JUST NU: Kropparna måste grävas upp – på order av FN

2022 04 04

FN:s människorättschef Michelle Bachelet har för första gången uttalat sig om rapporterna från Butja sedan de fruktansvärda bilderna på lik och massgravar i staden lamslagit omvärlden.

– Jag är förfärad över de bilder av civila som ligger döda på gatan och i improviserade gravas i staden Butja, skriver hon i ett uttalande och konstaterar att rapporterna från Butja och andra platser i Ukraina väcker ”allvarliga och obehagliga frågor om möjliga krigsbrott”.

Gräva upp kropparna

Vidare framhäver hon att det är av yttersta vikt att samla in bevis för att säkerhetsställa att möjliga krigsförbrytelser har ägt rum. Därför konstaterar Bachelet att samtliga kroppar måste grävas upp och identifieras, erfar AFP.

Alla åtgärder bör vidtas

– Det är av yttersta vikt att alla kroppar grävs upp och identifieras så att offrens familjer kan informeras och att de exakta dödsorsakerna kan fastställas. Alla åtgärder bör vidtas för att bevara bevis, skriver FN:s människorättschef, enligt nyhetsbyrån.

Är på plats

Personal från FN har ännu inte kunnat verifiera siffrorna eller detaljerna som rapporterats av ukrainska tjänstemän, uppger AFP.

– Det är viktigt att ansträngningar görs för att säkerhetsställa att det finns oberoende och effektiva utredningar av vad som hände i Butja för att säkerhetsställa att sanning, rättvisa och ansvarsskyldighet utkrävs, såväl som skadestånd för offren och deras familjer, konstaterar Bachelet.

Kreml har svarat

Ryssland har avvisat samtliga påstående om att ryska styrkor ska ha dödat civila i Butja. De hävdar att bilderna på civila är ”fejkade”, rapporterar AFP.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov har fortsatt att förneka uppgifterna tidigare på måndagen och utrikesministern Sergej Lavrov återupprepade Rysslands anklagelse om att bilderna fabricerats av Ukraina.  

Vill utesluta Ryssland

Samtidigt vill USA att FN:s generalförsamling utesluter Ryssland ur FN:s människorättsråd.

– Rysslands delaktighet i människorättsrådet är en fars, och det är fel, därför tycker vi att det är dags att FN:s generalförsamling röstar för att utesluta dem, säger amerikanska FN-ambassadören Linda Thomas-Greenfield, enligt Reuters.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen