Krisläge i Kiruna – Värst i EU

2021 05 29

– Läget är mycket allvarligt i Kiruna. En nästintill katastrofal nivå.

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) konstaterar att smittspridningen nått förskräckliga nivåer i Kiruna och kommunledningen försöker nu göra sitt yttersta för att hejda smittspridningen.

– Jag fick dagsaktuell information av smittskyddsläkaren Anders Nystedt, läget är mycket allvarligt i Kiruna. Redan efter två dagar denna vecka har vi 85 bekräftade covidfall i Kiruna. Prognosen för veckan pekar således mot 298 smittade vilket är en nästintill katastrofal nivå. Nu krävs det skärpning av oss alla, konstaterar kommunalrådet.

Han har på Facebook lagt ut en bild som med all tydlighet visar hur illa ställt det är i norra Sverige.

– Om det möjligtvis finns någon som är osäker på om det är kris eller inte så kanske denna bild kan öppna ögonen för dessa. Betänk då att Kiruna ligger högst i Norrbotten, som alltså ligger klart högst i Europa, betonar Selberg.

Kommunalrådet kallar idag in krisledningsnämnden för att föreslå att högstadiet går över till distansundervisning så långt som möjligt med möjlighet för föräldrar att låta barnen på låg- och mellanstadie stanna hemma med hemundervisning under resten av veckan. Skolorna hålls fortsatt öppna för de som inte har möjlighet att stanna hemma och för elever som av olika skäl ej kan utföra vissa uppgifter hemifrån, förklarar Selberg.

Norrbotten har inte alls följt samma positiva trend som storstadsregionerna.

– I Norrbotten är läget fortsatt allvarligt, säger Anders Tegnell till SVT.

[yop_poll id="106"]