JUST NU: Kristdemokraternas nya SR-besked – ingen bojkott

2022 05 11

Partiet backar från hoten om att bojkotta Sveriges Radio.

Det var efter att Radio Sweden hade stått för flera felaktiga översättningar av partiledaren Ebba Buschs (KD) intervju med Ekot, där hon bland annat undrade varför det inte fanns “100 skadade islamister” efter påskupploppen, som KD hotade med bojkotta Sveriges Radio framöver.

Nytt besked

Nu kommer partiets besked. Det blir ingen bojkott, meddelar KD genom just Sveriges Radio idag.

Beskedet kommer efter att partiet hållit ett möte med SR:s vd-enhet.

Kommer fullfölja intervjuer

Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren är belåten efter mötet, men menar att partiet lider skador av kanalens misstag.

– Min bedömning är att vi kommer fullfölja de intervjuer vi har tackat ja till redan vad gäller vår partiledares deltagande i Sveriges Radios valutfrågningar och debatter och så vidare, säger han till SR.

“Påverkat oss”

Kullgren tillägger:

– Det har påverkat oss ordentligt. Framför allt att det sprids en helt felaktig bild av vad Kristdemokraternas partiledare har sagt till ganska stora mängder människor. Det är ganska svårt att reparera den skadan.

SR nobbade tidigare möte

Ekot hade tidigare avböjt ett möte med partiet, men ändrade sig alltså nu när man gick med på att träffas.

– Vi har en granskningsprocess av vår journalistik som består av Medieombudsmannen och Granskningsnämnden. Det sker inte politisk prövning av våra inslag. Därför anser jag inte att jag ska ta ett möte med ett politiskt parti om vad vi publicerat. Det handlar om att skydda oss mot partipolitiska påtryckningar, sade Ekochefen Klas Wolf-Watz till Aftonbladet för fem dagar sedan.

“Islamister” blev “muslimer”

Konflikten mellan Kristdemokraterna och SR blossade upp efter att Ebba Buschs citat “varför har vi inte 100 skadade islamister?” översattes till “varför har vi inte 100 skadade muslimer?” på den arabiska, somaliska och kurdiska redaktionen.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen