– Kreml försöker återuppliva Sovjetunionen

2022 02 23

Ukrainas regering förbereder landet på strid och hoppas på hjälp från USA, Storbritannien och EU.

President Volodymyr Zelensky har besökt landets förvarsmakt vid frontlinjen flera gånger och nu ökar oron ytterligare sedan Rysslands diktator beordrat ryska styrkor in över gränsen till Ukraina.

Fruktar krig

Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov försöker nu stärka kampviljan och moralen hos landets försvarsmakt och soldater som gör sig redo på ett fruktat anfallskrig från Ryssland.

Flera årtionden

I ett brev till armén i huvudstaden Kiev framhåller försvarsministern att Putins beslut att erkänna de två självutnämnda utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina visar att Moskva tar steg för att vrida tillbaka klockan flera årtionden.

Ny Warszawapakt och Berlinmur

– Kreml tog ytterligare steg mot återupplivandet av Sovjetunionen. Med en ny Warszawapakt och en ny Berlinmur. Det enda som separerar från detta är Ukraina och Ukrainas armé, framhäver Ukrainas försvarsmakt, uppger BBC.

Smärta väntar

Ukrainas regering förbereder såväl sitt folk som armén på att mycket svåra dagar närmar sig.

– Det väntar är hårda utmaningar. Det kommer att bli förluster. Du kommer att behöver gå igenom smärta, överkomma rädsla och svek. Men seger väntar oss. Vi är i vårt land och sanningen är med oss, poängterar Ukrainas försvarsminister.

Han anklagar Putinregimen för kriminellt agerande och för att hålla den fria världen gisslan.

Redo att försvara sig

– Kreml erkände inte självutnämnda Folkrepubliken Donetsk, Folkrepubliken Luhansk. Kreml erkände sin egen aggression mot Ukraina. Vi behåller självsäkerheten och lugnet. Vi är redo och kapabla att försvara oss själva och vår suveränitet. Världen kan inte var tyst. Sanktioner? Ännu en tegelsten i muren? Nya Berlinmuren, framhåller försvarsministern på sociala medier.

Stoppa Nord Stream 2

Ukrainas president Volodymyr Zelensky vill nu att Europa med Tyskland i spetsen stoppar vidare steg av den ryska gasledningen Nord Stream 2.

– Omedelbara sanktioner inklusive totalt stopp av Nord Stream 2, efterfrågar presidenten vid en presskonferensen, rapporterar BBC.

Gasledningen är färdigställd men har inte tagits i bruk ännu.

Foto: Presidential  Office of Ukraine

Text: Redaktionen