Kvinna säljer bullar – får fängelse
2025 04 28
En kvinna döms till fängelse för att ha sålt bullar som hon själv har bakat.
Kvinnan, som är hemmahörande i Överkalix, har sålt bullar och smörgåstårtor via sociala medier.
Försäljningen har fått kommunen att reagera. Vid flera tillfällen har kvinnan uppmanats att stoppa verksamheten. Detta eftersom hennes verksamhet inte har registrerats och köket inte är godkänt för försäljning.
Kommun har tidigare beslutat att ge kvinnan vite. Nu omvandlar hovrätten för övre Norrland vitet till fängelse i sex veckor, rapporterar P4 Norrbotten.
– Det stämmer. Vitena som dömts ut tidigare och som fastställdes av domstol omvandlas till ett fängelsestraff om sex veckor, säger åklagare Kristin Andersson till radiokanalen.
Enligt kommunen har kvinnan fortsatt att sälja sina bakverk, trots flera påtryckningar.
– Det visar att man inte följer myndighetsbuden om att upphöra med att släppa ut livsmedel. Det finns föreläggande från kommunen om att hon inte får släppa ut livsmedel på marknaden på det sätt som hon har gjort. Därför är det rimligt att vitena omvandlas, säger Kristin Andersson.
”Delar inte bedömningen”
Kvinnans advokat, Frida Larsson, anser att fängelsestraffet är orimligt.
– Min klient är nedslagen av hovrättens beslut. Hon delar inte bedömningen att det hon gjort motiverar ett fängelsestraff. Hon kan inte heller förstå hur hon ska klara av att avtjäna ett fängelsestraff, säger Larsson till P4 Norrbotten.
Fakta: Det här är ett livsmedelsföretag
- Ett livsmedelsföretag producerar, bearbetar eller distribuerar mat och finns inom hela kedjan från primärproducent, exempelvis fiskare och lantbruk, till en restaurang eller en butik. Även dricksvatten och snus räknas till livsmedel. Företaget kan vara privat eller offentligt och drivas med eller utan vinstintresse.
- För att räknas som livsmedelsföretag ska verksamheten ske regelbundet och inte enbart vid enstaka tillfällen. Det ska även finnas en viss organisation till exempel med anställd personal eller att vissa utrymmen ställs i ordning för verksamheten. Även mängden livsmedel som hanteras har betydelse.
- Alla livsmedelsföretag ska registreras eller godkännas av en kontrollmyndighet för att kunna kontrolleras, exempelvis syftar kontrollen till att klargöra om verksamheten använder säkra livsmedel. Kontrollmyndigheter är kommuner, Länsstyrelsen och Livsmedelsverket.
Källa: Livsmedelsverket
Foto: Tarmtott
Text: Redaktionen