Kyrka omringas i Ryssland

2024 03 01

Det har gått två veckor sedan nyheten om Rysslands störste oppositionspolitiker Aleksej Navalnyjs död.

I dag ska han begravas i Moskva. Vid lunchtid hålls en begravningsceremoni i en kyrka i huvudstaden. Några timmar senare ska Navalnyj begravas på en kyrkogård i distriktet Borisovskoje.

Vid 10-tiden svensk tid har flera av oppositionspolitikerns anhängare tagit sig till kyrkan i Moskva. Bilder visar hur sörjande, redan två timmar innan ceremonin, samlats vid platsen.

– Massvis av människor, några bärandes på blommor, står bakom metallbarriärer runt kyrkan där det finns en tung säkerhetsnärvaro, rapporterar Sky News.

Navalnyjs anhängare tar en stor risk. Putinregimen har skickat mängder av poliser till kyrkan.

Sky News uppger att kravallpolis har omringat kyrkan och att ett dussintals polisfordon är stationerade i närheten.

Hustrun varnar för gripanden

Julija Navalnaja, hustru till den bortgångne Kreml-kritiker, har gått ut med en varning inför begravningen.

– Jag är ännu inte säker på om det kommer att bli fredligt eller om polisen kommer att arrestera de som har kommit för att ta farväl av min man, sa hon i onsdags när hon talade inför Europaparlamentet.

SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg delar bedömningen. Han framhåller att det massiva säkerhetspådraget indikerar att polisen kommer slå till mot personerna på plats.

–  Det uppfattas som en indikation på att myndigheter kommer att försöka försvåra eller till och med gripa anhängare som kommer dit, säger Kleberg till SVT Nyheter.

Många greps

Den ryska polisen gjorde flera gripanden efter Aleksej Navalnyjs död i mitten av februari. Cirka 400 personer, som uppmärksammade oppositionspolitikerns död vid olika minnesmärken, greps av den ryska poliskåren, uppger människorättsövervakningsgruppen OVD-Info.

Navalnyjs bortgång möttes av sorg och ilska över hela världen såväl som i Ryssland, där kritik mot den sittande regimen innebär enorma risker.

Foto: Klaus Wright Jomarc Cala

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen