Kyrkoherde vill inte ha vaccinpass i kyrkan – Funderar på alternativ metod

2021 11 27

– Det är inte prästernas eller vaktmästarnas sak att stå och skilja på människor. Sånt där får Gud syssla med.

Det säger Karlskrona-Äspös kyrkoherde Gabriel Norrgård till SVT.

Vill se alternativ lösning

Från och med 1 december krävs det vaccinpass för inomhusevenemang med mer än 100 deltagare och kyrkan är inget undantag. Men Karlskronas kyrkoherde tycker inte att det är en bra metod.

– Vi vil hitta ett annat sätt att hantera det på, säger han.

Svårt dilemma enligt kyrkoherden

– Vi har så oerhört många sammanhang under advent och jul som överstiger 100 . Och då ställs vi inför ett svårt dilemma. Ska vi stå och scanna av vaccinpass eller ska vi hitta en annan väg. Och rent spontant vill jag nog hitta en annan lösning där man mer jobbar med kvadratmeterytan. Människor kommer att förstå om det är fullt, säger kyrkoherden till SVT.

Ökade avstånd

Karlskrona-Aspö pastorat vill istället för vaccinpass använda sig av ökade avstånd i kyrkobyggnaden.

Han har ännu inte presenterat hur en eventuell avståndsregel skulle kunna se ut men om man ska kunna följa reglerna om vaccinpass vid allmänna sammankomster med mer än 100 personer så kan en alternativ lösning vara att inte tillåta fler i kyrkan än att det blir en bit under 100 personer.

Ja och nej vid kyrkporten

– Anledningen är att man ska stå utanför en kyrka och säga ja till någon och nej till någon annan. Det blir svårt att separera människor på det viset, säger kyrkoherde Gabriel Norrgård.

Vill kunna fylla kyrkorna

Han tycker inte att det uppkomna läget känns roligt.

– Det är klart att det känns inte kul. Det är nu vi vill kunna fylla kyrkorna hur mycket som helst och fira ordentligt. Men vi har samtidigt lärt oss av den här pandemin att det enda vi vet är att vi vet aldrig något om framtiden. Vi försöker hela tiden göra det bästa utifrån läget. Vi sitter ju i samma båt alla, säger han till SVT.

ANALYS

I Norrbotten har smittskyddsläkaren meddelat att man haft problem med smittspridning just kopplat till gudstjänster vid minst tre tillfällen. Det är med andra ord klokt att idka försiktighet även när det närmar sig advent och juletid. Det bästa skyddet är att vaccinera sig och att se till att få sin tredje dos.

Foto: Svenska Kyrkan Karlskrona FB

[yop_poll id="894"]

SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 18

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


SKATTEVERKET: Många har gjort fel i deklarationen – nytt för i år

2024 04 17

En hel del svenskar har missat en regel när de skickat in sin deklaration för 2023.

Förekomsten är så pass utbredd att Skatteverket nu går ut med en påminnelse till svenska folket om vad det egentligen är som gäller.

"Många missar"

Det handlar om att intäkter för uthyrning kan behöva tas upp i deklarationen, till exempel för den som hyrt ut en bostad, båt, släp eller husbil.

Nytt för i år är att uppgifterna om uthyrning via vissa digitala plattformar ska lämnas in till Skatteverket, vilket flera alltså tycks ha missat.

– Vi ser att många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. Men med Skatteverkets beräkningshjälp är det enkelt att ta reda på om uthyrningen ska deklareras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Samma beskattning

Även om det är nytt att uppgifterna ska lämnas in är det samma regler som gäller själva beskattningen av inkomsten.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

– Får du ett överskott från uthyrningen av till exempel privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital.

Kommer inleda kontroller

Under 2024 får Skatteverket in kontrolluppgifter från såväl svenska som europeiska digitala plattformar som förmedlar uthyrning.

De svenska uppgifterna ska gå att ta del av på myndighetens Mina sidor från och med april och från månadsskiftet maj/juni även de europeiska.

Dessutom planerar Skatteverket att genomföra riktade kontroller till hösten när de utländska uppgifterna är på plats.

Rätt till schablonavdrag

Enligt Skatteverket får den som hyrt ut en bostad göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år.

Syftet med avdraget är att kompensera för extra kostnader som en uthyrning innebär.

– Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av, framhåller myndigheten.

30 procent

När det gäller uthyrning av privat tillgång, i det här fallet båt, släp eller husbil, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst.

Skatten på överskottet är 30 procent.

– Vissa särskilda avdrag kan göras, understryker Skatteverket och tillägger:

– Är uthyrningen omfattande kan den uppfylla kriterierna för näringsverksamhet och ska då redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen