JUST NU: Kristdemokraternas nya SR-besked – ingen bojkott

2022 05 11

Partiet backar från hoten om att bojkotta Sveriges Radio.

Det var efter att Radio Sweden hade stått för flera felaktiga översättningar av partiledaren Ebba Buschs (KD) intervju med Ekot, där hon bland annat undrade varför det inte fanns “100 skadade islamister” efter påskupploppen, som KD hotade med bojkotta Sveriges Radio framöver.

Nytt besked

Nu kommer partiets besked. Det blir ingen bojkott, meddelar KD genom just Sveriges Radio idag.

Beskedet kommer efter att partiet hållit ett möte med SR:s vd-enhet.

Kommer fullfölja intervjuer

Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren är belåten efter mötet, men menar att partiet lider skador av kanalens misstag.

– Min bedömning är att vi kommer fullfölja de intervjuer vi har tackat ja till redan vad gäller vår partiledares deltagande i Sveriges Radios valutfrågningar och debatter och så vidare, säger han till SR.

“Påverkat oss”

Kullgren tillägger:

– Det har påverkat oss ordentligt. Framför allt att det sprids en helt felaktig bild av vad Kristdemokraternas partiledare har sagt till ganska stora mängder människor. Det är ganska svårt att reparera den skadan.

SR nobbade tidigare möte

Ekot hade tidigare avböjt ett möte med partiet, men ändrade sig alltså nu när man gick med på att träffas.

– Vi har en granskningsprocess av vår journalistik som består av Medieombudsmannen och Granskningsnämnden. Det sker inte politisk prövning av våra inslag. Därför anser jag inte att jag ska ta ett möte med ett politiskt parti om vad vi publicerat. Det handlar om att skydda oss mot partipolitiska påtryckningar, sade Ekochefen Klas Wolf-Watz till Aftonbladet för fem dagar sedan.

“Islamister” blev “muslimer”

Konflikten mellan Kristdemokraterna och SR blossade upp efter att Ebba Buschs citat “varför har vi inte 100 skadade islamister?” översattes till “varför har vi inte 100 skadade muslimer?” på den arabiska, somaliska och kurdiska redaktionen.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen