Kvinna försvunnen – polisen uppmanar att ringa 112

2024 01 27

En äldre kvinna har försvunnit under kvällen.

På fredagskvällen går polisen ut med ett meddelande om att en kvinna har försvunnit.

Det är i Oskarshamn som man nu genomför en sökinsats.

Det rör sig om en kvinna i 90-årsåldern som har anmälts försvunnen, meddelar polisen.

“Ring 112”

Kvinnan kan uppfattas som förvirrad och polisen vill nu ha hjälp från allmänheten med att hitta henne.

De uppmanar att ringa 112 direkt om man får syn på kvinnan.

– Kvinnan sågs senast vid sjukhuset i Oskarshamn vid 20-tiden på fredagskvällen. Hon kan uppfattas som förvirrad. Har du sett kvinnan? Ring polisen på telefon 114 14. Ser du kvinnan i detta nu, ring larmnumret 112.

Flera signalement

I samband med sökinsatsen går polisen ut med signalement för att få allmänhetens hjälp med att hitta henne.

– Polisen söker efter en kvinna i 90-årsåldern som anmälts försvunnen i Oskarshamn. Kvinnan har ljust kort hår och brukar gå med hjälp av rullator. Vid försvinnandet var hon klädd i mörka byxor med vita prickar, tunn stickad brun/beige tröja.

Behövs forskning

Experter pekar på att mer forskning behövs för att hjälpa polisen på längre sikt.

– Efterforskning av försvunna är mer omfattande och kostsamt för polisen än vad politiker och allmänhet förstår. För de försvunna själva och deras anhöriga innebär det ett stort lidande. Därför är det konstigt att det i stort sett har saknats svensk forskning om försvunna personer, säger Rebecca Stenberg, universitetslektor vid Linköpings universitet.

Krävs samarbete

– Det krävs ett gemensamt förebyggande arbete. Den som är demenssjuk ska inte kunna försvinna hemifrån, och definitivt inte flera gånger. Det måste finnas enkla kontaktvägar mellan polis, kommuner, sjukvård och socialtjänst, säger experten Anders Leicht.

I en artikel från universitet menar man att ett område som polisen behöver utveckla är samarbetet med kommunala och regionala vård- och omsorgsverksamheter.

Bland annat för att förhindra att demenssjuka och personer med psykisk ohälsa alls försvinner.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


Obehaglig smitta sprids snabbt – så skyddar man sig

2024 02 28

Just nu sprids en mycket obehaglig smitta som en löpeld i landet. 

Det handlar om vinterkräksjukan och situationen är värre nu jämfört med samma period förra året.

Det uppger Folkhälsomyndigheten.

Härjar för fullt

– Om man tittar på antalet inrapporterade fall senaste veckorna har de faktiskt varit högre än motsvarande period förra säsongen.

Det säger Elsie Ydring som är epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till SVT.

Vinterkräksjukan härjar just nu för fullt runt om i Sverige, rapporterar TV-kanalen.

Att smittspridningen ökar indikeras även när man granskar vad svenska folket letar efter på 1177.se. Uppgången framgår även av statistik från laboratorier.

Sprids extremt lätt

Det räcker med att ta på ytor med kräksjukevirus för att smittas, det så kallade caliciviruset.

Det sprids på allt från pengar, dörrhandtag, kundvagnar,  kundkorgar och hissknappar.

Och symtomen är i många fall mycket obehagliga.

– Symtomen vid vinterkräksjuka kommer ofta snabbt. Du får oftast flera av följande symtom – illamående, kräkningar, ont i magen, diarréer, ont i kroppen, feber och huvudvärk, förklarar 1177.se.

Så skyddar du dig

1177.se, som ägs av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, betonar att det finns fyra viktiga råd för den som vill skydda sig från att smittas.

– Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten efter toalettbesök, före måltider och efter att ha tagit i föremål eller på ytor som kan ha virus på sig. Det räcker inte med att använda handsprit för att hindra smittan av vinterkräksjuka.

– Använd flytande tvål och torka händerna med en egen handduk eller pappershanddukar.

– Undvik att laga mat så länge du har kräkningar eller diarréer.

– Undvik att besöka personer som har vinterkräksjuka. När man själv är smittad ska man undvika att träffa andra.

Tvål viktigt

Det är särskilt viktigt att inte bara tvätta sig med vatten när man tvättar händerna utan att även använda tvål.

Vinterkräksjukan sprids även kraftigt i Finland för närvarande.

Foto: K. Glenn

Text: Redaktionen