och säga ja till någon och nej till någon annan. Det blir svårt att separera människor på det viset, säger kyrkoherde Gabriel Norrgård.

Vill kunna fylla kyrkorna

Han tycker inte att det uppkomna läget känns roligt.

– Det är klart att det känns inte kul. Det är nu vi vill kunna fylla kyrkorna hur mycket som helst och fira ordentligt. Men vi har samtidigt lärt oss av den här pandemin att det enda vi vet är att vi vet aldrig något om framtiden. Vi försöker hela tiden göra det bästa utifrån läget. Vi sitter ju i samma båt alla, säger han till SVT.

ANALYS

I Norrbotten har smittskyddsläkaren meddelat att man haft problem med smittspridning just kopplat till gudstjänster vid minst tre tillfällen. Det är med andra ord klokt att idka försiktighet även när det närmar sig advent och juletid. Det bästa skyddet är att vaccinera sig och att se till att få sin tredje dos.

Foto: Svenska Kyrkan Karlskrona FB

[yop_poll id="894"]