Oro och förtvivlan i Luleå efter mord på 25-årig kvinna vid badplats

2021 07 31

Flera förbipasserande hörde hur skott avlossades intill en badplats i Luleå och enligt polisen handlar det inte om ett brott i en nära relation.

– Alla tillgängliga resurser har arbetat med den här händelsen sedan larmet kom in, säger Karin Markaberg, chef för Norrbottenspolisens utredningssektion SVT.

Kvinna i 25-årsåldern

På fredagskvällen kom larmet till polisen om att skottlossning ägt rum vid naturområdet Notviken.

– Där påträffas en avliden person, säger Liv Fahlén vid Polisregion Nord till SVT. Det handlar om en kvinna i 25-årsåldern.

Vädjar om tips

Flera polispatruller samt tekniker larmades till platsen och badplatsen spärrades . Polisen rubricerar händelsen som mord och en man i 30-årsåldern har anhållits skäligen misstänkt för mord och han ska förhöras i dag lördag uppger SVT.

Enligt polisen ligger brottsplatsen nära ett bostadsområde i norra delarna av centrala Luleå och polisen vill gärna att personer som varit i närheten av platsen där skottlossningen ägde rum på fredagskvällen kontaktar polisen.

– Polisen är angelägna om att komma i kontakt med personer som har befunnit sig i eller i närheten av området från 21.30. Oavsett om man tror sig ha sett något intressant eller inte, rapporterar Aftonbladet.

Många chockade

Chock och förstämning råder i Luleå och det finns många som bor nära mordplatsen. Flera berättar om sina upplevelser i media.

– Jag vill ta familjen och flytta härifrån, säger Camilla Friberg, närboende, till SVT.

– Jag blev lite ängslig när jag förstod att det var ett skott från ett vapen, säger Stig Bäckman, 86 år, till Aftonbladet.

Akut skede

– Vi är i en inledningsfas och i ett akut skede av utredningen. Det rör sig om ett grovt brott och vi har identifierat offret. Vi har en person som sitter frihetsberövad. Vi jobbar vidare med förhör och tekniska utredningsdetaljer, säger Karin Markaberg, Norrbottenpolisen.

Arkivfoto: Polisen Södermalm


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen