Kungen och Drottningen om Sveriges återöppnande och vaccinet

2021 10 10

– Det gick lite snabbt kanske på vissa platser tycker jag.

Hans Majestät Carl XVI Gustaf anser att det kanske gick väl snabbt i svängarna när Sverige öppnade upp igen efter pandemin.

Inte över ännu betonar Kungen

– Sakta men säkert är ett bra uttryck, det borde man tänka på lite mer. Det gick lite snabbt kanske på vissa platser tycker jag. Vi får fortfarande hålla i. Det är inte över, säger Sveriges konung till TV4.

Se hela Kungens uttalande här i TV4.

I oktober och november

Förra året 2020 förvärrades läget med många fler intensivvårdade omkring 20 oktober och kring 2 november var läget alarmerande med kraftigt ökande antal. Hur det går samma period i år 2021 vet vi relativt snart.

Drottning Silvia

Det är känt att smittan sprids mer när det är kallare väder men den stora fördelen i år jämfört med i fjol är att vi har vaccinet och en stor andel av svenska folket är vaccinerade. Just vaccinet är något som Drottning Silvia vädjar om att alla tar.

Vädjar till Sveriges ungdomar

– Det är väldigt viktigt, Den första, den andra och kanske den tredje också. Att man verkligen vaccinerar sig. För att skydda sig själv och skydda andra också, framhåller Drottning Silvia.

Se hela Drottningens uttalande här i TV4.

21,3 % saknas

Precis som kungaparet betonar Folkhälsomyndigheten att det är ytterst viktigt att alla vaccinerar sig. 78,7 % av alla 16-plussare har tagit både dos 1 och dos 2 vilket innebär att hela 21,3 %, det vill säga mer än var femte 16-plussare, ännu inte vidtagit åtgärd för att skydda sig själv och sin omgivning enligt myndigheternas uppmaning.

Foto: TV4

[yop_poll id="749"]