Kritiserar Löfvens pandemihantering

2021 11 09

Statsminister Stefan Löfven (S) sågas nu av Jimmie Åkesson (SD) som vill att regeringen ställs till svars efter beskedet att Sverige missar vaccinmålet.

Tidigare idag meddelade regeringen i form av socialminister Lena Hallengren (S) att Sverige inte klarar det så kallade vaccinmålet – att vaccinera alla vuxna till 30 juni och hänvisar till brist på vaccin. SD-ledaren är upprörd.

– Det var inte länge sedan som Stefan Löfven, i riksdagens talarstol, hånfullt och smädande, avfärdade min oro för att detta skulle ske. Han såg det väl inte komma, kan man tänka sig. Det här är inget man skojar bort. Hela samhället har anpassat sin planering efter en hårt kritiserad tidsplan som nu ändras, betonas Jimmie Åkesson som framhåller att han vid samtalen med regeringen lyft oro över att utfallet inte följt prognoserna och efterfrågat tydligare uppföljning.

– Regeringen har dock avfärdat konkreta åtgärder och klamrat sig fast vid hoppfull retorik som faktiskt har framstått som helt världsfrånvänd under en längre tid. Att regeringen i ytterligare ett skede av pandemin misslyckas med sin för stunden absolut viktigaste uppgift måste få konsekvenser. Regeringen måste ställas till svars. Nu måste det bli slut på passiviteten från Regeringskansliet, betonar Jimmie som begär ett tilläggsdirektiv för att Coronakommissionen ska granska regeringens hantering av målsättning och genomförande samt underlag för extern kommunikation, anser Jimmie.

– Idag är vi halvvägs till den tidpunkt då alla skulle ha fått vaccin, men bara ungefär en tiondel av befolkningen har hittills fått en dos. När ett nytt mål nu ska sättas måste det kombineras med en tydlig färdplan. Detta måste nu bli regeringens främsta prioritet och vaccinationstakten måste öka, anser Jimmie.

ANALYS

Just nu ökar smittan dramatiskt i Sverige och pandemin är åter tillbaka högst upp på den politiska dagordningen. Avseende vaccinet är det inte lätt att rå på förseningar från producenterna men huruvida man borde ha sökt och även nu bör söka andra vägar som Moderaterna föreslagit kan bli en allt hetare fråga.

Sverige har misslyckats med testningen, äldreomsorgen, kollektivtrafiken samt precis som SD lyfter fram även med prognoserna. Jämfört med grannländerna ser läget mycket dystert ut men jämfört med övriga Europa är läget klart bättre för Sverige.

Frågan är nu hur övriga partier ställer sig till SD-kravet på att Coronakommissionen granskar regeringens målsättningar och prognoser.

[forminator_poll id="2666"]

Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen