Krislarm om elbilar – Busch och Åkesson oense

2024 03 01

Privatmarknaden för elbilar är fortsatt svag.

Det framgår av branschorganisationen Mobility Sweden senaste månadsstatistik över antalet nyregistrerade bilar i Sverige.

Antalet nyregistrerade elbilar har minskat med hela 15 procent i februari jämfört med samma period 2023.

Elbilars totala andel av nyregistreringar av personbilar i februari uppgick till 28 procent. 

– Nära åtta av tio elbilsregistreringar stod företagen för, vilket ytterligare understryker den utmaning som privatmarknaden står inför, framhåller Mobility Sweden i sin månadsrapport.

Uppmanar regeringen

Mattias Bergman, vd för Mobility Sweden, anser att trenden är oroväckande.

Sverige har genom ett EU-beslut förbundit sig till att förbjuda fossila förbränningsmotorer till 2035. Ett mål som kan bli svårt att uppnå om elbilsmarknaden stagnerar.

– Det är uppenbart att privatmarknaden för personbilar generellt och elbilar i synnerhet är fortsatt svag.

– För att vända denna negativa trend krävs det riktade insatser från regeringen för att stimulera efterfrågan på elbilar bland privatpersoner. Det är avgörande för att inte elektrifieringen ska backa, säger Mattias Bergman.

SD-ledaren: Upphäv förbudet

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har en annan lösning på problemet. Han vill upphäva förbudet om att förbjuda fossila förbränningsmotorer till 2035.

– Det är ett utslag av politisk klåfingrighet. Förbränningsmotorn kommer vara en viktig del av fordonsflottan även efter 2035, säger han i SVT:s program 30 minuter.

SD-ledaren hänvisar till att flera EU-länder, som röstade för förslaget, numera vänder sig emot ett förbud.

–  Flera av de som stödde beslutet för ett år sedan vill riva upp det nu, det säger en del om hållbarheten i det. Det här kommer att förändras.

Regeringen svarar

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), som var med och förhandlade fram förbudet, invänder mot Jimmie Åkessons förslag.

– KD:s linje, kandidaternas linje, min linje är glasklar. Vi ska inte riva upp beslutet. Vi ska fortsätta jaga utsläpp – inte specifika tekniker, säger Busch till SvD.

Foto: Chuttersnap resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen