SVERIGE: Kritikstorm mot Centerns partiledarkandidat

2022 11 22

Daniel Bäckström är en av tre kandidater som föreslås efterträda Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf.

Men Bäckströms kandidatur har åkt på ett rejält bakslag.

Tillsammans med de två andra huvudkandidaterna, Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist, fick Bäckström svara på frågor under ett besök i Piteå.

Två frågor ställdes av Centerkvinnorna. Gruppen undrade om kandidaterna kan tänka sig att gå längst fram i Pridetåget och om de kan tänka sig att viga samkönade par om de hade vigselrätt, rapporterar SR Ekot.

Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist svarade direkt ja på båda frågorna, men när det var dags för Daniel Bäckström lät det annorlunda.

– Om jag kommer viga samkönade par? Jag har inte vigselrätt, svarade Bäckström.

På frågan om hur han skulle göra om han hade vigselrätt, svarade Bäckström att han i ett sådant scenario behövde ”fundera på frågeställningen”.

Partiledarkandidaten ville inte heller ge ett rakt besked på den andra frågan från Centerkvinnorna.

– Jag kommer att ha dialog med Centerstyrelsen om hur vi ska medverka i Pridetåget. Jag tror att det är väldigt viktigt att visa ett engagemang i de här frågorna, sa Daniel Bäckström enligt SR Ekot.

”Han är körd”

Daniel Bäckströms uttalanden har väckt starka reaktioner inom Centerpartiet. Flera C-källor anser att hans chanser att bli ny partiledare har försvårats rejält. En del menar att Bäckström lika gärna kan slänga in handduken efter utfrågningen i Piteå.

– Han har en rejäl uppförsbacke nu. Det var någon som sa att nu finns det bara två kandidater kvar efter det här, säger en källa med god insyn i partiet till Expressen.

– Man vill ju tolka välvilligt. Men jag tror att han är körd i partiledarracet. Det finns inget utrymme att tveka i de här frågorna i vårt parti. C är ett ganska snällt parti. Många kommer vilja tolka honom välvilligt men jag tror det är kört ändå. Hans karriär i partiet behöver inte vara över, men han kommer inte bli partiledare, säger en annan C-källa.

Ytterligare en källa inom partiet dömer ut Bäckströms kandidatur.

– Det är väldigt svårt att vara partiledare för C om man inte kan svara ja på att man ska gå längst fram i Pridetåget. Han måste komma med en bra förklaring, säger personen till Expressen.

Svarar i ett inlägg på Facebook

Daniel Bäckström har svarat på kritiken i ett inlägg på Facebook.

– Grunden i mitt politiska engagemang är alla människors lika rätt och värde. Just nu åker vi land och rike runt för att träffa medlemmar i hela Centersverige. Vi har haft många bra och spänstiga utfrågningar och ibland kommer det frågor som jag aldrig hunnit reflekterat över. Det gjorde att jag på en av frågorna ikväll inte var tillräckligt tydlig, skriver centerpartisten.

Han fortsätter:

– I Sverige får vi älska vem vi vill, och leva som vi vill. Det gör mig stolt. För mig är kärleken otrolig vacker när två människor hittar varandra och vill leva tillsammans tills döden skiljer dem åt. Att jag själv däremot skulle viga folk är aldrig något jag funderat på, precis som jag aldrig funderat kring en rad andra uppdrag. Det betyder på inget sätt att jag inte skulle stå i första ledet och försvara rätten att älska vem man vill och den rättighetslagstiftning vi har idag.

Vidare beskriver han Pridetåget som en ”prioriterad fråga för Centerpartiet”.

– Det är självklart att en partiledare i Centerpartiet går med. Särskilt i tider som blir mörkare, framhåller Daniel Bäckström.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Centerpartiet

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen