Kritik mot GB Glace – Särskilt Magnum, Cornetto och Solero

2021 10 23

GB Glace uppger på sin hemsida att glassen tillverkas i Flen – men en rad glassar tillverkas i stället i Ryssland, Tyskland och Italien.

Det rapporterar Expressen som granskat glassbranschen i Sverige och funnit information som gemene man sannolikt inte har koll på.

”Hemligheten” är Flen

På GB Glace hemsida står det ”Vad är hemligheten?” och när man klickar på rubriken så kommer man till en text om glassföretagets historia där följande text står att finna: ”Glassfabriken och vårt hjärta finns i Flen och det är därifrån din favoritglass kommer. Varje år producerar vi gamla klassiker såväl som nyheter i vårt sortiment.”

Men Expressens granskning avslöjar att flera av de mest kända favoritglassarna inte alls tillverkas i Flen och inte ens i Sverige överhuvudtaget.

Magnus, Cornetto och Solero

Cirka 30 % av glassarna tillverkas enligt Expressens granskning istället i följande produktionsländer:

■ Ryssland: Twister.

■ Italien: Cornetto. Magnum Ruby, Magnum Vegan.

■ Tyskland: Magnums övriga märken. Viennetta.

■ England: Solero Exotic. Twister multipack

Expressen gjorde undersökningen för ett år sedan men en ny granskning visar att trots att informationen om produktionsland inte alltid är tydlig för köparna så har inte mycket förbättrats till idag.

Missar närproducerat

WWF:s matexpert Anna Richert som tidigare dömt ut det hela som vilseledande för glasskonsumenterna anser att livsmedelsföretagen gör bort sig då allmänheten i  allt större utsträckning vill ha närproducerat.

GB:s ägare Unilever slog tillbaka mot kritiken i fjol.

– Vi ställer samma höga krav på våra leverantörer och odlare oavsett land, sa Maria Stareborn, kommunikationsansvarig till Expressen.

Foto: Magnum Ice Cream, FB

[yop_poll id="796"]