Kreml fly förbannade – lovar svara med samma medel

2024 12 30

Ilskan kokar i Moskvas politiska högkvarter.

Ryssland är en diktatur där media är hårt kontrollerade av staten. 

Men när ryska nyhetskanaler blockerats på sociala medieplattformen Telegram i flera EU-länder under söndagen går Kreml i taket.

Ryssland påstår att man “censureras” i Europa, rapporterar AFP.

– Den systematiska rensningen av alla oönskade informationskällor från informationsutrymmet fortsätter, rasar Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet.

Lovar att svara

Under söndagen ska konton från de ryska nyhetsbyråerna Ria Novosti, Rossiya 1, Pervyi Kanal, NTV Television, Izvestia och Rossiyskaya Gazeta ha blockerats i flera länder.

Bland annat i Frankrike, Belgien, Polen, Grekland, Nederländerna, Italien, Danmark och i viss mån även Sverige.

Varken Telegram eller EU har kommenterat störningen.

Moskva är däremot rasande över den “ständiga förtryckande kampanjen mot rysk media i nästan alla länder”.

Kreml fördömer “censuren” och lovar dessutom att svara med samma medel.

– Dessa attacker och liknande mot våra medier kommer inte att förbli obesvarade, säger Maria Zakharova och tillägger:

– Vi förbehåller oss rätten att svara på samma sätt.

Stenhård sensur

I Ryssland råder stenhård censur och i princip all offentlig kritik mot regimen är oacceptabel. Dessutom haglar lögnerna från den ryska regimen den ena efter den andra, inte minst om kriget i Ukraina.

Efter invasionen har i princip alla oppositionella medier som var verksamma i Ryssland stängts.

Till och med att kalla kriget för ett “krig” förbjöds omedelbart med fängelsestraff som möjlig påföljd.

Demonstrationer mot invasionen har också slagits ned av den stenhårda regimen.

– Förutom de allvarliga begränsningar av mediefriheten som staten redan har infört agerar polisen alltmer godtyckligt för att hindra journalister och andra mediearbetare från att informera allmänheten om protesterna, sade exempelvis Natalia Prilutskaya, Rysslandsutredare på Amnesty International, efter att delar av den ryska befolkningen visat sitt missnöje mot invasionen 2022.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Riksbankschefen varnar svenska folket – gör dessa tre saker

2025 03 10

Riksbankschefen Erik Thedéen går ut med en varning och uppmanar svenska folket att göra tre saker.

Riksbankschefen Erik Thedéen och vice riksbankschef Aino Bunge går nu ut och varnar om att det svenska betalsystemet är sårbart i händelse av kris eller krig.

De vill se en rad åtgärder i samhället för att säkra betalsystemet.

Samtidigt understryker de att även allmänheten måste hjälpa till – och uppmanar svenska folket att göra tre saker.

Riktar uppmaningar till folket

På måndag presenteras Riksbankens Betalningsrapport, och inför detta går riksbankschefen och vice riksbankschefen ut med en varning i en debattartikel i DN.

De menar att ett sårbart betalningssystem kan få svåra konsekvenser för samhället.

Riksbankschefen och hans vice understryker bland annat vikten av att kunna betala med kort offline samt att man måste kunna betala livsnödvändiga varor med kontanter.

Samtidigt riktar de tre uppmaningar till svenska folket.

– Ha kontanter i mindre valörer hemma som räcker för en veckas inköp av livsnödvändiga varor, lyder den första uppmaningen.

Men det räcker inte att bara ha kontanter hemma, menar riksbankschefen.

Uppmanas använda kontanterna

För att understödja ett starkt betalningssystem bör man också använda kontanter ibland.

– Använda kontanterna med jämna mellanrum. Butiker och banker behöver se en efterfrågan för att de ska fortsätta ta emot dem, menar Erik Thedéen och Aino Bunge i debattartikeln.

Dessutom uppmanar de svenskarna att ha minst två olika betalkort.

– Ha kort från minst två olika kortutgivare för att kunna betala om ett kort inte fungerar samt komma ihåg pinkoder och fysiska kort ifall det inte går att betala med telefonen, skriver debattörerna.

Riksbanken har redan tidigare krävt lagkrav om att näringsidkare ska kunna ta emot kontanter, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat om.

– Vi anser att det är bråttom. Det är viktigt från en beredskapssynvinkel att hushållen kan betala för livsmedel, mediciner och drivmedel, har första vice riksbankschef Anna Breman tidigare sagt till SR.

Sätter tidsfrist

Riksbankschefen och vice riksbankschefen kräver också att aktörer som är involverade i kortbetalning ska säkra möjligheten att betala offline, och att den möjligheten ska garanteras senast 1 juli 2026.

Dessutom förordar de en kontantplikt vid försäljning av livsnödvändiga varor.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Trump ändrar sig om Ukraina – läxar upp Putin

2025 03 10

Förra veckan slutade USA att dela underrättelseinformation med Ukraina.

Beskedet beskrevs som ett stort problem för det krigsdrabbade landet, som på många sätt varit beroende av informationen under kriget.

USA:s underrättelse är helt avgörande för ukrainarna för att de ska veta vilka mål som ska attackeras och kunna kommunicera med frontlinjen. Utan amerikansk underrättelseinformation famlar Ukraina till stor del i blindo, sade exempelvis Paul Vallet, säkerhetsexpert vid tankesmedjan Geneve Centre for Security Policy, till SvD.

USA backar

Nu har USA:s president Donald Trump ändrat sig i frågan.

Enligt Trump har USA redan börjat dela med sig av underrättelser igen.

– Vi har nästan det. Jag menar, vi har i princip gjort det. Och vi vill göra allt vi kan för att få Ukraina att bli seriösa i att få något gjort, säger han enligt Fox News.

Presidenten bekräftar därmed de uppgifter som började florera i fredags om att USA hade fortsatt att dela viss information med Ukraina för att skydda sig mot inkommande ryska anfall.

Varnar Putin

I samma veva läxar Trump upp den ryska diktatorn Vladimir Putin på samma sätt som han gjorde med Ukrainas president Volodymyr Zelensky i Vita huset.

– Ryssland har inte korten. Vad ni måste göra är att ni måste göra en deal, och ni måste stoppa dödandet. Det är ett meningslöst krig, och vi kommer att få slut på det, säger Trump enligt Fox.

Han säger också att Ukraina i större utsträckning måste visa att de vill ha fred.

– Jag tror att de kommer att göra det, och jag tror att det kommer att bli uppenbart under de kommande två eller tre dagarna.

– Den här veckan dog hundratals människor i städer i Ukraina och vi måste få slut på det. Det hade aldrig hänt om jag varit president, säger Trump.

Hotar med sanktioner

Förra veckan hotade Trump med tullar och sanktioner mot Ryssland om inte krigandet upphör.

Presidenten menar att det fortfarande är aktuellt, men att hans administration i första hand tittar på andra alternativ för Ryssland och Ukraina.

– Vi får se om vi kan få något gjort. Många människor dog den här veckan, som ni vet, i Ukraina. Inte bara ukrainare utan även ryssar. Så jag tror att alla vill se att det blir gjort. Vi kommer göra stora framsteg, tror jag, den här veckan.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen