Kris för elbilsjätte – sänker priserna kraftigt

2024 04 10

Amerikanska elbilstillverkaren Fisker är hårt pressad.

Företaget har stora bekymmer med ekonomin och tar höjd för konkurs.

Samtidigt erbjuder Fisker kraftiga rabatter på bilar i lagret.

Toppmodellen Ocean Extreme, som tidigare kostade uppemot 700 000 kronor, går numera att köpa för 499 000 kronor.

– Erbjudandet är begränsat till Fisker Ocean Extreme i befintligt lager. Erbjudandet gäller från den 3 april tills allt lager är sålt eller tills vidare. Priserna som visas inkluderar 25% moms men exkluderar leverans-, finansierings och eventuella statliga avgifter, framhåller elbilstillverkaren på sin hemsida.

Varnar köpare 

Den som slår till kan dock få framtida problem, uppger sajten elbilen.se.

– Vad den stormiga situationen kring Fisker betyder för de som äger en Ocean är oklart. Utan fortsatt support och uppdateringar kan det uppstå problem i framtiden, rapporterar sajten.

Fisker går själv ut med en liknande varning.

– På grund av den nuvarande ekonomiska situationen för tillverkaren Fisker Group Inc och Fisker försäljningsbolagen i Europa finns det risk för begränsad support och begränsade tjänster för fordonen. Köparna måste räkna med en permanent förlust av möjligheten att göra anspråk på materialfel och garantianspråk.

Avbokar beställningar

Samtidigt som elbilar reas ut växer krisen för Fisker.

I början av veckan avslöjade Business Insider att uppemot 40 000 kunder har dragit tillbaka förhandsbokningar av bilmodellen Fisker Ocean.

Det innebär att det hårt pressade företaget tvingas betala ut närmare 97 miljoner kronor till kunder som tagit bort sina reservationer, uppger Sveriges största biltidning Vi Bilägare.

Summan beräknas utifrån att en förhandsbokning av bilen kostade 2 700 kronor minus en transportkostnad på 270 kronor.

Fakta: Fisker Inc

- Amerikansk elbilstillverkare

- Företaget grundades av dansken Henrik Fisker 2016

- I mars redovisade företaget en nettoförlust på 463 miljoner dollar för 2023

Foto: CHUTTERSNAP

Text: Redaktionen


Sverige först ut – nya regler för alla bilar

2024 05 03

Snart ska så kallad fordonsmärkning bli standard i Sverige.

Det uppger regeringen i dag, torsdag.

Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att analysera och föreslå en fordonsmärkning för lätta fordon – det vill säga personbil och lätt lastbil.

Fordonsmärkningen innebär att fordonets utsläpp ur avgasröret, energiprestanda och utsläpp under hela livscykeln måste redovisas vid försäljning och marknadsföring.

Ska underlätta

Den nya regeln kommer göra det enklare för konsumenter att välja klimatsmarta fordon.

Det framhåller miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

–  En tredjedel av Sveriges utsläpp kommer från inrikes transporter. Det handlar om miljontals ton koldioxidekvivalenter per år som nu snabbt ska ner hela vägen till noll. Och den resan behöver gå snabbt. För att skapa förutsättningar för det inför regeringen nu ytterligare en åtgärd från klimathandlingsplanen, säger hon och tillägger:

– Den nya fordonsmärkningen ska ge konsumenterna möjlighet att göra välinformerade och klimatsmarta val när de köper nya eller begagnade personbilar och lastbilar.

Går ut med datum

Energimyndigheten ska redovisa sitt uppdrag senast 30 oktober 2025.

Myndigheten ska framför allt titta på hur beräkningar av livscykelutsläpp för fordon kan förbättras liksom hur fordonsmärkningen kan utformas på ett lättbegripligt sätt.

Sverige väntas därmed bli först i EU  med fordonsmärkning.

”Glädjande”

Beskedet välkomnas av Gröna Mobilister, en ideell förening som eftersträvar en klimatsmart och miljövänligt transportpolitik.

– Glädjande att regeringen går vidare med miljödeklaration av bilar med livscykelperspektiv. Om Sverige går före är chansen stor att resten av Europa följer efter. I år ska EUs 25 år gamla bilmärkningsdirektiv utvärderas, framhåller Gröna Mobilister i ett inlägg på X.

Foto: Obi - @pixel8propix

Text: Redaktionen


SOMMAREN 2024: Värmebölja på ingång – “inte hänt på sju år”

2024 05 03

Många njuter av att vårvärmen äntligen har kommit till stora delar av Sverige igen.

Lagom till valborgsveckan slog vädret om. På flera håll i landet har temperaturen visat över 20 grader – till och med närmare 25.

I södra Sverige är det dessutom officiellt meteorologisk sommar då dygnstemperaturen varit över tio grader fem dagar i streck nu när vi går in i maj.

– Den meteorologiska sommaren har sedan den 28 april anlänt till en stor del av Götaland, bekräftar meteorologen Caroline Vahlberg på SMHI.

Varmaste prognosen sedan 2017

En vanlig myt är att det inte blir en varm sommar om även maj har varit varmt.

Men det stämmer inte, enligt SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

– Ett exempel är 2018. Då var det väldigt varmt i maj och sen fick vi den här rekordvarma sommaren. Man brukar säga att sommarvädret inte har något minne, säger han till tv-kanalen.

Och rekordvarmt kan det mycket väl bli även den här sommaren.

Det förutspår Europacentret för medellånga väderprognoser, ECMWF, vars senaste prognos för årets sommar är den varmaste på hela sju år.

– Prognosen för hela Europa visar en väldigt varm sommar. Det är den varmaste sommarprognosen som gjorts under april månad sedan 2017, säger meteorologen och forskaren Mika Rantanen från Meteorologiska institutet i Finland till Aftonbladet.

Juni och juli bedöms bli varmast

Sverige är enligt nuvarande kartor inget undantag. Det bedöms bli varmt – i snitt en grad mer än normalt, vilket är mer än vad det låter som.

– Med tanke på att vi pratar om hela sommaren är det en betydande avvikelse, säger Mika Rantanen.

Han får medhåll av Per Holmberg från väderinstitutet Storm Geo, som dock är något försiktigare i sina kommentarer.

– Prognosen visar att det kan komma att bli en något varmare juni och juli och en ganska normal augusti, säger han till Expressen.

Båda två påpekar dock att det är långt kvar till sommaren och mycket kan förändras. Per Holmberg uppmanar att inte ta ut något i förskott, bland annat eftersom det inte går att säga var det kommer att bli soligt eller om det blir jämnt utspritt eller koncentrerat till kortare perioder.

Vänder nästa vecka

Fram till sommaren kan åtminstone södra halvan av landet fortsatt ta del av höga temperaturer lite till. På fredagen kan det bli 25 grader i sydvästra Götaland.

Nästa vecka vänder det dock.

På måndag får Götaland tidvis regn eller skurar, lokalt med åska. I övriga landet molnigt. Temperaturen sjunker lite ytterligare, på dagen från omkring 10 grader i söder ned till omkring 5 grader i Norrland, framhåller Caroline Vahlberg från SMHI.

Foto: J. Ferlic resp T. Sergej 

Text: Redaktionen