SVERIGE: Kritikstorm mot Centerns partiledarkandidat

2022 11 22

Daniel Bäckström är en av tre kandidater som föreslås efterträda Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf.

Men Bäckströms kandidatur har åkt på ett rejält bakslag.

Tillsammans med de två andra huvudkandidaterna, Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist, fick Bäckström svara på frågor under ett besök i Piteå.

Två frågor ställdes av Centerkvinnorna. Gruppen undrade om kandidaterna kan tänka sig att gå längst fram i Pridetåget och om de kan tänka sig att viga samkönade par om de hade vigselrätt, rapporterar SR Ekot.

Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist svarade direkt ja på båda frågorna, men när det var dags för Daniel Bäckström lät det annorlunda.

– Om jag kommer viga samkönade par? Jag har inte vigselrätt, svarade Bäckström.

På frågan om hur han skulle göra om han hade vigselrätt, svarade Bäckström att han i ett sådant scenario behövde ”fundera på frågeställningen”.

Partiledarkandidaten ville inte heller ge ett rakt besked på den andra frågan från Centerkvinnorna.

– Jag kommer att ha dialog med Centerstyrelsen om hur vi ska medverka i Pridetåget. Jag tror att det är väldigt viktigt att visa ett engagemang i de här frågorna, sa Daniel Bäckström enligt SR Ekot.

”Han är körd”

Daniel Bäckströms uttalanden har väckt starka reaktioner inom Centerpartiet. Flera C-källor anser att hans chanser att bli ny partiledare har försvårats rejält. En del menar att Bäckström lika gärna kan slänga in handduken efter utfrågningen i Piteå.

– Han har en rejäl uppförsbacke nu. Det var någon som sa att nu finns det bara två kandidater kvar efter det här, säger en källa med god insyn i partiet till Expressen.

– Man vill ju tolka välvilligt. Men jag tror att han är körd i partiledarracet. Det finns inget utrymme att tveka i de här frågorna i vårt parti. C är ett ganska snällt parti. Många kommer vilja tolka honom välvilligt men jag tror det är kört ändå. Hans karriär i partiet behöver inte vara över, men han kommer inte bli partiledare, säger en annan C-källa.

Ytterligare en källa inom partiet dömer ut Bäckströms kandidatur.

– Det är väldigt svårt att vara partiledare för C om man inte kan svara ja på att man ska gå längst fram i Pridetåget. Han måste komma med en bra förklaring, säger personen till Expressen.

Svarar i ett inlägg på Facebook

Daniel Bäckström har svarat på kritiken i ett inlägg på Facebook.

– Grunden i mitt politiska engagemang är alla människors lika rätt och värde. Just nu åker vi land och rike runt för att träffa medlemmar i hela Centersverige. Vi har haft många bra och spänstiga utfrågningar och ibland kommer det frågor som jag aldrig hunnit reflekterat över. Det gjorde att jag på en av frågorna ikväll inte var tillräckligt tydlig, skriver centerpartisten.

Han fortsätter:

– I Sverige får vi älska vem vi vill, och leva som vi vill. Det gör mig stolt. För mig är kärleken otrolig vacker när två människor hittar varandra och vill leva tillsammans tills döden skiljer dem åt. Att jag själv däremot skulle viga folk är aldrig något jag funderat på, precis som jag aldrig funderat kring en rad andra uppdrag. Det betyder på inget sätt att jag inte skulle stå i första ledet och försvara rätten att älska vem man vill och den rättighetslagstiftning vi har idag.

Vidare beskriver han Pridetåget som en ”prioriterad fråga för Centerpartiet”.

– Det är självklart att en partiledare i Centerpartiet går med. Särskilt i tider som blir mörkare, framhåller Daniel Bäckström.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Centerpartiet

Text: Redaktionen