Oro och förtvivlan i Luleå efter mord på 25-årig kvinna vid badplats

2021 07 31

Flera förbipasserande hörde hur skott avlossades intill en badplats i Luleå och enligt polisen handlar det inte om ett brott i en nära relation.

– Alla tillgängliga resurser har arbetat med den här händelsen sedan larmet kom in, säger Karin Markaberg, chef för Norrbottenspolisens utredningssektion SVT.

Kvinna i 25-årsåldern

På fredagskvällen kom larmet till polisen om att skottlossning ägt rum vid naturområdet Notviken.

– Där påträffas en avliden person, säger Liv Fahlén vid Polisregion Nord till SVT. Det handlar om en kvinna i 25-årsåldern.

Vädjar om tips

Flera polispatruller samt tekniker larmades till platsen och badplatsen spärrades . Polisen rubricerar händelsen som mord och en man i 30-årsåldern har anhållits skäligen misstänkt för mord och han ska förhöras i dag lördag uppger SVT.

Enligt polisen ligger brottsplatsen nära ett bostadsområde i norra delarna av centrala Luleå och polisen vill gärna att personer som varit i närheten av platsen där skottlossningen ägde rum på fredagskvällen kontaktar polisen.

– Polisen är angelägna om att komma i kontakt med personer som har befunnit sig i eller i närheten av området från 21.30. Oavsett om man tror sig ha sett något intressant eller inte, rapporterar Aftonbladet.

Många chockade

Chock och förstämning råder i Luleå och det finns många som bor nära mordplatsen. Flera berättar om sina upplevelser i media.

– Jag vill ta familjen och flytta härifrån, säger Camilla Friberg, närboende, till SVT.

– Jag blev lite ängslig när jag förstod att det var ett skott från ett vapen, säger Stig Bäckman, 86 år, till Aftonbladet.

Akut skede

– Vi är i en inledningsfas och i ett akut skede av utredningen. Det rör sig om ett grovt brott och vi har identifierat offret. Vi har en person som sitter frihetsberövad. Vi jobbar vidare med förhör och tekniska utredningsdetaljer, säger Karin Markaberg, Norrbottenpolisen.

Arkivfoto: Polisen Södermalm


Svenska turister på Cypern varnas – riskerar skyhög räkning

2024 06 28

Svenska folket älskar Cypern.

Önationen i Medelhavet toppar listan över de mest populära resmålen för barnfamiljer hos Apollo.

Även hos resebyråer som Ving och Ticket hittas Cypern bland de mest bokade resorna under sommaren 2024.

Men svenskar som åker till det turistvänliga EU-landet riskerar att gå i en dyr fälla.

Delar av Cypern kopplar nämligen din telefon till det turkiska mobilnätet, vilket många resenärer inte tycks ha koll på.

Och det riskerar att bli en mycket dyr historia i form av skyhöga mobilräkningar för den som ger sig ut på nätet, varnar konsumentsajten Mobil.se.

Befinner du dig nära en landsgräns och andra gränszoner är det viktigt att hålla extra koll på mobilen och vilket nät den är uppkopplad till. Det här gäller särskilt nära EU:s yttre gränser som på Cypern där grekiska delen av ön har surfpriser som hemma, medan turkiska delen inte har det, framhåller sajten.

Kan hamna på "fel sida"

Sedan ett par år tillbaka gäller samma roamingregler i hela EU. Det innebär att du kan använda telefonen i ett annat EU-land och betala lika mycket som du gör i Sverige.

Men trots det kan man växlas över till ett betydligt dyrare alternativ även om man befinner sig på rätt sida gränsen, och säkrast är därför att i inställningarna slå av mobilens automatiska val av nätverk.

– Ibland kan man också vara nära gränsen till EU utan att man tänker på det, till exempel nära Schweiz, Andorra, Monaco eller Gibraltar, påpekar konsumentsajten.

EU: Var försiktiga

Det är inte bara turister på land som behöver tänka på riskerna med att råka koppla upp sig på fel nätverk.

Folk som resor med färjor måste också se upp. Lämnar man mobiltäckningen helt är risken att man blir uppkopplad till färjans eget mobilnät. Det går via satellituppkoppling vilket kostar enorma summor för konsumenten.

Det här kan ske även på resor mellan två EU-länder – exempelvis på färjan mellan Trelleborg och tyska Sassnitz.

– Var försiktig, lyder uppmaningen från EU själva.

– När du reser med båt eller flyg i EU kan du använda mobilen utan extra kostnad så länge du är uppkopplad till ett markbundet mobilnät, t.ex. i hamnen, på en flod eller på flygplatsen. Om trafiken i stället går via satellitsystem gäller inte EU-reglerna utan du måste betala för roamingen (utan några pristak). För att slippa extra kostnader kan du stänga av roaming eller aktivera flygplansläget när du är ombord, skriver unionen på sin hemsida.

Foto: G. Lemon

Text: Redaktionen


13-årig flicka död i populär turistort – träffad av blixten

2024 06 29

En mycket tragisk olycka har skett i Grekland.

Det är i Halkidiki, som ligger söder om Thessaloniki i Grekland, som händelsen har inträffat.

En 13-årig flicka badade vid stranden Faros tillsammans med sin familj när det började regna.

Vädret försämrades kraftigt och snabbt, och det började regna mer och blixtar syntes på himlen.

Det rapporterar Sky News.

Gick upp från stranden

Flickan gick tillsammans med sina föräldrar upp från vattnet i samband med väderförändringarna.

Då skedde den tragiska olyckan.

En blixt slog ner och träffade flickan, som fördes till sjukhus i ilfart.

På sjukhus konstaterades att 13-åringens skador var för svåra, och hon dog på sjukhuset.

Föräldrarna fick inga fysiska skador i samband med blixtnedslaget.

“Var mycket blixtar”

Borgmästare Anastasia Halkia har uttalat sig efter dödsfallet.

– Det är den typen av sommarstorm som vanligtvis inte orsakar några problem, säger borgmästaren enligt Sky News.

– Det var mycket blixtar.

Det är oklart vilken nationalitet flickan har.

“Ska undvikas"

SMHI meddelar att man alltid bör undvika att bada när det är åskoväder.

– Badning och simning under åskväder ska undvikas eftersom det kan inträffa att blixten ibland slår ned i vatten. En simmande person i området får därvid ström genom kroppen, meddelar SMHI.

– Strömstyrkan beror av avståndet till inslagspunkten och om vattnet är salt eller inte. Salthaltigt vatten är bättre elektriskt ledande och den elektriska laddningen flyter snarare förbi den simmande än genom dennes kropp i ett sådant fall.

Så fungerar det

Vidare förklarar SMHI hur blixtnedslagen sker.

– Blixten söker som bekant den kortaste vägen från molnet till jorden, där det minsta motståndet genom luften finns, förklarar vädermyndigheten.

– Detta innebär att nedslagen oftast sker i föremål som sticker upp över omgivningarna, såsom personer och objekt på vida, öppna fält, på berg, i båtar, vid stranden och andra plana, öppna platser där en uppstickande person kan vara den högsta punkten på flera hundra meters avstånd.

Foto: F. Moreland

Text: Redaktionen