Kritiskt läge inför långhelgen – fyra virus dominerar

2023 01 04

De senaste veckorna har en stor del av det svenska folket varit sjuka en eller två gånger.

Orsaken är den omfattande smittspridningen av fyra virusvarianter.

Covid-19, influensan, RS-viruset och vinterkräksjukan sprids samtidigt och snabbt.

Risken att insjukna igen är stor.  

– Har man covid den här veckan så kan man istället bli förkyld med influensa eller något annat veckan därpå, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, till SVT Nyheter.

Kritiskt läge

Det är följaktligen ett högt tryck på sjukvården inför årets värsta dagar, trettondagshelgen.

 Två regioner har gått upp i förstärkningsläge och på flera sjukhus är läget redan kritiskt, rapporterar DN.

– Infektionstrycket är stort, och det är influensan som ökar allra mest. Det vi gör nu inför trettonhelgen är att förstärka ännu mer än vad vi hade räknat med, säger Christophe Pedroletti, vd på Danderyds sjukhus, till tidningen.

”Aldrig sett en så ansträngd situation”

På barnavdelningen på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås har man behövt dubbla antalet vårdplatser.

Framför allt ökar antalet inläggningar på grund av RS-viruset. Flera barn har under de senaste veckorna drabbats av viruset. 

– Jag har aldrig sett en så ansträngd situation på vår barnavdelning, säger Erica Cedervret Nilsson, verksamhetschef på avdelningen kvinna-barn, till DN.  

Hon berättar att flera i personalstyrkan tvingas jobba extrapass och övertid.

Men sjukhuset ser även över andra alternativ.

– Nu i dagarna tittar vi också på möjligheter att bemanna med personal som inte jobbar på sjukhuset. Vi ser över om vi till exempel kan få hjälp från primärvård och barn- och ungdomsmottagningar, säger Erica Cedervret Nilsson till DN.

Kritiskt läge inför långhelgen

Region Skåne varnar för att läget är kritiskt inför långhelgen.

– Vi ser fortsatt spridning av RS-virus och covid-19, men framför allt ser vi att antalet smittade i influensa fortsätter att öka, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Under jul- och nyårshelgen har söktrycket till sjukhusens akutmottagningar varit högt och i vården förbereder man sig nu för att hantera den kommande trettondagshelgen på bästa sätt.

– Bemanningssituation är fortfarande ansträngd. Våra medarbetare drar ett tungt lass just nu, inte minst genom att täcka upp kollegor som är sjuka eller behöver ta hand om sjuka barn. Men vi har full fokus på att se till att alla i Skåne ska få kunna få den vår de behöver, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Patienter, som inte har allvarliga symptom, kan få vänta länge.

– Söker man sig till akuten med väldigt lindriga symptom kan man få vänta rätt länge. Det är klart att man ska söka vård om man är sjuk och akuten finns där när du är akut sjuk eller har skadat dig. Men är det inte akut är det bäst att vända sig till sin vårdcentral, 1177 eller kvälls- och helgmottagningarna för att få hjälp, säger Pia Lundbom.

Foto: P. Guillaume

Text: Redaktionen


Putins plan fungerade inte – ”enorma problem”

2024 05 26

Putin har fått enorma problem sedan hans planer slutat med fiasko.

Den ryske presidenten Vladimir Putin fortsätter att upprätthålla en fasad av framgång och styrka, både inför väst och gentemot den egna befolkningen.

Men bakom kulisserna har han enorma svårigheter.

Det beror bland annat på att flera av de planer och strategier han har haft, har misslyckats kapitalt.

Det gäller inte minst inom ett område, där Putin trodde sig ha ett starkt vapen mot väst.

Skulle användas som vapen mot väst

Det handlar om Rysslands viktiga naturgas, rapporterar Newsweek.

– Putin har enorma problem, enligt tidningen.

Putins plan var att utnyttja Europas energiproblem till sin fördel.

Men det har fungerat väldigt dåligt, och det ryska företaget Gazprom har nu enorma problem.

– Gazprom kan inte hitta nya lönsamma marknader för sin naturgas, rapporterar tidningen.

– Det minskar en värdefull inkomstgenerator för Vladimir Putins krigsmaskin och påverkar hans förmåga att använda energi som ett vapen mot väst, enligt tidningen, som baserar uppgifterna på en analys från tankesmedjan Atlantic Council.

Ville hämnas för sanktioner

Gazprom spelar en otroligt viktig roll för rysk ekonomi, men har tagit stor skada av kriget i Ukraina.

– I mitten av 2022 begränsade Gazprom gasflöden till Europa i vad som sågs som ett drag av Putin för att både få hävstång mot Kievs allierade inför vintersäsongen och hämnas mot västerländska sanktioner och stöd till Ukraina, förklarar tidningen.

– Men EU lyckades hitta alternativa, långsiktiga källor för gasimport och frigöra sig från den mesta ryska gasimporten utan att ens införa sanktioner, även om vissa länder, inklusive Österrike och Ungern, fortfarande är beroende av rysk gas.

”Har mycket gas – kan inte sälja”

Gazprom har gjort enorma förluster under 2023, och enligt energianalytikern Thomas O’Donnell har Putins taktik – att använda sig av gasen för att sätta press på Europa – blivit en stor flopp och medfört ett enormt bakslag för den ryske presidenten.

– Avsikten var att chocka Europa och tvinga dem att underkasta sig ett energikrig för att förhindra att de agerar solidariskt med Ukraina. Men till hans förvåning, hände inte detta, säger han.

– Putin har mycket gas men han kan inte sälja den.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen