Kvinna stoppad på Arlanda – blir av med allt
2025 04 30
En kvinna i 30-årsåldern har stoppats på Arlanda flygplats.
Tullverket larmade polisen efter att myndigheten kontrollerat kvinnan, som rest från ett land utanför EU.
När polisen anlände konstaterades det att kvinnan är bosatt i Sverige, men saknar taxerad inkomst. Trots det hade hon med sig flera lyxartiklar.
Polisen beslutade att ta lyxartiklarna i beslag med hänvisning till den nya lagen om självständigt förverkande.
– Det rör sig om två väskor och ett armband som tillsammans har ett nyanskaffningsvärde på över 300 000 kronor och misstänks ha finansierats genom brottslig verksamhet, framhåller polisen i ett uttalande.
Ny lagstiftning
Lagen om självständigt förverkande trädde i kraft i november 2024.
Den gör det möjligt för polisen att beslagta tillgångar som kommer från kriminell verksamhet, utan att egendomen kopplas till ett specifikt brott.
Polisen behöver endast visa att tillgångarna kommer från kriminell verksamhet – till exempel genom att konstatera att egendomen inte står i proportion till en persons lagliga möjligheter att äga den. Det kan röra sig om en fastighet, bilar eller pengar på ett bankkonto.
– Lagstiftningen ger oss nya kraftfulla verktyg att ta de kriminellas tillgångar. Stryper vi tillgångarna blir det svårare att investera i nya brottsupplägg eller tvätta brottsvinster, säger Torbjörn Rosén, nationell samordnare mot kriminell ekonomi vid Noa
Polisen har rätt att genomföra kroppsvisitation eller husrannsakan för att hitta tillgångarna.
– Vi tror att lagen kan komma att göra det enklare för oss att komma åt personer högre upp i de kriminella nätverken som tjänar stora pengar på exempelvis bedrägerier och narkotikahandel. Det är ofta svårt att koppla dessa personers tillgångar direkt till konkreta brott, även om vi anser att vi har övertygande bevisning om att egendomen kommer från brottslig verksamhet, säger Torbjörn Rosén.
Så går det till
Så kan den nya lagstiftningen tillämpas, enligt polisen:
Polisens underrättelseenhet får uppgift om att person X står som ägare till tre lyxbilar. X har inte någon inkomst från ett arbete, han äger inga fastigheter och har inga pengar på banken. Han står folkbokförd i en bostadsrätt som flickvännen äger.
En förundersökningsledare vid Polismyndigheten eller en åklagare inleder en utredning om självständigt förverkande och beslagtar de tre lyxbilarna. Har en förundersökningsledare inlett utredningen överlämnas den skyndsamt till en åklagare.
Han får ett juridiskt biträde förordnat.
X måste visa varifrån han fått medel att köpa bilarna genom de digitala spår som lämnas vid lagliga transaktioner, men har svårt att förklara sig.
Utredningen och omständigheterna i övrigt visar att X inte har någon legal förmåga att ha köpt bilarna. Åklagaren ansöker om självständigt förverkande hos tingsrätten.
Tingsrätten prövar om X:s tre lyxbilar ska tas ifrån honom och kommer fram till att det är klart mera sannolikt att bilarna har finansierats med brottslig verksamhet. Värdet av lyxbilarna tillfaller staten.
Foto: Madeleine Rosenqvist
Text: Redaktionen