Kritiskt läge inför långhelgen – fyra virus dominerar

2023 01 04

De senaste veckorna har en stor del av det svenska folket varit sjuka en eller två gånger.

Orsaken är den omfattande smittspridningen av fyra virusvarianter.

Covid-19, influensan, RS-viruset och vinterkräksjukan sprids samtidigt och snabbt.

Risken att insjukna igen är stor.  

– Har man covid den här veckan så kan man istället bli förkyld med influensa eller något annat veckan därpå, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, till SVT Nyheter.

Kritiskt läge

Det är följaktligen ett högt tryck på sjukvården inför årets värsta dagar, trettondagshelgen.

 Två regioner har gått upp i förstärkningsläge och på flera sjukhus är läget redan kritiskt, rapporterar DN.

– Infektionstrycket är stort, och det är influensan som ökar allra mest. Det vi gör nu inför trettonhelgen är att förstärka ännu mer än vad vi hade räknat med, säger Christophe Pedroletti, vd på Danderyds sjukhus, till tidningen.

”Aldrig sett en så ansträngd situation”

På barnavdelningen på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås har man behövt dubbla antalet vårdplatser.

Framför allt ökar antalet inläggningar på grund av RS-viruset. Flera barn har under de senaste veckorna drabbats av viruset. 

– Jag har aldrig sett en så ansträngd situation på vår barnavdelning, säger Erica Cedervret Nilsson, verksamhetschef på avdelningen kvinna-barn, till DN.  

Hon berättar att flera i personalstyrkan tvingas jobba extrapass och övertid.

Men sjukhuset ser även över andra alternativ.

– Nu i dagarna tittar vi också på möjligheter att bemanna med personal som inte jobbar på sjukhuset. Vi ser över om vi till exempel kan få hjälp från primärvård och barn- och ungdomsmottagningar, säger Erica Cedervret Nilsson till DN.

Kritiskt läge inför långhelgen

Region Skåne varnar för att läget är kritiskt inför långhelgen.

– Vi ser fortsatt spridning av RS-virus och covid-19, men framför allt ser vi att antalet smittade i influensa fortsätter att öka, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Under jul- och nyårshelgen har söktrycket till sjukhusens akutmottagningar varit högt och i vården förbereder man sig nu för att hantera den kommande trettondagshelgen på bästa sätt.

– Bemanningssituation är fortfarande ansträngd. Våra medarbetare drar ett tungt lass just nu, inte minst genom att täcka upp kollegor som är sjuka eller behöver ta hand om sjuka barn. Men vi har full fokus på att se till att alla i Skåne ska få kunna få den vår de behöver, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Patienter, som inte har allvarliga symptom, kan få vänta länge.

– Söker man sig till akuten med väldigt lindriga symptom kan man få vänta rätt länge. Det är klart att man ska söka vård om man är sjuk och akuten finns där när du är akut sjuk eller har skadat dig. Men är det inte akut är det bäst att vända sig till sin vårdcentral, 1177 eller kvälls- och helgmottagningarna för att få hjälp, säger Pia Lundbom.

Foto: P. Guillaume

Text: Redaktionen