JUST NU: KU-anmäls

2023 04 06

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) anmäls till konstitutionsutskottet, KU.

Socialdemokraterna har valt att KU-anmäla ministern efter uttalanden som Pourmokhtari gjorde i en intervju i Sveriges Radio.

Klimatministern anklagade den förra S-regeringen för att ha gjort för lite för klimatet och för att säkra det ökande behovet av el.

– Varför anlände jag till ett regeringskansli där ansökningarna om att få starta havsbaserade vindkraftverk växte på hög? frågade hon sig i intervjun.

Vid ett senare tillfälle anklagade Pourmokhtari den förra S-regeringen för att ha monterat ner kärnkraften ”under de senaste åtta åren”.

–  När vi tvärtom behöver bygga ut den, tillade hon

”Blir jädrigt trött”

Klimatministerns två uttalande har väckt stor irritation hos Socialdemokraterna och Anna-Caren Sätherberg.

Socialdemokraternas ledamot i miljö- och jordbruksutskottet väljer nu att KU-anmäla ministern.

Sätherberg menar att påståendena är falska.  

– Till slut blir man jädrigt trött på osanningar. De har fortfarande inte lämnat valretoriken och Sverige förtjänar ett bättre samtalsklimat där statsråd ger en bild som är sann, säger hon till Expressen.

Riktat skarp kritik mot klimatpolitiken

Anna-Caren Sätherberg har tidigare riktat hård kritik mot regeringens klimatpolitik.

Senast efter att Klimatpolitiska rådet i en ny rapport fastslagit att regeringens politik leder till att utsläppen kommer att öka i Sverige för första gången på två decennier.

–  Det här är på väg käpprätt åt helvete och regeringen sitter på händerna. Det finns inte någon presenterad plan framåt, sa hon till DN och påpekade att flera aktörer inom näringslivet är beredda att göra uppoffringar för att klara klimatomställningen.

– Klimatet är vår tids ödesfråga. Alla andra vill göra klimatomställningen, också för att vi ska vara ett konkurrenskraftigt land och skapa nya jobb i hela landet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen