Kunder varnas för 14 företag – alla gör samma fel
2024 12 20
Konsumentverket har granskat 28 företag som säljer vitvaror och hemelektronik.
Nu fastslår myndigheten att mer än hälften av företagen har vilseledande marknadsföring av garantier.
Konsumentverket pekar på att garantin måste innehålla något mer än det skydd som kunder redan får genom konsumentlagen.
Hälften av företagen uppfyller inte kravet.
– Om ett företag marknadsför till exempel ett kylskåp med att det har två års garanti, men garantin inte ger dig några fördelar utöver det skydd du redan har genom konsumentköplagen, då anser vi att det är vilseledande, säger Linnéa Fernström, jurist på Konsumentverket.
– För att det ska vara okej att lyfta fram garantin i marknadsföringen måste den innehålla något mer, som fler fördelar, fortsätter hon.
Inga namn
Konsumentverket har inte publicerat namn på företagen som brustit i sin marknadsföring.
I ett uttalande uppger myndigheten att företagen har fått ta del av granskningen och att man gärna ser frivilliga rättelser.
Om problemen inte åtgärdas öppnar Konsumentverket för att gå vidare och inleda tillsynsärenden mot företag som använder sig av vilseledande marknadsföring av garantier.
– Granskningen skickas också till branschorganisationer för information att sprida till sina medlemsföretag, framhåller Konsumentverket.
Reklamationsrätt i tre år
En uppdaterad konsumentlag trädde i kraft 2022.
Enligt lagen har konsumenter reklamationsrätt i tre år, och de första två åren är det säljaren som har ansvaret att visa att det inte rör sig om ett ursprungligt fel.
– Reklamationsrätt innebär att du kan klaga när en vara gått sönder och antingen få den lagad kostnadsfritt eller bytt mot en ny. Förutsättningen är att du inte själv orsakat skadan genom en olyckshändelse eller felhantering, förklarar Konsumentverket.
I den tidigare lagen fanns samma bestämmelser om reklamation, men bevisbördan låg hos företaget under de första sex månaderna. I den nya lagen är företagens bevistid förlängd till två år.
Foto: C. Hume
Text: Redaktionen