Kritiserad shoppingjätte gör succé – exploderat i Sverige
2024 08 02
Shoppingplattformen Temu växer så det knakar.
Under årets första sex månader har Temu, som ägs av den kinesiska e-handelsjätten PDD Holdings, redovisat en försäljning på cirka 20 miljarder dollar.
– Det överträffar den totala försäljningen under 2023 på 18 miljarder dollar, rapporterar Yahoo Finance.
Under andra kvartalet 2024 uppgick Temus försäljning till 12 miljarder dollar. USA stod för cirka 45 procent av den totala försäljningen.
Succén i USA härleds till en ny tjänst som Temu lanserade tidigare i år.
– Den gör det möjligt för externa e-handlare att sälja på plattformen och sedan ta hand om leveransen själva. Det håller inte bara nere kostnaderna för Temu, utan har även bidragit till att försäljningen i USA har ökat med 20 procent, rapporterar Yahoo Finance.
Kraftig ökning i Sverige
Temu expanderar inte endast i USA. Marknadsplatsen är även på frammarsch i Europa, inklusive Sverige.
Paketindex visar att leveranser från Temu och den inhemska konkurrenten Shein väller in till Sverige. Under årets första kvartal ökade antalet importerade paket med 46 procent jämfört med motsvarande period 2023.
Nu siktar Temu på att bli ännu större i EU och Sverige.
Succétjänsten som tagit USA med storm ska lanseras i ett flertal EU-länder, uppger Yahoo Finance.
Kritiserad aktör
Temu är en hårt kritiserad aktör.
Branschorganisationen Svensk handel har varnat för att den kinesiska plattformen struntar i EU-regler som finns för att skydda konsumenter.
Det ”sätter den fria konkurrensen ur spel”, menar Svensk handel och pekar på att svenska företag behöver förhålla sig till hårda regler om produktsäkerhet och kemikalier.
– Svenska handelsföretag lägger stor kraft på att följa regelverk kopplade till bland annat miljö- och hållbarhetsfrågor. Men detta medför också kostnader som de kinesiska jättarna helt slipper undan, sade Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i början av juli.
– Som konsument behöver du fundera över hur det är möjligt att priserna hos de kinesiska e-handelsjättarna kan vara så låga. I värsta fall kan produkterna som säljs kan vara direkt farliga, vilket påvisats av bland annat Toy Industries of Europe.
Foto: D. Gillis
Text: Redaktionen