JUST NU: Kremls nya drag – kan ställa in valet

2022 05 18

Den 11 september ska guvernörsvalet i Ryssland genomföras.

Men den ryska statsduman har föreslagit att valet ska ställas in, rapporterar den Moskva-baserade nyhetsbyrån Interfax.

Den officiella anledningen:

Diktatorn Vladimir Putin måste få ett fortsatt bra stöd under kriget i Ukraina. Ett val riskerar att splittra befolkningen.

– Måste vi genomföra valet under en specialoperation? Vi måste alla gå samman som en. Vad händer vid valet? sa politikern Sergej Mironov under ett anförande i statsduman.

Han föreslog sedan att valet skulle ställas in. 

Säkerhetstjänsten är inblandad

Enligt flera källor till den oberoende ryska sajten Meduza är den ryska säkerhetstjänsten FSB och det ryska säkerhetsrådet även angelägna om att valet ska ställas in.

Det så kallade ”maktblocket” uppges vara oroliga för att deras anseende riskerar att sjunka till hösten på grund av krigets konsekvenser, rapporterar nyhetsbyrån.

Parterna har varnat Rysslands ledare Vladimir Putin för ”inflytande utifrån” i samband med valet.

Men diktatorn har fortfarande inte tagit ett beslut.

– Det kommer beror på hur den politiska situationen utvecklar sig i Ryssland och i Ukraina. Vi vet inte vad som kommer att hända. Situationen förändras hela tiden, säger en källa till nyhetsbyrån.

”Ett erkännande”

Det finns fortfarande en stor osäkerhet hos personer inom Putins administration.

– De anser att ett inställt val skulle vara ett erkännande om svårigheterna i landet och hur allvarliga sanktionerna är, säger en källa till Meduza och tillägger:

– Dessutom är man inte rädda för resultatet. Konkurrenter till Putins kandidater kommer helt enkelt inte tillåtas att kandidera.

Presidentvalet i Ryssland hålls 2024 – två år efter guvernörsvalet. Genom omfattande valfusk och eliminering av politiska motståndare har Vladimir Putin befäst sin position som Rysslands ledare sedan slutet av 1990-talet.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen