Kvarg försvinner från matbutiker – tomma hyllor
2024 09 10
Kvarg försvinner från landets livsmedelsbutiker i en rasande fart.
På flera håll i Sverige ekar hyllorna tomma.
En lika kraftig som plötslig efterfrågan på kvarg har gjort att produkten helt enkelt inte finns tillgänglig till försäljning i flera affärer, rapporterar Sveriges Radio.
– Det räcker knappt en dag, det försvinner direkt, säger exempelvis Berez Ibrahim, färskvaruchef på en butik i Falun, till P4 Dalarna.
"Stor brist"
Liknande rapporter kommer från många butiker i hela landet.
Och kunderna har börjat bli oroliga.
– Det är stor brist. Det kommer och går. För det mesta är det tomt, och så kommer en skvätt och så tar det slut samma dag, säger butikschefen Magnus Graf, verksam på Willys, till radiokanalen.
Mejerijätten Arla är medvetna om problemet.
Enligt Max Wallenberg, presschef på Arla Foods, råder det “kvargfeber” i såväl Sverige som Europa.
Den plötsliga rusningen hänger sannolikt samman med en träningstrend om att äta proteinrikt och fettsnålt.
– Vi tillverkar mer än någonsin tidigare, men trots det har vi inte lyckats mäta upp konsumenternas efterfrågan, säger Max Wallenberg till P4 Skaraborg.
Någon exakt prognos på när det går att förvänta sig välfyllda hyllor igen finns inte.
LÄS MER: Willys ändrar mjölkpaketen – i hela Sverige
Inte första gången
Det är inte första gången det larmas om stor brist på kvarg.
Redan i maj kunde både Arla och Skånemejerier bekräfta att man hade problem med att möta en växande efterfrågan med tomma hyllor som konsekvens.
– Vi har gjort åtgärder för att öka kapaciteten, och det pågår ytterligare kapacitetsökningar för att möta behovet. Parallellt pågår en inventeringsprocess för att möta kommande efterfrågan på Lindahls kvarg, sade Anette Gregow, pressansvarig på Skånemejerier, till Food Supply vid tillfället.
Brist även på keso
Även keso har den senaste tiden dragit till sig liknande intresse som kvarg, också det med följden att det blivit brist på produkten.
En annan likhet är att det tycks vara träningstrenden som ligger bakom rusningen.
– Vi producerar dygnet runt alla dagar i veckan men har ändå svårt att hinna i kapp. Det är i och för sig ett angenämt problem, sade Max Wallenberg till sajten Livsmedel i fokus i augusti.
Foto: Mårten Ryner, Axfood
Text: Redaktionen