Kyrkoherde vill inte ha vaccinpass i kyrkan – Funderar på alternativ metod

2021 11 27

– Det är inte prästernas eller vaktmästarnas sak att stå och skilja på människor. Sånt där får Gud syssla med.

Det säger Karlskrona-Äspös kyrkoherde Gabriel Norrgård till SVT.

Vill se alternativ lösning

Från och med 1 december krävs det vaccinpass för inomhusevenemang med mer än 100 deltagare och kyrkan är inget undantag. Men Karlskronas kyrkoherde tycker inte att det är en bra metod.

– Vi vil hitta ett annat sätt att hantera det på, säger han.

Svårt dilemma enligt kyrkoherden

– Vi har så oerhört många sammanhang under advent och jul som överstiger 100 . Och då ställs vi inför ett svårt dilemma. Ska vi stå och scanna av vaccinpass eller ska vi hitta en annan väg. Och rent spontant vill jag nog hitta en annan lösning där man mer jobbar med kvadratmeterytan. Människor kommer att förstå om det är fullt, säger kyrkoherden till SVT.

Ökade avstånd

Karlskrona-Aspö pastorat vill istället för vaccinpass använda sig av ökade avstånd i kyrkobyggnaden.

Han har ännu inte presenterat hur en eventuell avståndsregel skulle kunna se ut men om man ska kunna följa reglerna om vaccinpass vid allmänna sammankomster med mer än 100 personer så kan en alternativ lösning vara att inte tillåta fler i kyrkan än att det blir en bit under 100 personer.

Ja och nej vid kyrkporten

– Anledningen är att man ska stå utanför en kyrka och säga ja till någon och nej till någon annan. Det blir svårt att separera människor på det viset, säger kyrkoherde Gabriel Norrgård.

Vill kunna fylla kyrkorna

Han tycker inte att det uppkomna läget känns roligt.

– Det är klart att det känns inte kul. Det är nu vi vill kunna fylla kyrkorna hur mycket som helst och fira ordentligt. Men vi har samtidigt lärt oss av den här pandemin att det enda vi vet är att vi vet aldrig något om framtiden. Vi försöker hela tiden göra det bästa utifrån läget. Vi sitter ju i samma båt alla, säger han till SVT.

ANALYS

I Norrbotten har smittskyddsläkaren meddelat att man haft problem med smittspridning just kopplat till gudstjänster vid minst tre tillfällen. Det är med andra ord klokt att idka försiktighet även när det närmar sig advent och juletid. Det bästa skyddet är att vaccinera sig och att se till att få sin tredje dos.

Foto: Svenska Kyrkan Karlskrona FB

[yop_poll id="894"]

Jättebesked från Fazer – nu hyllas chokladjätten

2025 07 14

Chokladjätten Fazer gör sin största investering någonsin.

Den finska chokladtillverkaren meddelar att en ny, gigantisk fabrik kommer att slå upp portarna i Lahtis.

Fabriken kommer att stå färdig 2028. Prislappen landar på 400 miljoner euro, cirka 4,5 miljarder kronor.

Koncernchefen Christoph Vitzthum beskriver det som ett historiskt ögonblick för Fazer.

– Investeringen på cirka 400 miljoner euro är den största i Fazers historia och också mycket betydande ur den finländska livsmedelsindustrins synvinkel.

– Den nya fabriken stöder vår tillväxt både i Finland och på den internationella marknaden och är ett tecken på vår starka tro på den inhemska livsmedelsproduktionens konkurrenskraft även på den internationella marknaden.

Siktar på massiv ökning

Byggandet av den nya fabriken uppskattas sysselsätta hundratals personer inom olika branscher. Enligt Fazer handlar det om över 500 000 arbetstimmar.

Den nya fabriken ska göra det möjligt för Fazer att kraftigt öka produktionen. På sikt vill chokladjätten tredubbla exporten.

Huvudfokus ligger på företagets klassiska produkter.

– Geisha, Dumle och Karl Fazer, alltså Fazers blå. De är våra spjutspetsprodukter på chokladsidan, säger Christoph Vitzthum till HBL.

Koncernchefen bedömer att Fazer kan växa på den internationella marknaden.

–  Det finns många länder i världen där man ger choklad i gåva i en betydligt större utsträckning än i Finland. Det är en marknad som vi vill ta fasta på.

LÄS MER: Drog in 200 miljoner under pandemin – går nu i konkurs

Hyllas i Sverige

Under de senaste åren har Fazer stärkt sin position på den svenska marknaden – samtidigt som konkurrenten Marabou fått mycket kritik för sin koppling till Ryssland. Marabous ägare Mondelez har i dagsläget tre fabriker i Ryssland.

En av flera kunder som väljer Fazer före Marabou är Olof Ehrenkrona, som har jobbat för både UD och statsrådsberedningen.

– Idag köper vi en Fazers chokladkaka. Den klassiska ”Blå”. I anledning av att Skanska ska bygga en ny chokladfabrik för 900 miljoner. Fazers har lämnat Ryssland till skillnad från Marabou som marknadsför sig alltmer desperat i livsmedelsbutikerna, skriver Ehrekrona på X.

– Det går bra för Fazers, tillägger den tidigare M-profilen.

LÄS MER: Trump bekräftar massivt avtal för Ukraina – hotar Vladimir Putin

FAKTA: Fazers nya fabrik

  • Byggarbetet inleds sommaren 2025
  • Byggandet av den nya fabriken uppskattas sysselsätta hundratals personer inom olika branscher i sammanlagt över 500 000 arbetstimmar
  • Fabriken täcker en yta på cirka 33 300 kvadratmeter
  • Tack vare en elektrifierad och högautomatiserad produktion samt omfattande energiåtervinning är fabriken CO2-utsläppsfri till den del som gäller fabrikens egen energiförbrukning 
  • BREEAM miljöklassning tillämpad för fabriken (Building Research Establishment Environmental Assessment Method)
  • Fabriken beräknas tas i drift 2028  

Källa: Fazer

Foto: Fazer

Text: Redaktionen


Spansk värmebölja drar in över Sverige

2025 07 14

I slutet av veckan blir det riktigt varmt väder i hela landet.

Det fastslår SMHI i en färsk prognos.

– Till andra halvan av veckan väntas högtryck över hela landet och det blir allmänt ett par soliga och varma dagar, framhåller vädermyndighetens meteorolog Lisa Frost i ett uttalande.

Värmebölja från Spanien

Enligt Lisa Frost kan nästan hela Sverige räkna med högsommarvärme från torsdagen och framåt.

– Prognosen är främst osäker för sydöstra Sverige, då möjligen ett nytt lågtryck över Polen kan ge moln, regn och blåsigt väder. I övrigt blir det fortsatt högtrycksbetonat och varmt, berättar meteorologen.

Kollegan Hilda Westberg förklarar att värmen kommer söderifrån. Det är den spanska hettan som vrider upp temperaturerna – i synnerhet i norra Sverige.

– Nu ser det ut som att det successivt blir varmare och på onsdag kan det bli generellt sett bli upp emot 33 grader. Det kan ligga kvar åtminstone till och med lördag, sedan blir det lite för osäkert för att säga exakt vad som händer, säger Hilda Westberg till DN.

Meteorologen uppmanar norrlänningar att vara försiktiga i högsommarvärmen.  

– Med tanke på att det är varmt och torrt så ska man ta det försiktigt, komma ihåg att dricka och dubbelkolla om det finns eldningsförbud om man ska grilla.

LÄS MER: Helikoptrar i luften – SMHI utfärdar skarp varning

Varning i fyra län

SMHI har utfärdat en varning för höga temperaturer i mellersta och norra Norrland.

Värmevarningen gäller för fyra län under måndag till torsdag:

- Västernorrlands län

- Jämtlands län

- Västerbottens län

- Norrbottens län

Invånare i områdena uppmanas att tänka på följande:

  • Ökad risk för hälsoproblem, framför allt för riskgrupper som till exempel personer med underliggande sjukdom, äldre personer eller små barn.
  • Var uppmärksam på om personer i din närhet påverkas av värmen.

Foto: RosZie resp GraphixMade

Text: Redaktionen