Kungen piggare – Men nu har Kronprinsessan Victoria insjuknat

2022 01 10

Kungen är nu piggare efter att ha smittats av coronaviruset tidigare i veckan – men nu kommer besked om att Kronprinsessan Victoria har smittats i stället.

Det har varit en vecka med flera sjukdomsbesked i Sveriges kungahus och nu kommer nya besked om läget hos kungafamiljen.

Isolerade sig i hemmet

I onsdags bekräftade Kungahuset att både Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf och Hennes Majestät Drottning Silvia hade smittats av coronaviruset.

– Kungaparet har isolerat sig i hemmet i enlighet med gällande förhållningsregler, uppgav Kungahuset då.

75 respektive 78 år

Såväl Kung Carl XVI Gustaf som Drottning Silvia har varit tydliga med vikten av att vaccinera sig och då de uppnått åldrarna 75 respektive 78 år har de också hunnit få sin tredje dos.

Fullvaccinerade med tre sprutor

– Kungen och Drottningen, som är fullvaccinerade med tre sprutor, har lindriga symptom och mår efter omständigheterna väl, uppger Kungahuset.

Kungaparet har under pandemin också uttalat sig om vikten av att alla vaccinerar sig.

Kronprinsessan har insjuknat

Nu kommer besked om att Kronprinsessan Victoria också är smittad.

– Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan har i dag testat positivt för covid-19. Kronprinsessan, som är fullvaccinerad, har förkylningssymptom men mår i övrigt bra. En smittspårning har inletts, rapporterar Kungahuset.

Prins Daniel och barnen

I enlighet med gällande förhållningsregler har Kronprinsessan isolerat sig i hemmet tillsammans med Prins Daniel och övriga familjen.

Programmet läggs om

– Kronprinsessans och Prins Daniels officiella program för i första hand de närmaste sju dagarna kommer med anledning av detta att justeras, uppger Kungahuset.

Positiv nyhet

Samtidigt kan kungafamiljen även leverera en positiv nyhet mitt i all sjukdom – Kungen är piggare.

Kungen har i princip tillfrisknat från infektionen och Drottningen mår under omständigheterna bra, uppger hovet enligt SvD.

Folk och Försvar

Tillfrisknandet innebär att Kungen kan återuppta sina uppdrag.

Kungen mår bra och kommer att deltaga digitalt under konferensen Folk och Försvar, uppger hovets presschef Margareta Thorgren till SvD.

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia

Kungafamiljen har liksom svenska folket i allmänhet fått anpassa sig mycket med anledning av den pågående pandemin som inleddes med det första svenska fallet i Jönköping den 31 januari 2020.

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel var båda smittade i våras och Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia smittades redan hösten 2020.

Foto: Sandra Birgersdotter Ek, Kungliga Hovstaterna


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen