JUST NU: Kreml bryter tystnaden om Putins hälsa

2022 05 30

Putinregimen kommenterar ryktesspridningen om diktatorns välmående.

Det har ryktats ihärdigt om hur Rysslands president Vladimir Putin egentligen mår. Märkliga videoklipp har spätt på spekulationer om att diktatorn kan lida av allt från Parkinsons sjukdom till sköldkörtelcancer eller tuberkulos. 

Under hela perioden har det varit knäpptyst från den ryska regimen om hur det är ställt med deras ledare.

Kommenterar rykten

Fram till nu. Utrikesminister Sergej Lavrov tar nu bladet från munnen och bemöter de rykten om Putins hälsa som spridits den senaste tiden, rapporterar The Guardian.

“Vettiga människor”

Inte helt oväntat förnekas det från Kreml att Putin skulle ha några som helst problem med hälsan. Tvärtom framhäver regimen att deras ledare är frisk som en nötkärna.

– Jag tror inte att vettiga människor kan se något tecken på någon form av sjukdom eller åkomma hos den här personen, säger Lavrov när han fick frågan av en fransk journalist.

Påstås visa upp sig

I ett kompletterande uttalande beskrev Lavrov att Putin framträder för offentligheten varenda dag i Ryssland.

– Du kan se honom på skärmar, läsa och lyssna på hans tal. Jag lämnar det till samvetet hos dem som sprider sådana rykten, meddelar den ryska utrikesministern.

Tabubelagt ämne

Putins privatliv, och inte minst frågor kring hans hälsa, är ett absolut tabubelagt samtalsämne i Ryssland, hävdar The Guardian.

Enligt tidningen förekommer sådana diskussioner i princip aldrig i offentligheten. 

Kan leva på lånad tid

Uppgifter från flera håll har försökt göra gällande att diktatorn lever på lånad tid. Enligt en ljudupptagning från tidningen New Lines påstås en oligark säga att Putin är “mycket sjuk i blodcancer”. 

Topphemligt memo

Inspelningen fick enligt uppgifter säkerhetstjänsten i Kreml att agera.

Ett “topphemligt memo” skickades kort därefter ut av högkvarteret för den ryska underrättelsetjänsten, FSB, till samtliga regionala direktörer, enligt Sky News.

Ville skingra rykten

– Memot instruerade de regionala underrättelsecheferna att inte lita på rykten om presidentens tillstånd. Direktörerna fick sedan i uppdrag att skingra alla rykten om Putins hälsa som riskeras att spridas inom de lokala FSB-enheterna, säger Christo Grozev, utredningschef på Bellingcat, en holländsk undersökande journalistgrupp specialiserad på faktakontroll och källkodsunderrättelser.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen