Krismöte med SMHI – “saker kan flyga i luften”

2023 12 20

Lagom till jul slår ovädret “Pia” till med stor kraft mot Sverige.

Redan igår kom de första varningarna.

Hård vind och nederbörd väntas – och på vissa håll kan det bli uppemot 30 centimeter snö.

Men det är inte bara snön som oroar myndigheterna.

I södra Sverige, där snön inte förväntas bli det stora problemet, är det istället de kraftiga vindarna som blir en utmaning.

På onsdagen har SMHI suttit i krismöte tillsammans med Trafikverket angående situationen som kan uppstå i Skåne och sydliga Halland, där vindarna imorgon och fredag riskerar att nå stormstyrka.

– Vi har haft möte med SMHI och höjt beredskapen för att kunna jobba med flera saker samtidigt och styra resurserna dit de behövs, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, till Expressen.

"Saker kan flyga i luften"

Enligt Trafikverket består den stora utmaningen i att man i nuläget inte vet var den kraftiga blåsten exakt kommer att slå till, vilket gör att det blir svårt att förbereda sig.

Alla tåg- och bilresenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade.

– Vi får se om det blåser 25-30 meter i sekunden, då blir det problem i Skåne. Saker kan flyga i luften och påverka tågtrafiken, säger Bengt Olsson.

Räkna med strömavbrott

Julen är en av de mest högtrafikerade helgerna på hela året och ovädret kommer därför med sämst tänkbara timing.

I Gävleborgs län är det utfärdat orange varning för snöfall som kan bli kraftigt i kombination med ostlig vind.

Invånarna bör till och med förbereda inför strömavbrott.

– Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer, framhåller SMHI på sin hemsida.

Orange varning även i söder

Även i västra Skåne och södra Halland råder orange varning från och med imorgon, men det handlar då om högt vattenstånd längs med kuststräckan.

Vattenståndet blir högt under torsdag men fortsätter stiga och når mycket höga nivåer under fredag, varnar SMHI och tillägger:

– Kan orsaka omfattande översvämningar och skador längs kusten.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: USA förbereder militärt anfall

2025 04 02

Vita huset kraftsamlar de amerikanska styrkorna i Mellanöstern.

Spänningarna mellan USA och Iran fortsätter.

Vid lunchtid svensk tid kommer uppgifter om att USA stärker militären i Mellanösternregionen för att göra sig redo att gå till attack, uppger två amerikanska tjänstemän enligt Axios.

Det sker samtidigt som USA:s president Donald Trump “seriöst överväger” ett iranskt förslag om indirekta kärnvapensamtal, erfar samma tidning.

Varnar för "bombningar som aldrig förr"

Trump har vid flera tillfällen krävt att Iran avvecklar sitt kärnvapenprogram.

Presidenten har också gjort klart att han helst ser en överenskommelse på diplomatisk väg, men har varnat för militära medel om så inte sker.

– Om Iran inte går med på ett avtal kommer det att bli bombningar. Och det kommer att bli bombningar som de aldrig har sett maken till förut, säger Trump.

Så sent som i fredags kom liknande besked från amerikanerna.

USA förstärker bland annat sin närvaro vid flygbasen Diego Garcia i Indiska oceanen, och satellitbilder har visat att basen byggs ut, vilket är ett tecken på att man förbereder storskaliga flygoperationer i regionen, enligt Newsweek.

USA har också genomfört flygattacker mot Huthirebellerna, som är nära kopplade till Iran.

Irans svar: förbereder robotar

Igår svarade Iran på de amerikanska bombhoten.

Det gjordes genom att diktaturen förberedde sina egna långdistansrobotar som enligt statskontrollerade Teheran Times ska vara “redo för avfyrning”.

– Öppnar man Pandoras ask kommer det att innebära ett högt pris för den amerikanska regeringen och dess allierade, påstås det i tidningen.

Har inga kärnvapen

Iran, en av världens mest extrema diktaturer, har ingen egen tillgång till kärnvapen – åtminstone inte ännu.

Amerikansk underrättelsetjänst bedömer nämligen att diktaturen ännu inte har påbörjat någon kärnvapenproduktion, rapporterar Fox News.

Däremot ska landet ha genomfört vissa aktiviteter som “ger bättre förutsättningar för att producera en kärnladdning”, enligt kanalen.

LÄS MER: Iran rasar mot Trump – "gör vad fan du vill"

LÄS MER: Donald Trump sätter deadline för Iran

Foto: Official White House Photo by Molly Riley

Text: Redaktionen


JUST NU: Nya pensionsåldrar införs – få känner till det

2025 04 02

Nya riktåldrar för pension införs i Sverige.

Det meddelar Pensionsmyndigheten på onsdagsförmiddagen.

Riktåldern fastslår när det är möjligt och lämpligt att ta ut pension för olika åldersgrupper.

Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension är tre år före riktåldern. Ju längre personer arbetar och tjänar in pengar till pensionen, desto högre blir månadsbeloppet när man väl börjar ta ut pensionen.

Här är samtliga nya riktåldrar:

66 år = födda 1958–1959
67 år = födda 1960–1966
68 år = födda 1967–1980
69 år = födda 1981–1996
70 år = födda 1997–2014.

(Riktåldrarna är beslutade för personer födda 1963 eller tidigare. Födda 1964 och framåt har endast en prognostiserad riktålder, det betyder att den inte är fastställd/beslutad.)

Det här gäller

Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, förklarar hur det nya systemet fungerar.

– Det betyder att du tidigast kan ta ut inkomst- och premiepension från 64 års ålder om din riktålder är 67 år. När det gäller garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg kan du tidigast få dessa från den riktålder som gäller för dig.

Ska motverka lägre pensioner

Riktåldern har införts för att motverka att pensionerna blir lägre i takt med att medellivslängden ökar.

Riksdagen har beslutat att riktåldern för åren 2020 – 2023 är 67 år, vilket i praktiken tillämpas under åren 2026 – 2029.

Varje år görs prognoser på riktålderns utveckling som ger en vägledning om vilka riktåldrar som kommer att gälla framåt. Riktåldern kan ändras med max ett år i taget, förutsatt att den inte har ändrats under de tre föregående åren.

Enligt nuvarande prognos väntas riktåldern öka, eftersom medellivslängden stiger i Sverige.

Många ovetandes

Trots att riktåldern har stor betydelse för pensionen är det få som känner till fenomenet. Enligt en undersökning från Pensionsmyndigheten är det endast åtta procent som känner till begreppet.

– Det är viktigt att känna till riktåldern eftersom det påverkar när du kan ta ut din allmänna pension. Riktåldern kommer att påverka alla generationer framöver. När du får ditt orange kuvert och loggar in på pensionsmyndigheten.se så ser du vilken riktålder som troligen kommer att gälla för just dig, säger Monica Zettervall.

Foto: B. Macdonald

Text: Redaktionen