Kritiserade djuranläggningar försvinner från Sverige – ”otroligt viktig seger”

2025 01 24

Minkfarmer är snart ett minne blott i Sverige.

Samtliga anläggningar förväntas snart stå tomma på djur.

Detta eftersom regeringen beslutat att betala ut ett avvecklingsstöd till minkfarmer som avvecklar sin verksamhet.

Enligt djurrättsorganisationen Djurens Rätt beräknas samtliga anläggningar stå tomma på djur senast i juni 2025.

– Det är glädjande att det går åt rätt håll och jag ser fram emot dagen då vi med säkerhet kan säga att alla burar är tomma. Nu behöver regeringen också omgående tillsätta utredningen och säkerställa att denna oetiska industri förbjuds en gång för alla, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt. 

180 miljoner kronor

Regeringen kommer betala ut 180 miljoner kronor till före detta minkfarmer.

För att kunna ansöka om avvecklingsstödet ska de sista minkfarmerna avvecklas innan sommaren.

Enligt Djurens Rätt tyder dock mycket på att farmerna redan är tomma och att uppfödning av nya minkvalpar i gallerburar har blivit historia i Sverige.

En stor seger för organisationen som i över 50 år har arbetat för att förbjuda pälsindustrin inom hela EU.

– Det här är en otroligt viktig seger för djuren. Det hade aldrig hänt utan Djurens Rätts arbete, så jag vill passa på att tacka alla våra medlemmar som stått på pälsdjurens sida längs vägen och möjliggjort denna historiska förändring, säger Camilla Bergvall. 

Kritik mot minkfarmar

Sveriges minkfarmar har under åren kritiserats kraftigt av flera djurrättsorganisationer, som menar att branschen är oetisk.

Minkarna föds upp i gallerburar och slaktas vid sex månaders ålder, enbart för sin päls som används som material i exklusiva klädesplagg.  

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) välkomnar avvecklingen.

– Nu är reglerna för det ekonomiska stödet för avveckling av minkuppfödning på plats och Jordbruksverket kommer att kunna betala ut stödet till berörda företag efter ansökan, säger han.

Foto: C. Bowen

Text: Redaktionen


Nya krav för körkort från och med nu – detta gäller

2025 02 03

Nu har de nya reglerna för körkort i Sverige trätt i kraft.

Från och med 1 februari började nya krav att gälla för den som planerar att ta körkort.

I korthet innebär förändringen en sänkning av synkraven, vilket innebär att fler personer än tidigare nu kommer att få möjlighet att köra bil.

– Reglerna behövde justeras, Sverige har haft strängare krav vad gäller just synfältsbortfall än vissa andra europeiska länder med hög trafiksäkerhet, säger Åsa Ericson, utredare på Transportstyrelsen, i ett uttalande.

Kan få körkortet tillbaka

Enligt Transportstyrelsen förlorar cirka tusen svenskar sina körkort varje år på grund av synfältsbortfall.

Många av dessa kan nu kunna få tillbaka körkorten tack vare de nya reglerna, som innebär att “en viss nedsatt ljuskänslighet i synfältet kommer att accepteras”.

Det gäller både för lägre och högre behörigheter, enligt myndigheten.

Gränsvärdet har därmed ändrats till en liknande nivå som redan finns i Norge och Storbritannien.

– För att få sin sak prövad utifrån de nya gränsvärdena för synfält måste man ansöka om körkortstillstånd igen, säger Åsa Ericson.

Nya förslag till sommaren

Som följd av Transportstyrelsens besked uppstod frågan om de nya reglerna kan möjliggöra för en person att genom att körprov visa att man kan kompensera för en synnedsättning.

Så är inte fallet, försäkrar myndigheten.

– Vi är medvetna om att ett körprov är mycket efterfrågat och det pågår ett separat arbete för att utreda förutsättningarna för ett sådant prov. Förslaget kommer att redovisas i juni 2025, säger Ingela Janbjer, sektionschef på Transportstyrelsen.

Optiker får mer makt

Sedan i lördags, och i praktiken från och med idag måndag, får nu optiker alltså utfärda fler synintyg än vad som fram till nu varit fallet.

Tidigare har enbart ögonläkare kunnat utfärda dessa intyg, som exempelvis gäller intyg kopplade till synfältsundersökningar.

Optiker har kompetensen och den ska vi självklart använda oss av i den mån det är möjligt för att underlätta både för enskilda och den hårt belastade ögonsjukvården, säger Åsa Ericson.

Foto: A. Lazic

Text: Redaktionen


Chokladtillverkare går i konkurs

2025 02 03

Chokladtillverkaren Choki AB går i konkurs.

På måndagen kommer ett nytt konkursbesked.

Den här gången är det chokladtillverkaren Choki - som bland annat låg bakom Huski-chokladen - som tvingas tacka för sig.

Det rapporterar Breakit.

Går i konkurs

Huski har uppmärksammats efter att ha nått sponsringsavtal med bland annat fotbollsklubben Hammarby, och har även synts på Formel 1-bilar.

Choki har dock kämpat med vad som beskrivs som “blygsamma intäkter” samtidigt som kostnaderna för sponsringsavtalen har varit stora.

År 2022 gjorde Choki enligt Breakit ett förlustresultat på 114 miljoner kronor.

“Avvecklar verksamheten”

Under våren 2024 gick dotterbolaget Choki Sweden AB i konkurs - och nu sker det samma med moderbolaget.

– Styrelsen har under verksamhetsåret arbetat med att avveckla verksamheten. Under denna process har flera konflikter uppstått med sponsorer och sponsoravtalet, framgår i ett dokument som Breakit fått tag på.

Enligt den senaste årsredovisningen gjorde Choki AB ett förlustresultat på 79 miljoner.

Konkurserna minskar

De senaste åren har präglats av många konkurser i en rad olika branscher.

En ny rapport från kreditinformationsföretaget UC visar dock att antalet företagskonkurser minskade med 19 procent i januari jämfört med samma period föregående år.

“Tecken på ljusning”

UC förklarar.

– Efter ett år av berg- och dalbana gällande företagskonkurser noteras nu tecken på ljusning. UC noterar en minskning av konkurser inom byggsektorn, där antalet konkurser minskade med 15 procent. 

– Inom detaljhandeln minskade konkurserna med 8 procent. Hotell- och restaurangbranschen visade också en minskning av konkurser med 18 procent.

– Det är glädjande att vi nu ser tecken på ljusning, men det är för tidigt att säga om vi har nått en brytpunkt, säger Vlasta Valan, Data scientist på UC.

Näringslivet hoppas på att ytterligare räntesänkningar från Riksbanken ska få fart på konjunkturen igen och att svenska konsumenter ska våga spendera mer pengar.

Foto: T. Bykovets

Text: Redaktionen