JUST NU: Kristdemokraterna KU-anmäler minister

2022 07 29

Kristdemokraterna KU-anmäler energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Det meddelar KD-ledaren Ebba Busch.

– Idag KU-anmäler KD energiminister Khashayar Farmanbar, skriver hon på Facebook.

– Det har blivit dyrt att vara svensk och elpriserna i Sverige drabbar hushållen och de svenska företagen oerhört hårt. Det sista vi behöver är att ansvarig minister försöker relativisera deras verklighet med att det är dyrare i ett annat land – i synnerhet när det är helt falskt. 

Uttalande i Aktuellt bakom anmälan

Ebba Busch syftar på ett uttalande av energiministern i gårdagens Aktuellt:

– Jag har stor förståelse för att vi har höga elpriser i Skåne och i södra Sverige jämfört med vad vi brukar ha. Men jämför det med Frankrike eller andra länder så är det en fjärdedel av priset som fransmännen betalar, sa Khashayar Farmanbar.

Ebba Busch hävdar att det är ett falskt påstående.  

– I Aktuellt sa Farmanbar att Sveriges hushåll betalar en fjärdedel av elpriset av vad fransmännen gör. Det stämmer inte. Det är mycket allvarligt att en minister kommer undan med felaktigheter, men det är tyvärr inte första gången regeringen gör det. Det blir extra allvarligt när vi har en energikris med höga elpriser, framhåller Ebba Busch.

KD hänvisar till den europeiska statistikmyndigheten Eurostats siffror över hushållens elkostnader inklusive skatt för första kvartalet 2022, rapporterar SvD.

Ministern svarar

Khashayar Farmanbar har svarat på Kristdemokraternas anklagelse.

I en kommentar till tidningen svarar hans pressekreterare att energiministern hänvisade till spotpriset på el exklusive elpriset för juli  – inte för första kvartalet 2022.

– Enligt S var priset i juli månad, till och med den 28 juli, 115,60 euro/MWh och i Frankrike 400,37 euro/MWh, uppger SvD.

Nobbar samtal

Oppositionen har nobbat regeringens inbjudan till blocköverskridande samtal på energiområdet.

I dag meddelade Johan Pehrson (L) att Liberalerna tackar nej till inbjudan.

– Vi vill gärna att det ska finnas en bred överenskommelse i centrala frågor, men när ingångsvärdena är att vi ska tillfredsställa Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, då är det helt ointressant, säger han i en intervju med nyhetsbyrån TT.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen