Kungen piggare – Men nu har Kronprinsessan Victoria insjuknat

2022 01 10

Kungen är nu piggare efter att ha smittats av coronaviruset tidigare i veckan – men nu kommer besked om att Kronprinsessan Victoria har smittats i stället.

Det har varit en vecka med flera sjukdomsbesked i Sveriges kungahus och nu kommer nya besked om läget hos kungafamiljen.

Isolerade sig i hemmet

I onsdags bekräftade Kungahuset att både Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf och Hennes Majestät Drottning Silvia hade smittats av coronaviruset.

– Kungaparet har isolerat sig i hemmet i enlighet med gällande förhållningsregler, uppgav Kungahuset då.

75 respektive 78 år

Såväl Kung Carl XVI Gustaf som Drottning Silvia har varit tydliga med vikten av att vaccinera sig och då de uppnått åldrarna 75 respektive 78 år har de också hunnit få sin tredje dos.

Fullvaccinerade med tre sprutor

– Kungen och Drottningen, som är fullvaccinerade med tre sprutor, har lindriga symptom och mår efter omständigheterna väl, uppger Kungahuset.

Kungaparet har under pandemin också uttalat sig om vikten av att alla vaccinerar sig.

Kronprinsessan har insjuknat

Nu kommer besked om att Kronprinsessan Victoria också är smittad.

– Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan har i dag testat positivt för covid-19. Kronprinsessan, som är fullvaccinerad, har förkylningssymptom men mår i övrigt bra. En smittspårning har inletts, rapporterar Kungahuset.

Prins Daniel och barnen

I enlighet med gällande förhållningsregler har Kronprinsessan isolerat sig i hemmet tillsammans med Prins Daniel och övriga familjen.

Programmet läggs om

– Kronprinsessans och Prins Daniels officiella program för i första hand de närmaste sju dagarna kommer med anledning av detta att justeras, uppger Kungahuset.

Positiv nyhet

Samtidigt kan kungafamiljen även leverera en positiv nyhet mitt i all sjukdom – Kungen är piggare.

Kungen har i princip tillfrisknat från infektionen och Drottningen mår under omständigheterna bra, uppger hovet enligt SvD.

Folk och Försvar

Tillfrisknandet innebär att Kungen kan återuppta sina uppdrag.

Kungen mår bra och kommer att deltaga digitalt under konferensen Folk och Försvar, uppger hovets presschef Margareta Thorgren till SvD.

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia

Kungafamiljen har liksom svenska folket i allmänhet fått anpassa sig mycket med anledning av den pågående pandemin som inleddes med det första svenska fallet i Jönköping den 31 januari 2020.

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel var båda smittade i våras och Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia smittades redan hösten 2020.

Foto: Sandra Birgersdotter Ek, Kungliga Hovstaterna